Hoe is het om te bevallen in tijden van coronavirus? Een boodschap van de gynaecoloog

Wat doet een gynaecoloog tijdens de bevalling?

Gevraagd door: Ruben van der Smeede  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.1/5 (3 stemmen)

De gynaecoloog begeleidt risicovolle zwangerschappen en zwangerschappen met complicaties. Deze arts doet ook ingrepen zoals een kunstverlossing of een keizersnede. Er zijn veel verschillende redenen waarom je bij een gynaecoloog terecht kan komen voor zwangerschapsbegeleiding.

Wat is beter gynaecoloog of verloskundige?

Als je zwanger bent, begeleidt in principe een verloskundige je zwangerschap. Als er een medische indicatie is of als de moeder zwanger is van een meerling, dan begeleidt een gynaecoloog de zwangerschap.

Wat voor operaties doet een gynaecoloog?

verwijderen van een poliep uit de baarmoeder. verwijderen van vleesboom uit de baarmoeder. verwijderen van verklevingen uit de baarmoeder. verwijderen baarmoederslijmvlies bij menstruatiestoornissen (Novasure)

Wat doet de gynaecoloog bij een onderzoek?

De gynaecoloog onderzoekt u om uw organen te controleren en eventuele infecties of ziektes op te sporen. Zo'n gynaecologisch onderzoek neemt 10 minuten in beslag, doet geen pijn en kan – met uitzondering van het nemen van een uitstrijkje – zelfs uitgevoerd worden wanneer u ongesteld bent.

Wat is Weeënzwakte?

Als er een weeënstorm plaatsvindt waar de baby last van heeft kan een weeënremmend medicijn worden toegediend. Als de weëen op een bepaald punt tijdens de ontsluiting afnemen, wordt dit secundaire weeënzwakte genoemd.

34 gerelateerde vragen gevonden

Wat is in Partu?

Volgens de strikte definities van PSOL wordt een vrouw in partu verklaard als pijnlijke regelmatige contracties gepaard gaan met een volledig verstreken portio, en/of spontaan tekenen en/of spontaan gebroken vliezen.

Wat is een pathologische bevalling?

Soms is er iets mis met het baringskanaal, waardoor de baby niet gemakkelijk geboren kan worden. Het bekken van de moeder kan bijvoorbeeld een afwijkende vorm hebben of vernauwd zijn. Soms kan de baby daardoor niet door de bekkeningang naar buiten. Een keizersnede kan dan nodig zijn.

Hoe vaak op controle bij de gynaecoloog?

Dit kan jaarlijks, twee jaarlijks of drie jaarlijks zijn in het kader van een algemene 'routine' controle maar ook voor advies rond anticonceptie, fertiliteit, menopauze, zwangerschap, 'problemen' met de maandstonden, vaginale infecties en seksualiteit.

Hoeveel keer op controle bij gynaecoloog?

Verloop. Tot 30 weken komt u 1 keer om de 4 tot 6 weken op controle, al of niet gecombineerd met een raadpleging bij uw huisarts of vroedvrouw. Vanaf 30 weken komt u meestal om de 2 tot 3 weken. Na 36 weken zwangerschap komt u (2-)wekelijks.

Wat gebeurt er bij een inwendig onderzoek?

Het inwendige onderzoek

Meestal worden als eerste de uitwendige geslachtsorganen bekeken. Vervolgens wordt een instrumentje (dat de vorm heeft van een eendenbek) de vagina ingebracht, waardoor de baarmoedermond kan worden onderzocht. Eventueel kan er een uitstrijkje van de baarmoedermond worden gemaakt.

Wat is een gynaecologische operatie?

De operatie kan via de buik door middel van een verticale of horizontale snede (openbuik-operatie), via de schede (vaginale operatie) of via een kijkoperatie: in de buik (laparoscopie) of in de baarmoeder (hysteroscopie).

Wat is het salaris van een gynaecoloog?

Wat verdient een gynaecoloog

Heb je een jaar ervaring dan ontvang je ongeveer 3.664 euro bruto per maand, dit kan oplopen tot ruim 4.546 euro.

