Welke kleding merken maken gebruik van kinderarbeid?

Gevraagd door: Jasper van der Berg  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.5/5 (2 stemmen)

Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie. Dit zijn belangrijke bevindingen van het rapport Branded Childhood dat vandaag wordt gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO.

Welke merken zonder kinderarbeid?

Onder meer Zeeman, HEMA en Wehkamp hebben het 'Convenant Duurzame Kleding & Textiel ondertekend. Onder eerlijke kleding wordt verstaan: een leefbaar loon voor arbeiders, een veilige en gezonde werkplek, vrijheid van vakvereniging, geen gedwongen arbeid en kinderarbeid en geen discriminatie op de werkvloer.

Welke merken hebben Eerlijke kleding?

Populaire eerlijke mannenmerken zijn Thinking MU, Bonne Suits, Unrecorded, Armedangels, Nudie Jeans, Teym, Kuyichi, Patagonia, Hund Hund en Colorful Standard.

Doet Zara aan kinderarbeid?

Bijna alle grote modemerken zijn betrokken bij Oeigoerse dwangarbeid. Honderdduizenden Oeigoeren zitten vast in 'heropvoedingskampen' en komen terecht op katoenplantages en -spinnerijen. En deze dwangarbeid wordt ingezet voor grote merken als Adidas, Tommy Hilfiger en Zara, en zelfs Patagonia.

Doet de H&M aan kinderarbeid?

Vrouwelijke migranten die werken in India's kledingfabrieken die leveren aan grote internationale merken zoals Benetton, C&A, GAP, H&M, M&S en PVH, zijn het slachtoffer van moderne vormen van slavernij.

Kledingindustrie - Zondag met Lubach (S07)

33 gerelateerde vragen gevonden

Waar worden de kleren van de H&M gemaakt?

H&M heeft geen eigen fabrieken. Onze kleding wordt ingekocht bij ongeveer 800 onafhankelijke leveranciers, voornamelijk in Europa en Azië.

Heeft de Primark kinderarbeid?

Primark zegt zelf niet samen te werken met leveranciers waar kinderarbeid voorkomt. Dit staat ook duidelijk aangegeven op hun website. De kleding die verkocht wordt bij de keten moet voldoen aan hun gedragscode. Alle beschuldigingen die Primark krijgt, worden zeer serieus genomen.

Hoe duurzaam is Zara?

Al ons linnen zal van duurzamere oorsprong zijn: biologisch linnen en gerecycled linnen. Al ons polyester zal gerecycled of duurzamer zijn tegen 2025, waardoor we minder grondstoffen verbruiken.

Waar komt kleding Zara vandaan?

Zara bestaat sinds 1975 en werd opgericht door de Spanjaard Amancio Ortega Gaona. In 1963 begon Ortega met zijn eerste atelier. In 1975 opende hij zijn eerste winkel in La Coruña en bedacht daarvoor de naam Zara. Begonnen als eenmansbedrijf is Zara uitgegroeid tot een van de grootste modebedrijven ter wereld.

Doet only aan kinderarbeid?

Wat nog lang niet duurzaam genoeg is aan ONLY

Daarbij halen ze via hetzelfde onderzoek nét geen voldoende voor allerlei regels als het gebruik van biologisch katoen, de arbeidsomstandigheden, kinderarbeid, het gebruik van zandstralen, uitbannen van giftige stoffen en het beperken van de CO2-emissies.

Wat zijn de meest duurzame kledingmerken?

De merken die hieronder genoemd worden, worden soms ook verkocht in Nederlandse kledingwinkels die alleen eerlijke en duurzame merken verkopen.
 • Armedangels.
 • Nudie Jeans (Ook een fysieke winkel in Amsterdam)
 • Kings of Indigo.
 • People Tree.
 • Goat Organic Apparel.
 • Yunit-studio.com (unisex)
 • Colorfulstandard.nl (unisex)

Welke kleding is Fair Trade?

