Bloedgroepen - Bloed

Heeft bloedgroep invloed op zwangerschap?

Gevraagd door: ing. Milou Yüksel  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.7/5 (63 stemmen)

antistoffen tegen bloedgroepen. De antistoffen die u heeft tegen A en/of B, kunnen via de placenta (moederkoek) naar uw baby gaan. Tijdens de zwangerschap kunnen ze geen kwaad, welke bloedgroep uw baby ook heeft. Daarom wordt de bloedgroep van de vader van uw baby niet standaard bepaald tijdens de zwangerschap.

Welke bloedgroepen gaan niet samen zwanger?

Als uw bloedgroep Rhesus D negatief of Rhesus C negatief is, kan uw lichaam antistoffen gaan aanmaken tegen het bloed van uw kindje. Tijdens de zwangerschap kan bloed van het kind in het bloed van de moeder komen. Bij de geboorte is de kans dat dit gebeurt zelfs vrij groot.

Kan een kind een andere bloedgroep hebben dan de ouders?

Een vader en moeder geven ieder één kopie van het bloedgroep-gen aan hun kind door. Dit kan een A, B of O zijn. Samen bepaalt dit welke bloedgroep het kind heeft; A, B, AB of O. Je hebt dus altijd twee bloedgroep-genen.

Wat is Bloedgroepantagonisme?

Bij bloedgroepantagonisme zijn er specifieke verschillen tussen de bloedgroepen van moeder en kind. Moeder maakt dan tijdens de zwangerschap antistoffen tegen de bloedgroep van haar baby aan en geeft deze via de placenta door. Deze antistoffen breken de rode bloedcellen van de baby af waardoor veel bilirubine vrijkomt.

Wat is een Resusbaby?

Nadat er bloed van je baby in je bloedbaan is gekomen kan je lichaam rhesusfactor antistoffen aanmaken. Via de placenta komen deze antistoffen vervolgens in de bloedbaan van je baby. Hierdoor kan je baby zijn eigen (rode) bloedcellen gaan afbreken. Dit kan leiden tot rhesusziekte.

27 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn rhesus kinderen?

Zwangerschap en rhesusfactor

Een rhesus-negatieve vrouw, krijgt met een rhesus-positieve man rhesus-positieve kinderen óf rhesus-negatieve kinderen. Als hun kind rhesus-positief is, geeft dit soms een probleem tijdens de zwangerschap. Het lichaam van de rhesus-negatieve moeder gaat tegen het bloed van haar kind werken.

Wat is een rhesus kind?

Rhesusfactor betekenis

De rhesusfactor (Rh) is een eiwit dat op de oppervlakte van de rode bloedcellen kan zitten en daarmee je bloedgroep bepaalt. Als de rhesusfactor op je rode bloedcellen zit, ben je rhesus positief. Dit is het geval bij 85% van de mensen. Als de factor ontbreekt, ben je rhesus negatief.

Wat is AO antagonisme?

Het kind krijgt van de moeder de antistoffen tegen A. Als deze antistoffen na de bevalling het bloed van het kind afbreken, veroorzaakt dit geelheid. De medische naam hiervoor is AO-antagonisme (de afbraak van bloedgroep A van het kind door antistoffen van de moeder met bloedgroep O).

Wat is Bloedgroepincompatibiliteit?

Bloedgroep A en 0 zijn in Europa de meest voorkomende bloedgroepen. De bloedgroepen B en AB komen minder vaak voor. Wanneer een donor vanwege de bloedgroep niet kan doneren, spreken wij van een bloedgroepincompatibiliteit (niet passende bloedgroepen).

Wat is Erytrocytenimmunisatie?

Bij erytrocytenimmunisatie bevat het bloed antistoffen tegen niet-lichaamseigen rode bloedcellen, de zogenaamde irregulaire erytrocytenantistoffen ( IEA irregulaire erytrocyten antistoffen ) ofwel bloedgroepantistoffen.

Kan je veranderen van bloedgroep?

Je bloedgroep is erfelijk bepaald. Je wordt er mee geboren en je houdt hem de rest van je leven. Toch kan het gebeuren dat je bloedgroep verandert. Na een stamceltransplantatie krijgen patiënten namelijk de bloedgroep van de donor.

Wat is de meest zeldzame bloedgroep?

