Kraamzorg | Wat houdt het werk van een kraamverzorgende in?

Wat controleert de kraamzorg?

Gevraagd door: Liz Çelik  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.8/5 (52 stemmen)

Het belangrijkst is natuurlijk de zorg voor moeder en kind. In ieder geval controleert de kraamverzorgende dagelijks de temperatuur van jouw baby, ze bekijkt het navelstompje en voert andere gezondheidschecks uit. Ook jouw temperatuur wordt iedere dag gemeten en jouw wond of hechtingen worden gecontroleerd.

Wat doet kraamzorg bij intake?

Tijdens dit intakegesprek komen allerlei praktische zaken aan de orde over zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Maar we willen vooral ook van jou en je eventuele partner horen wat je van de kraamzorg verwacht en wat je belangrijk vindt, zodat we jou en je gezin de kraamzorg kunnen geven die bij jullie past.

Wat mag een kraamverzorgster niet doen?

Zij is absoluut geen huishoudelijke hulp. Ze hoeft dus niet de ramen te zemen, de keuken te dweilen of je keukenkastjes schoon te maken. Sommige kraamverzorgsters doen zonder problemen een extra klusje in huis, als ze daar tijd voor hebben. Maar ze mag deze taken dus ook weigeren.

Hoe lang duurt een intake van de kraamzorg?

Huisbezoek of telefonisch

Bij een eerste kindje is dit gesprek bij je thuis en duurt ongeveer drie kwartier. Is het niet je eerste kindje, dan plannen we een telefonische intake van ongeveer 20 minuten. Huisbezoek is wel mogelijk: op indicatie, op verzoek van de verloskundige of op eigen verzoek (op eigen kosten).

Welke controles voer je dagelijks uit bij de kraamvrouw?

Tijdens de kraamweek worden dagelijks controles gedaan bij moeder en kind door de kraamverzorgende en door de verloskundige. Bij de kraamvrouw: temperatuur, polsslag, borsten, hoogte van de baarmoeder, bloedverlies en hechtingen bij een wond.

22 gerelateerde vragen gevonden

Welke observaties voer je uit bij een kraamvrouw direct na de bevalling?

De kraamverzorgende controleert en observeert de eerste vijf dagen tweemaal daags je temperatuur en pols, beleving, borsten, buik, bloedverlies, bekkenbodem en benen (de zes B's). Na vijf dagen nog één keer per dag. Bij afwijkende bevindingen overlegt zij met de verloskundige.

Welke controles na bevalling?

'Tijdens de nacontrole wordt gevraagd hoe het met jou en je baby gaat en kijken we terug op de bevalling. Er vinden ook controles plaats, zoals het meten van de bloeddruk. Je krijgt informatie over anticonceptie en er worden adviezen gegeven voor een eventueel volgende zwangerschap.

Hoeveel uur kraamzorg krijg je in 2022?

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Hier staat een vergoeding voor van minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. Bij deze vergoeding moet geteld worden vanaf de dag van de bevalling.

Wat moet je vragen aan kraamzorg?

Veelgestelde vragen kraamtijd
  • Wat doet mijn kraamverzorgende allemaal? ...
  • Biedt mijn kraamverzorgende ook ondersteuning bij borstvoeding? ...
  • Als de kraamverzorgende naar huis is, kan ik jullie dan nog bellen met mijn vragen? ...
  • Hoe maak ik het babybedje veilig op? ...
  • Mijn baby huilt en ik wil graag slapen, wat kan ik doen?

Is kraamzorg verplicht 2022?

Kraamzorg is een recht. Je bent dus niet verplicht om een kraamverzorgster als zorgverlener in huis te hebben net na de bevalling van je kindje. Je kunt om diverse redenen twijfelen aan kraamzorg.

Hoeveel uur werk je als kraamverzorgster?

Je hebt wettelijk minimaal recht op 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg. Het standaard aantal uur kraamzorg is 49. Het aantal uren dat jij krijgt wordt aangegeven tijdens het intakegesprek.

Wie kijkt erop toe dat alles goed gaat in de kraamzorg?

Zij kijkt wat er nodig is en wat het beste is voor moeder en kind. Zij staat klaar met adviezen en kijkt ook naar oplossingen wanneer jullie er samen niet uitkomen. Ten alle tijden houdt je kraamverzorgende rekening met wat jullie nodig hebben. Borstvoeding is heel natuurlijk, maar het gaat niet altijd vanzelf.

Wat moet je in huis hebben voor de kraamzorg?