Wat voor niveau heb je nodig voor gynaecoloog?

Om gynaecoloog te worden, start je met de opleiding Geneeskunde. Daarna solliciteer je naar een opleidingsplaats op de afdeling Gynaecologie in een universitair medisch centrum. Deze specialisatie duurt nog eens 6 jaar.

Waarom Gynaecologie?

Bij een gynaecoloog denk je wellicht meteen aan zwangerschappen en bevallingen, maar deze arts doet meer dan dat. Ook vruchtbaarheidsproblemen, incontinentieklachten, verzakkingen, ontstekingen van de geslachtorganen, seksuele problemen en bepaalde vormen van kanker vallen onder het vakgebied van de gynaecoloog.

Hoeveel weken zwanger naar gynaecoloog?

Uw eerste afspraak plant u het best in als u 7 of 10 weken overtijd bent. Tijdens de eerste consultatie zal uw gynaecoloog nagaan hoelang u precies zwanger bent, of u zwanger bent van een meerling en zal hij of zij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap uitsluiten.

Waar moet je op letten bij een verloskundige?

Je bent dus vrij om zelf een verloskundige uit te kiezen; net als je je eigen huisarts mag bepalen. Veel vrouwen kiezen een verloskundige in de buurt, maar vooral in grote steden zijn er veel verloskundigenpraktijken. Kies een praktijk die bij je past; bij welke verloskundige(n) je prettig voelt.

Wat gebeurt er met de 16 weken controle?

16 weken

Deze week is je tweede afspraak bij een van onze verloskundigen. We bespreken de uitslagen van je bloedonderzoek, echo's en beantwoorden je vragen. Daarnaast meten we de bloeddruk en luisteren naar het hartje van de baby.

Hoe vaak is een uitstrijkje nodig?

Uitstrijkjes zijn een belangrijk middel in de strijd tegen baarmoederhalskanker. Elke 3 jaar krijgen alle vrouwen in Vlaanderen van 25 tot en met 64 jaar daarom een uitnodiging in de bus om langs te gaan bij hun huisarts of gynaecoloog voor een uitstrijkje.

Kan de gynaecoloog zien dat je seks hebt gehad?

2. Wachten tot je seksueel actief bent voor je een gynaecoloog bezoekt. Ook al heb je nog geen seks gehad, toch moet je regelmatig langsgaan bij de gynaecoloog. Als je een probleem hebt, is het verstandig om daar meteen naar te laten kijken, of je nu seks hebt of niet.

Waarom uitstrijkje tot 60 jaar?

Een negatieve hrHPV-test geeft een langdurig lage kans op baarmoederhalskanker; daardoor hoeven hrHPV-negatieve vrouwen geen uitstrijkje meer te laten maken bij 45 en 55 jaar.

Welke afwijkingen 20 weken echo?

De 20 weken echo is een medische echo bedoelt om te kijken of je baby geen afwijkingen heeft. M.b.v. de echo kunnen veel aandoeningen die goed zichtbaar zijn (open rug, hartafwijkingen, nierafwijkingen, afwijkingen aan het skelet, open buikwand, gespleten gehemelte ed) worden opgespoord.

Wat is foetale nood?

Onder foetale nood verstaan we de toestand waarin een ongeboren kind komt te verkeren wanneer het vlak voor of tijdens de geboorte te weinig zuurstof heeft. Hierdoor dreigen overlijden, of handicaps, zoals infantiele encefalopathie.

Kan een bevalling fout gaan?

Ondanks dat een bevalling in de meeste gevallen normaal verloopt kunnen problemen ontstaan. Veel voorkomende problemen zijn het onvoldoende vorderen van de bevalling (ontsluiting of uitdrijving), ruim bloedverlies na de bevalling en het niet spontaan geboren worden van de placenta.

Wat is een fysiologische baring?

Men spreekt van een fysiologische bevalling wanneer het normale proces van een bevalling wordt gevolgd en de stimulatie en de geboorte spontaan verlopen. Zo'n bevalling respecteert ook je emotionele zekerheid en biedt een medische opvolging die is aangepast aan jouw wensen en beleving.