Wat doe je als de sonde verschuift?
Gevraagd door: Milan van de Ven | Laatste update: 11 mei 2023Score: 4.4/5 (17 stemmen)
Wat doe je als de sonde verschuift tijdens het verzorgen?
Om te voorkomen dat de neusmaagsonde uit de neus valt of dat de maagsonde verschuift, is het belangrijk om ongeveer om de 3 dagen of na een douchebeurt de pleister te vervangen voor een nieuwe. Wanneer de pleister niet meer goed kleeft maar er zijn nog geen 3 dagen verstreken moet u deze ook vervangen.
Hoe weet je of sonde verschoven is?
Kijk, indien mogelijk, met een spiegel in de mond en keelholte. Als u ziet dat de sonde opgekruld ligt is dit een teken dat de sonde niet meer op zijn plek ligt.
Hoe merk je dat sonde verkeerd zit?
Gaat patiënt niet hoesten dan kun je ervan uitgaan dat de sonde goed zit. Zuig hierna met de spuit maagsap op (lukt dit niet, dan is de sonde niet juist geplaatst, de sonde kan opgekruld in de maag zitten, trek de sonde 3 tot 4 cm terug en zuig nogmaals maagsap op.)
Wat moet je doen als je merkt dat de sonde verstopt is?
Probeer de sonde met een 5 ml spuitje met lauw kraanwater door te spuiten. Herhaal dit enkele malen. Als het niet lukt zal de sonde vervangen moeten worden. Neem contact op met de behandelend arts of de verpleegkundig consulent en overleg hoe verder te handelen.
Waarom spoel je sonde door?
Doorspoelen is belangrijk om verstoppingen te voorkomen. U moet de sonde minimaal vier tot zes keer per dag doorspoelen met 20 cc lauwwarm water. Doe dit in ieder geval voor en na het toedienen van sondevoeding en medicatie.
Hoe spoel je een sonde door?
- Was uw handen.
- Leg een handdoekje onder het aansluitpunt van de sonde.
- Verwijder het dopje van de sonde.
- Spuit 20 ml water door de sonde, bewaar de rest van het water voor naspoelen.
- Trek de opgeloste medicijnen op in de spuit en spuit dit door de sonde.
- Verwijder deze spuit.
Wat is de meest voorkomende complicatie bij sondevoeding?
Misselijkheid en diarree zijn de meest voorkomende complicaties. Daarna volgen ongemakken veroorzaakt door een verstopte sonde. Waar misselijkheid en diarree voorbeelden zijn van lichamelijke complicaties is een verstopte sonde een zogenaamde functionele complicatie.
Waarom mag je sondevoeding niet schudden?
3 tips voor het toedienen van sondevoeding
Wees voorzichtig met het schudden van sondevoeding. Door het schudden van een zak of fles ontstaan er luchtbelletjes in de voeding. Als je sondevoeding na het schudden direct op de voedingspomp aansluit, zal hij een alarm geven.
Welke sonde mag je niet draaien?
Pak de sonde tussen duim en wijsvinger vast en duw hem twee tot drie centimeter naar binnen. Dit noemen we dompelen. Heeft u een PEG-sonde dan draait u de sonde helemaal rond. Heeft u een PEG(J)-sonde dan mag u deze niet ronddraaien.
Hoe vaak Dompel je een sonde?
Dompel de sonde elke dag 1 keer. Dit doet u zo: Schuif het schijfje 5 centimeter van uw huid af. Duw de sonde daarna ongeveer 5 centimeter naar binnen en trek deze weer terug.
Hoe draai je een sonde?
Duw de sonde eerst ongeveer 1,5 à 2 cm in de maag om te voorkomen dat het ballonnetje aan de maagwand groeit. Dat heet dompelen. Draai de sonde vervolgens 180 graden (dat is draaien). Was de huid goed met water en milde zeep en droog hierna de huid goed af.
Wie mag een sonde plaatsen?
Omschrijving. Het inbrengen van maagsonde mag alleen door een arts of verpleegkundige gedaan worden die daarvoor bevoegd en bekwaam is: dit is namelijk een voorbehouden handeling. Deze cursus geeft kennis en inzicht die nodig zijn om veilig een maagsonde te kunnen inbrengen.
Hoe maak je een sonde schoon?