Voor de thuisbevalling en kraamweek heb je een aantal hulpmiddelen nodig. Denk bijvoorbeeld aan bedverhogers (klossen), een ondersteek (po) en een kraampakket. Als je aanvullend verzekerd bent, krijg je deze hulpmiddelen vaak vergoed. Je kunt hulpmiddelen snel en eenvoudig bestellen bij Medipoint.

Wat is een Kraamplan?

Een document waarin je vastlegt wat voor jou belangrijk is tijdens de bevalling. In het geboorteplan beschrijf je van tevoren wat je van je bevalling verwacht en welke wensen je hebt. Vaak doe je dat samen met je partner en in overleg met je verloskundige of gynaecoloog.

Wat gebeurd er bij intake verloskundige?

Tijdens het intake gesprek zal je verloskundige veel aan je/jullie vragen. Onder andere over je medische voorgeschiedenis en bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen bij je/jullie directe familieleden. Dit om een compleet beeld te krijgen en een risico-inschatting te kunnen maken voor jou en jullie ongeboren kindje.

Is kraamzorg gratis?

Eigen risico kraamzorg

Normaal gesproken betaal je zelf de eerste €385 aan zorgkosten die de basisverzekering vergoedt. Dit is het eigen risico. Kraamzorg valt hier niet onder, net zoals verloskundige zorg en kosten rondom je bevalling. Je hoeft dus niet eerst je eigen risico te betalen.

Hoe regel je kraamzorg?

Je hebt recht op 49 uur kraamzorg exclusief de bevallingsassistentie thuis. Bij complicaties kan de verloskundige tijdens het kraambed extra uren indiceren. Kraamzorg aanvragen kan via het inschrijfformulier of via telefoonnummer: 088-0005215.

Waar koop je een kraampakket?

Kraampakket kopen

Als je kraampakket niet wordt gedekt door je zorgverzekering kan je deze vaak ook tegen betaling bij je zorgverzekeraar aanvragen. Je kan een kraampakket ook kopen bij een apotheek, drogist of via het internet. Dit kan onder andere bij Bol.com.

Hoeveel uur kraamzorg 2022 Zilveren Kruis?

Voor ligdagen in een geboorte- of kraamcentrum wordt maximaal 8 uur kraamzorg per ligdag in rekening gebracht. Hiervoor geldt ook een wettelijke eigen bijdrage van € 4,70 per uur. U heeft recht op maximaal 4 ligdagen.

Hoeveel uur kraamzorg Na ziekenhuis?

Ja, ook na een ziekenhuisbevalling of ziekenhuisopname krijg je kraamzorg. Voor iedere dag dat je in het ziekenhuis hebt gelegen, wordt gemiddeld zes uur kraamzorg in mindering gebracht op het aantal uren dat de kraamzorgconsulent heeft geïndiceerd tijdens het kennismakingsgesprek.

Hoe controleer je de Baarmoederstand?

  1. Laat de kraamvrouw plat op bed gaan liggen, zonder hoofdkussen en met de benen gestrekt. ...
  2. Zoek met een platte hand de bovenste rand van de baarmoeder op. ...
  3. Voel daarna aansluitend hoe de baarmoeder gecontraheerd is, let op de gezichtsuitdrukking van de kraamvrouw, in verband met de pijnbeleving.

Hoe vaak controle verloskundige na bevalling?

Ze is ook aanwezig bij je bevalling, tenzij je met een medische indicatie in het ziekenhuis bevalt. In de eerste weken na je bevalling begeleidt je verloskundige je samen met de kraamverzorgster. En na de kraamtijd zie je de verloskundige nog één keer: tijdens de nacontrole, zes weken na de bevalling.

Welke 4 aspecten observeert de kraamverzorgende aan de urine?

Laat de kraamvrouw daarom rustig op het toilet zitten en wachten op wat komen gaat. Laat de kraan lopen of laat de kraamvrouw tijdens het douchen plassen. Waarschuw de verloskundige als het urineren niet binnen 8 uur postpartum lukt. Laat de kraamvrouw de eerste dagen iedere drie uur (proberen te) urineren.

Wat doe je als Kraamverpleegkundige?

Een Kraamverpleegkundige helpt onder toezicht oog van een arts of verloskundige vrouwen bij de bevalling. Als er complicaties optreden is het de taak van de Kraamverpleegkundige om een specialist te waarschuwen, bijvoorbeeld een gynaecoloog, die de patiënten verder kan helpen bij de bevalling.