Dit zijn 10 biologische en fairtrade kledingmerken voor vrouwen die het goed doen, als je een keer besluit om iets nieuws aan te schaffen.
 • Jan 'n June.
 • Alchemist.
 • Vanilia.
 • CharlieMary.
 • Rita Row.
 • Atelier Jungles.
 • Frisur.
 • Thinking MU.

Wat is goede kwaliteit kleding?

Goede kwaliteit flatteert/valt mooi om je lichaam. Kijk of je nergens fouten in de stof vindt en ga na of de stof goed aanvoelt. Kijk naar de naden, zomen en knoopsgaten. De naden moeten recht lopen en mogen geen losse draadjes bevatten.

Is Zeeman kinderarbeid?

Onze voorwaarden zijn duidelijk: geen kinderarbeid, veilige werkplekken, normale werkweken en eerlijke lonen. We bezoeken onze fabrieken regelmatig om de productieketen te controleren.

Doet Adidas aan kinderarbeid?

De Duitse sportgigant maakt zich sterk voor de bescherming van mensenrechten. Zo hanteert het een verbod op kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie bij de productie in landen als China, Vietnam en Indonesië. Verder is Adidas glashelder over omkoping en corruptie.

Welke kledingmerken zijn niet duurzaam?

Dit zijn onder meer Hugo Boss, Ralph Lauren en Max Mara. Die laatste twee geven dan ook geen enkele openheid over hun productieproces en beleid. ACNE, McGregor en Tommy Hilfiger lichten hun beleid voor arbeidsomstandigheden redelijk toe.

Welke merken dragen Marokkanen?

Marokkaans-Nederlandse jongeren dragen graag kleding van Louis Vuitton, Gucci en Armani.

Wie is de eigenaar van de Zara?

Voor Zara-eigenaar Amancio Ortega is het twee weken jonge jaar nogal profijtelijk gestart.

Wat is duurzaamheidsprincipes?

De duurzaamheidsprincipes zijn de fundamentele regels voor duurzaamheid. Ze geven het kader aan voor volledige duurzaamheid. De principes zijn: Breek de natuur niet sneller af dan de tijd die nodig is om te herstellen.

Wat doet H&M aan duurzaamheid?

Het trekt de duurzaamheidsdiscussie steeds weer richting H&M's doelstelling om 'tegen 2030 100 procent gerecyclede of anderszins duurzaam geproduceerde materialen te gebruiken, samen met het ambitieuze doel om tegen 2040 klimaatpositief (?) te zijn'.

Waar worden de kleren van de Primark gemaakt?

Zijn de fabrieken of leveranciers die jullie producten maken van jullie zelf? Primark bezit zelf geen fabrieken. Sterker nog: 98% van de fabrieken die producten voor Primark maken, maakt ook artikelen voor andere merken.

Hoe duurzaam is de Primark?

WIST JE DAT? We zijn een van de eerste internationale modeketens die in 2030 op grootschalige basis met hernieuwbare katoenteelt gaan werken. Dat doen we om de biodiversiteit te verbeteren, de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan en boeren een duurzamer levensonderhoud te geven.

Waarom zijn de prijzen van de Primark zo laag?

Daarom is Primark zo goedkoop

Naar eigen zeggen is Primark zo goedkoop, omdat ze niet adverteren, lang op voorhand bestellen in enorm grote aantallen met minder marge, hun kleren dichtbij de fabrieken aankopen zodat de transportkosten laag liggen en ze hun leveranciers snel betalen.

Waar is mijn kleding gemaakt?

Tegenwoordig wordt kleding in uiteenlopende (ontwikkelings-)landen over de hele wereld gemaakt, waarbij de top vier (China, Turkije, Bangladesh en India) samen verantwoordelijk zijn voor bijna 75 procent van de totale handel.

Vorige artikel
Wat voor brood kind 1 jaar?