Wat doet een raadsonderzoeker kinderbescherming?
Gevraagd door: Mia Kuijpers BA | Laatste update: 11 mei 2023Score: 4.5/5 (31 stemmen)
Een raadsonderzoeker is een medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming. Hij voert gesprekken met u, uw kind en anderen die het kind goed kennen. Hij onderzoekt hoe het met het kind in zijn omgeving gaat. Ook onderzoekt de raadsonderzoeker wat er nodig is om te zorgen dat het weer goed gaat met uw kind.
Hoe verloopt een onderzoek van de Raad voor de Kinderbescherming?
De Raad voor de Kinderbescherming wordt geraadpleegd of ingeschakeld wanneer er ernstige zorgen zijn over de opgroei- en opvoedsituatie van een kind tussen de 0 en 18 jaar. De RvdK komt op voor deze kinderen door hun (gezins)situatie te onderzoeken en te adviseren over wat de beste oplossing is voor het kind.
Welke vragen stelt een raadsonderzoeker?
De raadsonderzoeker vraagt wat de informant weet van de (thuis)situatie van het kind. Hij kan bijvoorbeeld vragen stellen over de gezondheid van het kind, zijn gedrag of zijn schoolprestaties.
Wat doet de Raad voor de Kinderbescherming bij een melding van kindermishandeling?
Als een kind ernstig in de knel dreigt te raken, helpt de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) om samen met het kind en de ouders de beste oplossing te zoeken. Alleen als het echt niet anders kan, wordt de rechter erbij betrokken, maar het draait altijd om het belang van het kind.
Waarom Raad van Kinderbescherming bij rechtszaak?
Het doel van de RvdK is om aan de rechter een onderbouwd advies te geven, waarin het belang van het kind centraal staat.
Wat doe je als raadsonderzoeker?
Een raadsonderzoeker is een medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming. Hij voert gesprekken met u, uw kind en anderen die het kind goed kennen. Hij onderzoekt hoe het met het kind in zijn omgeving gaat.
Wat vraagt de rechter aan een kind?
De kinderrechter vraagt bijvoorbeeld over waar en bij wie je de meeste tijd wilt wonen. Of hoe en hoe vaak je de andere ouder dan zou willen zien. Of wil je juist bij allebei wonen en wil je ze allebei evenveel zien. Allemaal onderwerpen die de kinderrechter bespreekt met het kind.
Welke maatregelen van kinderbescherming zijn er?
Voor de wet zijn er 2 maatregelen van kinderbescherming: de ondertoezichtstelling (OTS) en de gezagsbeëindigende maatregel (GZBM). Bij een OTS kan uw kind ook uit huis worden geplaatst. Is uw kind uit huis geplaatst en is het de verwachting dat uw kind niet meer thuis gaat wonen?
Hoe gaat onderzoek veilig thuis?
Je belt gratis 0800-2000 en krijgt een medewerker van Veilig Thuis aan de lijn: De medewerker luistert naar je verhaal, stelt vragen en beantwoordt jouw vragen; De medewerker kijkt samen met jou of er iets is wat jij zelf kunt doen; Komen jullie tot de conclusie dat de situatie te lastig is?
Wat is een Beschermingsonderzoek?
Bij een beschermingsonderzoek wordt gekeken of er verplicht hulp moet komen voor kinderen omdat hun veiligheid in gevaar is.
Hoe lang duurt een raadsonderzoek?
Stap 3 Het raadsrapport
Hij geeft in het rapport een advies waarbij hij kijkt naar wat het beste is voor het kind. Dit rapport bepreekt hij met de ouders en met het kind, als het kind ouder is. Ouders en kind krijgen het raadsrapport 5 dagen ter inzage, tenzij dit niet in het belang van het kind is.
Hoe Kinderbescherming inschakelen?
Maakt u zich zorgen om een kind? Dan kunt u een melding doen bij Veilig Thuis, telefoonnummer 0800-2000. Bij een spoedsituatie kunt u rechtstreeks contact opnemen met een locatie van de RvdK.
