Kraambed informatie filmpje Verloskundigenpraktijk Wereldkind

Wat doet een verloskundige in de kraamweek?

Gevraagd door: Juliette Peronne  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (30 stemmen)

De kraamtijd
De kraamverzorgende doet controles bij jou en houdt de temperatuur, kleur, het plassen, poepen en gewicht van de baby in de gaten. Ook krijg je ondersteuning bij de voeding en wordt er voor rust en regelmaat gezorgd.

Wat te verwachten in de kraamweek?

Kort door de bocht kun je concreet de volgende zaken verwachten in de kraamweek:
  • De kraamverzorgster komt in huis en leert je partner en jou hoe je je baby verzorgt: voeden, luiers verschonen, in bad doen, temperatuur opmeten, etc.
  • Jij rust uit en herstelt lichamelijk van de bevalling.

Wat doet de verloskundige na de bevalling?

In de eerste 7 tot 10 dagen na de geboorte bezoekt de verloskundige je een aantal keer thuis. Je verloskundige geeft (samen met de kraamverzorgende) advies en begeleiding voor jou en je baby. Natuurlijk wordt weer zoveel mogelijk rekening gehouden met jullie persoonlijke situatie.

Hoe vaak komt verloskundige in Kraamweek?

De verloskundige

Wij komen in de kraamweek een aantal keren bij jullie langs, zo ongeveer: dag 1, 2, 3, 5,7 en 9. Als verloskundige zijn wij medisch eindverantwoordelijk.

Hoe lang ben je kraamvrouw?

U bent kraamvrouw tot 6 weken na de bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Wat kunt u verwachten? In de kraamperiode is hygiëne erg belangrijk.

15 gerelateerde vragen gevonden

Hoelang met bh slapen na bevalling?

Houd de bh een week lang dag en nacht aan. Drink de eerste dagen niet meer dan u gewend bent.

Hoeveel gewicht verlies je direct na de bevalling?

Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.

Hoe lang ga je op kraamvisite?

Het ene gezin wil kraamvisite een voor een ontvangen, het andere gezin ziet een kraamfeest wel zitten. (Veel ouders die een kraamfeest houden, doen dit zo'n zes tot acht weken na de geboorte. Dan hebben zij het de eerste weken dus wat rustiger.) Denk er maar eens over na en volg je gevoel.

Hoe lang s middags rusten na bevalling?

Zorg voor de moeder na de bevalling

Extra rust. We adviseren kersverse moeders daarom iedere middag een paar uur rust te nemen (in bed) en 's avonds vroeg naar bed te gaan.

Hoe lang rustig aan na bevalling?

Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.

Wat is het verschil tussen verloskundige en kraamzorg?

Het verschil tussen een kraamverzorgende en een verloskundige is dat de verloskundige de gehele zwangerschap en de bevalling begeleidt en bij complicaties/bijzonderheden een verwijzing doet naar een gynaecoloog of kinderarts.

Hoelang na bevalling verloskundige bellen?

De eerste 24 uur na de geboorte is dit een ruime menstruatie, daarna neemt het in de loop van de kraamweken af en hoort na zes weken gestopt te zijn. Als je maandverband binnen een half uur vol is of als je meerdere stolsels ter grote van een vuist verliest, is dit een reden om ons te bellen.

Wie moet ik bellen na de bevalling?

Als er een probleem is, belt ze met de verloskundige of met de huisarts. In de dagen na de bevalling komt je verloskundige een keer bij je thuis. Dit is om te kijken hoe het met jou en je baby gaat. Na ongeveer 6 weken heb je nog een controle bij je verloskundige of gynaecoloog.

Wat is lekker om te eten tijdens de kraamweek?

Omdat je bij een bevalling altijd bloed verliest, heeft je lichaam extra ijzer nodig. Dit vind je vooral in rood vlees, granen en groene groenten. Goede reden dus om in je kraamweek een biefstukje, spinaziesalade met ongebrande noten of een gezond belegde volkoren boterham te eten.

Welk eten in huis Kraamweek?

