Dit zijn de effecten van corona op zwangerschap

Wat gebeurt er als je corona hebt en zwanger bent?

Gevraagd door: ir. Max Boddaugh  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.3/5 (46 stemmen)

Grotere kans op schade aan de placenta en op doodgeboorte
Toch kan COVID-19 zorgen voor schade aan de placenta, zelfs als de moeder bijna geen klachten heeft. Daarnaast geeft een besmetting tijdens de zwangerschap waarschijnlijk een grotere kans op een doodgeboorte, vooral bij de Delta variant.

Welke virussen gevaarlijk zwangerschap?

De belangrijkste virussen die prenatale infecties kunnen veroorzaken zijn CMV, parvovirus B19 en varicella-zostervirus. Na de invoering van universele rubellavaccinatie is congenitale rubella zeer zeldzaam geworden. Deze infectie komt daarom niet aan bod.

Kan koorts een miskraam veroorzaken?

Hoge koorts is bedreigend voor de zwangerschap.

Bij dierproeven blijkt dat een te hoge temperatuur de ontwikkeling van de foetus kan beïnvloeden en zelfs een miskraam kan veroorzaken. Na de 32e week kan hoge koorts weeën veroorzaken.

Is griep gevaarlijk tijdens zwangerschap?

Griep tijdens de zwangerschap brengt vooral voor de zwangere vrouw een verhoogd risico op ernstige, soms levensbedreigende complicaties met zich mee. Bij de baby verwekt het griepvirus geen aangeboren misvormingen, wel kan ziekte van de moeder leiden tot een vroeggeboorte van de baby.

Welke ziekte is gevaarlijk voor zwangere vrouwen?

Naast kinderziekten kunnen diverse andere infecties gevaarlijk zijn voor moeder of kind, bijvoorbeeld:
  • seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's)
  • streptokokkeninfecties.
  • koortslip.
  • herpes genitalis.
  • bepaalde voedselinfecties (toxoplasma, listeria)
  • cytomegalovirus (CMV)
  • de ziekte van Lyme (veroorzaakt door een tekenbeet)

15 gerelateerde vragen gevonden

Kan je je ziek voelen door zwangerschap?

Als je zwanger bent kun je klachten hebben. In de eerste weken ben je vaak moe of misselijk. Je poept minder vaak of je moet vaker plassen. Je kunt pijn hebben in je rug of bekken.

Kan je van Corona een miskraam krijgen?

Is er een grotere kans op een miskraam bij een infectie met het coronavirus? Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat vrouwen met het coronavirus meer kans hebben op een miskraam of zwangerschapsverlies.

Kan Corona voor miskraam zorgen?

[Khan 2021] Vanwege dit risico wordt geadviseerd dat zwangere vrouwen zich laten vaccineren met het Coronavaccin tijdens de zwangerschap. De (beperkte) beschikbare gegevens lijken geruststellend. In een Turkse studie met 130 eerste trimester infecties werden niet meer afwijkingen en miskramen gezien dan verwacht.

Kun je door hoesten een miskraam krijgen?

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na gemeenschap (vrijen), veel hoesten, persen bij harde ontlasting, zware lichamelijke belasting, maar soms ook zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak.

Kan je corona krijgen als je zwanger bent?

Zwangere vrouwen hebben een hoger risico om ernstig ziek te worden van COVID-19. Er kunnen complicaties optreden en er is de kans om in het ziekenhuis te worden opgenomen. Dit heeft gevolgen voor moeder èn kind. Daarom is het belangrijk dat je je laat vaccineren als je zwanger bent.

Kan een baby besmet raken met corona?

Er zijn geen aanwijzingen dat het coronavirus overgedragen kan worden op het kind via moedermelk. Goede hand- en hoesthygiëne tijdens het geven van borstvoeding is belangrijk. Indien u veel hoest kunt u er voor kiezen om afgekolfde moedermelk door een andere ouder/verzorger aan uw kind te laten geven.

Kan een foetus ziek worden?