Wie kan Beschermingstafel aanvragen?
Dit verzoek kan ingediend worden door een medewerker van Veilig Thuis, een GI, een Wijkteam of het CJG (eventueel samen met een zorgaanbieder). Aan de Jeugdbeschermingstafel wordt samen met ouders, jeugdigen van 12 jaar en ouder, de RvdK en betrokken hulpverlening gesproken.
Wat is onder toezicht stellen?
Ondertoezichtstelling is een maatregel die de kinderrechter oplegt. Bijvoorbeeld als er in uw gezin ernstige problemen zijn met opvoeden. Uw gezin krijgt dan begeleiding van een gezinsvoogd.
Wie schakelt jeugdzorg in?
Heeft de vrijwillige hulp geen effect gehad of wilt u of uw kind de hulpverlening niet accepteren? Dan schakelt een instelling voor jeugdhulp de Raad voor de Kinderbescherming (de raad) in. De raad onderzoekt of de ontwikkeling van uw kind in gevaar is.
Wat is een verzoek tot onderzoek?
Een 'verzoek tot onderzoek' (VTO) is een formele verwijzing door een Sociaal Team, Veilig Thuis of een Gecertificeerde Instelling (de Melder) naar de Raad voor de Kinderbescherming.
Wat is een onveilige thuissituatie?
Het kan bijvoorbeeld zijn dat u als ouder de zorg van uw kind tijdelijk niet kan uitvoeren. Misschien heeft uw kind ernstige gedragsproblemen of zijn er ruzies door schulden of een verslaving. Ook kan één van de of beide ouders last hebben van psychiatrische problemen.
Welke vragen stelt veilig thuis?
Bij een adviesvraag wil Veilig Thuis graag de naam en functie weten van de beller, maar de naam van het kind en het gezin waarover het gaat hoeft niet bekend te worden gemaakt. De adviesvrager hoeft niet zeker te weten dat het om kindermishandeling gaat.
Kun je veilig thuis weigeren?
Kan ik een gesprek weigeren? Wij kunnen niemand dwingen om met ons in gesprek te gaan, maar we hebben wel de wettelijke taak om te onderzoeken of het veilig is in jouw gezin. Dat kunnen we niet doen zonder jou.
Wie voert een kinderbeschermingsmaatregel uit?
de gemeente; een jeugdhulpaanbieder; een gecertificeerde instelling die kinderbeschermingsmaatregelen uitvoeren; Veilig Thuis, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling.
Kan vader kind afnemen van moeder?
De ene ouder is ongeschikt of niet in staat tot omgang
Als een ouder negatief gedrag vertoont dat bijvoorbeeld gevaarlijk kan zijn voor het kind, dan kan de rechter hem of haar het recht op omgang ontnemen.
Hoe voorkom je een uithuisplaatsing?
- Een gedeelde verklarende analyse maken.
- Persoonlijke problemen van ouders behandelen.
- Eerder ontvangen hulp evalueren.
- Interventies inzetten.
- Reflecteren en leren.
Waar let een rechter op?
Iedereen is voor de wet gelijk. Bij het doen van een uitspraak kijkt de rechter naar de wet, de feiten (wat is er precies aan de hand), persoonlijke omstandigheden en verklaringen van deskundigen en getuigen.
Hoe spreek je kinderrechter aan?
Tip: Spreek de rechter op de zitting aan met mijnheer/mevrouw, dan zit je eigenlijk altijd goed. En een hand geven bij het binnen en buiten gaan van de rechtszaal hoeft niet. Een vriendelijk knikje en goedemorgen of goedemiddag volstaat.
Waar heeft een kind allemaal recht op?
Ieder kind heeft recht op vrije tijd om te luieren, sporten of spelen. Ook moet het voor alle kinderen mogelijk zijn om aan culturele activiteiten mee te doen. Als je iets doet wat volgens de wet verboden is, kun je met de politie in aanraking komen. En als het ernstig is, kun je zelfs een straf krijgen van de rechter.
Hoe baby in auto zetten?
Wat betekent s op rapport?