Na iedere toediening van sondevoeding moet u de sonde met 20-30 ml lauw water doorspoelen. Als u continu sondevoeding krijgt, dient u 4 tot 6 keer per dag de sonde door te spuiten om deze schoon te houden. Ook als de sonde niet wordt gebruikt, moet u deze wel 3 keer per dag doorspuiten met 20-30 ml water.
Wat moet de pH waarde zijn bij sonde?
Het getal bij de kleur geeft aan welke pH-waarde het maagsap heeft. 9. Is de pH-kleiner dan of gelijk aan 5.5? Dan ligt de sonde zeer waarschijnlijk in uw maag en kunt u veilig sondevoeding toedienen.
Waarom sonde nat maken voor inbrengen?
De verpleegkundige kan de sonde een beetje nat maken om de inbreng van de sonde te vergemakkelijken; Snuit uw neusgaten afzonderlijk voordat de sonde wordt ingebracht. Het neusgat dat het best toegankelijk is, zal het neusgat zijn waar de sonde doorheen gaat; U moet uw hoofd iets naar achteren buigen.
Wat te doen bij diarree bij sondevoeding?
Mogelijk kan een sondevoeding met vezels de oplossing zijn. Ook kan een te hoge toedieningssnelheid of medicatie diarree veroorzaken. Zowel over de sondevoeding met vezels, de toedieningssnelheid en de medicatie kunt u overleggen met uw arts of diëtist. Zij zullen met u kijken wat voor u de beste optie is.
Waar moet je op letten bij sondevoeding?
- leg de sondevoeding nooit in de zon of langere tijd in een warme kamer.
- was eerst de handen voordat de sondevoeding wordt toegediend.
- leg alle benodigde materialen op een schoon oppervlak klaar.
- spuit de sonde door volgens voorschrift.
Hoe lang mag een sondevoeding zak aanhangen?
☞ De voeding via de sonde of de PEG-katheter wordt binnen 24 uur toegediend, hetgeen inhoudt dat de zak of fles met voeding niet langer dan 24 uur mag aanhangen.
Wat mag je eten naast sondevoeding?
- Eet kleine hoeveelheden per eetmoment.
- Gebruik volle zuivelproducten, bijvoorbeeld volle yoghurt of vla, kwark, pap, pudding of een glas chocolademelk. ...
- Vruchtenmoes is fris en licht verteerbaar. ...
- Voor wat meer energie neemt u een gebonden of romige soep, of een smoothie met volle zuivel.
Wat als sondevoeding niet lukt?
Als het niet lukt om via de mond uw voeding binnen te krijgen, is de PEG J-sonde een goed hulpmiddel. Via de PEG J-sonde wordt voeding direct in de dunne darm gebracht. Als drinken via de mond ook niet kan, dan kan via de PEG J-sonde ook vloeistof in de dunne darm worden gebracht.
Wat is een bolus bij sondevoeding?
Per bolus voeden betekent het toedienen van sondevoeding in porties, meestal via een spuit of trechter. ☞ Alvorens de voeding wordt toegediend, dient door middel van auscultatie te worden gecontroleerd of de sonde nog in situ is. ☞ Er wordt zo weinig mogelijk met de sonde gemanipuleerd.
Wie mag een PEG-sonde verwisselen?
Om de PEG-sonde te wisselen voor een ballonkatheter moet u een afspraak maken op de polikliniek bij uw behandelend arts. De arts beoordeelt op welke manier de wissel kan gebeuren.
Wie mag een PEG-sonde verzorgen?
Eerst moet het wondje van de insteekopening genezen. De verpleegkundige van de thuiszorg of van de instelling waar u verblijft, helpt u met de verzorging van de PEG-sonde. Spuit de PEG-sonde elke keer vóór en na het geven van voeding en/of medicijnen door met 30 tot 40 ml kraanwater.
Hoe vaak sonde controleren?
U kunt zelf dagelijks een controle doen (methode 1). Of dit wordt gedaan door de verpleegkundige bij het (opnieuw) plaatsen van de sonde (methode 2). Controleer of de sonde nog goed vastgeplakt is en of het markeringsstreepje nog op de juiste plaats zit.
Hoeveel echo's krijg je als je zwanger bent?
Hoe kan ik een badkamer zonder raam goed ventileren?