Zorg voor een voorraad gezonde houdbare levensmiddelen zodat je altijd iets in huis hebt om een maaltijd mee te (laten) maken. Zoals peulvruchten, potten groente, aardappelen of andere knollen, diepvriesgroente en -vlees, tonijn in blik, eieren. Wellicht kun je deze lijst nog aanvullen.

Hoeveel kraamvisite per dag?

Plan niet te veel bezoek op een dag: maximaal één in de ochtend en één in de middag. Combineer eventueel twee afspraken van vrienden die elkaar kennen. Dat scheelt weer een extra kraambezoek. Zorg dat je minimaal één vast rustmoment per dag hebt, van een paar aaneengesloten uren, zodat je eventueel een dutje kunt doen.

Wat mag je niet eten na de bevalling?

Na de bevalling mag je in principe alles weer eten en drinken. Geef je borstvoeding? Het veiligst is om helemaal geen alcohol te drinken. Eventueel kun je één glas drinken, liefst direct na een voeding en minstens 3 uur vóór de volgende voeding.

Hoe lang geen nachten na bevalling?

Als je zwanger bent en daarna, kun je niet verplicht worden om in de nachtdienst te werken. Dat geldt tot 6 maanden na je bevalling. De Arbeidstijdenwet spreekt van een nachtdienst als er meer dan één uur wordt gewerkt tussen 0.00 uur 's nachts en 6.00 's ochtends.

Waarom 6 weken geen seks na bevalling?

Wacht in ieder geval 3 weken voordat je weer geslachtsgemeenschap hebt. Het duurt ongeveer 17 dagen voordat de baarmoedermond weer volledig gesloten is en zolang de baarmoedermond nog niet helemaal dicht is kunnen er met de penis bacteriën naar binnen gebracht worden die voor een ontsteking kunnen zorgen.

Wat vraag je als kraamcadeau?

Denk bijvoorbeeld aan luiers, rompertjes, slabbetjes, hydrofiele doeken en spuugdoekjes. Ook verzorgingsproducten zoals zalf, shampoo en olie zijn onmisbaar wanneer je een baby krijgt. Voordat je baby is geboren, zou je dan ook een eigen baby-uitzetlijst kunnen maken.

Hoeveel dagen thuis na geboorte?

Een werkneemster die gaat bevallen, heeft recht op een moederschapsverlof van vijftien weken. Indien de geboorte van een meerling wordt verwacht, bedraagt het moederschapsverlof in principe zeventien weken, maar kan het worden verlengd tot negentien weken (zie verder).

Kan je verkouden op kraambezoek?

Als er bezoek komt, laat hen dan eerst de handen wassen voordat ze de baby aanraken. Laat visite die ziek of verkouden is liever niet langskomen. Dit geldt ook voor zieke kleine kinderen Het is verstandig om visite met een koortslip de baby niet aan te laten raken.

Waar kun je de pijn van een bevalling mee vergelijken?

Heel precies is het niet te omschrijven, omdat ze voor iedereen anders voelen. Maar een wee kun je misschien nog wel het beste vergelijken met heftige menstruatiepijn. Je voelt die pijn in je onderbuik of vagina, maar er zijn ook weeën die uitstralen naar je rug of benen.

Hoe zwaar is de placenta?

Placenta: 650 g

In het kinderlijk deel van de placenta stroomt veel bloed van het kind vlak langs de bloedvaten van de moeder. Hierdoor kan het bloed van het kind zuurstof en voedingsstoffen opnemen uit het moederlijk bloed.

Welk maandverband na Kraamverband?

Omdat het bloedverlies de eerste dagen na de bevalling best heftig kan zijn start je met kraamverband. Hierna volstaat meestal het gebruik van 'gewoon' maandverband. Kotex Maxi Nacht maandverband is extra dik, heeft een groot absorptievermogen en is daarom ideaal om na de bevalling te gebruiken.

Vorige artikel
Wat is kinderdoodslag?
Volgende artikel
Hoe weet je of je Isofix hebt?