Bij de foetus kan als gevolg van de infectie een ernstige bloedarmoede ontstaan, die leidt tot vochtophoping in het lichaampje (hydrops foetalis). Dit is op een echo te zien. In deze gevallen is het soms mogelijk om via een intra-uteriene bloedtransfusie het ongeboren kindje te redden.

Kan je een miskraam krijgen zonder bloed?

Het kan ook zijn dat je nog geen bloedverlies hebt gehad, maar dat op een echo wordt ontdekt dat het vruchtje niet meer leeft. Je kunt dan binnen enkele dagen (soms weken) een bloeding verwachten waarbij het vruchtje vanzelf wordt afgestoten.

Hoe begint een miskraam meestal?

Meestal begint een miskraam met bloedverlies en buikpijn. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen erger worden en kortdurend (een tot vier uur) hevig zijn. Je verliest daarbij ook stolsels en stukjes weefsel (baarmoederslijmvlies). Kort voordat je het vruchtje verliest, kan de bloeding heftig zijn.

Hoe begint een miskraam?

Een miskraam kan beginnen met steeds wat licht bloedverlies dat na enkele dagen meer wordt, maar dat hoeft niet. ook kan de miskraam in één keer op gang komen. Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies, waarbij je weefselresten ziet. Vaak heb je ook krampen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn.

Wat moet je doen als je corona test positief is?

Je hoeft niet meer in isolatie te gaan als je positief test op corona. Ook de richtlijn voor een zelftest bij klachten is komen te vervallen per 10 maart 2023. Dit kan omdat de omikron(sub)varianten minder ziekmakend zijn en doordat bijna iedere Nederlander gevaccineerd is en/of besmet is geweest met het coronavirus.

Wat is de incubatietijd van corona?

Mocht je iemand besmet hebben dan duurt het 1 tot 14 dagen voordat diegene mogelijk klachten krijgt. Dit noemen we de incubatietijd.

Hoeveel paracetamol mag je als je zwanger bent?

Eigenlijk is paracetamol de enige pijnstiller die je absoluut veilig kunt gebruiken als je zwanger bent. Je mag zelfs 3000 mgr per dag. Dit zijn 6 tabletten van 500 mgr. Het is het beste om bij de eerste dosis meteen twee tabletten te slikken.

Is kans op miskraam groot?

Minstens 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Waarschijnlijk komt het zelfs nog vaker voor: zo rond de 15%. Na een eerste miskraam is de kans op een nieuwe miskraam niet of nauwelijks hoger. Het risico is dus ongeveer hetzelfde als bij je eerste zwangerschap: 10-15%.

Hoeveel weken ben je immuun na corona?

De kans dat je opnieuw ziek wordt door corona binnen zes tot acht maanden nadat je covid-19 had, is eerder klein. Mogelijk ben je nog langer beschermd, maar dat hangt af van factoren zoals leeftijd en het opduiken van coronavarianten. Na de infectie bouw je een uitstekende immuniteit op.

Wat te doen tegen keelpijn als je zwanger bent?

Een keelontsteking is meestal zonder gevaar voor de foetus. Tenzij u op eigen houtje geneesmiddelen neemt... Pijnstillerszoals paracetamol zijn geen probleem, maar let wel op met siropen of andere keeltabletten.

Welke week zwangerschap meest moe?

Notificaties. Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt.

Hoe merk je dat er iets mis is met je baby?

Dit kun je bij een miskraam merken: pijn onder in de buik of rug, alsof je ongesteld bent. bloedverlies. minder gespannen borsten, niet meer misselijk: klachten van de zwangerschap worden minder.

Waarom heb je het koud als je zwanger bent?

Zwangerschapshormonen: Door de schommelingen in zwangerschapshormonen kan het deel in je hersenen dat de temperatuur regelt een beetje ontdaan raken. Daardoor kun je het plots te warm of te koud krijgen. Door te zweten wordt je temperatuur dan weer op pijl gebracht.

Welke week is kans op miskraam het grootst?

De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee.

Volgende artikel
Waar komt de naam zwager?