Zeldzaamste bloedgroepen

AB is de zeldzaamste bloedgroep. Donoren met de bloedgroep AB-positief ontvangen iets minder vaak een oproep, juist omdat dit een relatief zeldzame bloedgroep is en er dus minder vraag naar is. Bloedgroep AB-positief kan over het algemeen van iedereen bloed ontvangen.

Welke bloedgroepen kunnen aan elkaar doneren?

Mensen die tot de bloedgroep O behoren, worden ook wel 'universele donors' genoemd omdat ze hun rode bloedlichaampjes aan gelijk welke ontvanger kunnen doneren. De bloedgroep O- wordt voornamelijk gebruikt in noodgevallen.

Welke bloedgroep is het gezondst?

Bloedgroep 0 is de koning der bloedgroepen

Onderzoek wees namelijk uit dat mensen met bloedgroep A, B en AB 15% meer risico lopen te overlijden aan hart- en vaatziekten dan diegenen met bloedgroep 0. Bovendien lijkt het erop dat bloedgroep 0 je lichaam ook beschermt tegen kanker.

Van wie mag o positief bloed krijgen?

Je mag bloed geven aan iedereen ongeacht de bloedgroep, maar mag zelf enkel bloed ontvangen van O-.

Heb je altijd dezelfde bloedgroep als je ouders?

Je bloedgroep erf je van je ouders. Je vader en moeder geven ieder één kopie van het bloedgroep-gen aan jou door. Dit kan een A, B of O zijn. De kopie van je vader bepaalt samen met de kopie van je moeder welke bloedgroep jij krijgt.

Waarom Rhogam?

Op deze manier breekt de moeder de bloedcellen van haar ongeboren kind af en ontstaat er bloedarmoede. Een Rhogam-inspuiting bevat immunoglobulines en voorkomt dat de moeder antistoffen gaat vormen. GBS-screening Rond 35-37 weken wordt er standaard een vaginale wisser afgenomen.

Welke bloedgroep is de beste?

Bloedgroep O-positief

Deze bloedgroep komt het vaakst voor in ons land. Als je bloedgroep 0-positief hebt, dan kunnen patiënten met bloedgroep 0-positief, A-positief, B-positief en AB-positief jouw gedoneerde bloed ontvangen.

Wat doet een bloedtransfusie met je?

Bij bloedarmoede (anemie) is er een tekort aan rode bloedcellen waardoor het lichaam onvoldoende zuurstof krijgt. Met een bloedtransfusie wordt de hoeveelheid rode bloedcellen in het lichaam aangevuld. Dit gebeurt alleen bij hele erge bloedarmoede.

Welke rhesusfactor is dominant?

4) 85% van de Nederlandse bevolking heeft in het bloed de Rhesusfactor, is Rhesus-positief (Rh+). Het allel voor de Rhesusfactor is dominant over het allel “geen Rhesusfactor”. De ABO- bloedgroep en de Rhesusfactor erven onafhankelijk over.

Hoeveel mensen zijn Kell positief?

In Nederland worden bij ongeveer 4 van de 1000 zwangeren irregulaire bloedgroep- antistoen gevonden. Naast de Rhesus D-antistoen geven vooral antistoen tegen Rhesus c en Kell relatief vaak problemen.

Wat is Kell negatief?

De mogelijke bloedgroep van uw kind De bloedgroep van uw kind is afhankelijk van uw bloedgroep en de bloedgroep van de vader van het kind. Als voorbeeld noemen wij een vrouw die Kell-negatief is; zij heeft, zoals de meeste mensen, geen Kell-factor.

Wat is een Antistofscreening?

De antistofscreening moet worden uitgevoerd met een techniek die wat betreft het aantonen van klinisch relevante antistoffen, tenminste even gevoelig is als de indirecte antiglobulinetest met runder(bovine)albumine (IAT-albumine).

Wat zit er in de rhesus prik?

In deze prik zitten kant en klare antistoffen tegen Rhesus D-bloedcellen. De antistoffen herkennen Rhesus D-bloedcellen van het kind die in uw bloed terecht zijn gekomen en breken ze snel af. U gaat dan niet zelf antistoffen maken. U krijgt de anti-D prik als u 30 weken zwanger bent.

Wat is het verschil tussen rhesus C en D?

Er zijn twee groepen vrouwen die een iets grotere kans lopen om antistoffen tegen bloedgroepen te maken. Dat zijn vrouwen die Rhesus D-negatief zijn en vrouwen die Rhesus c-negatief zijn.

Vorige artikel
Hoe breed is de baarmoedermond?