Urine Glucose Test In Urdu | Urine Tests for Diabetes |What does sugar in the urine mean|urine sugar

Wat betekent suiker in de urine?

Gevraagd door: Florian van de Pol  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (56 stemmen)

Suikerziekte wordt ook wel diabetes mellitus genoemd. Als je diabetes hebt is de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed te hoog. En omdat je nieren al die glucose niet kunnen verwerken komt er glucose (suiker) in je urine terecht.

Is suiker in urine gevaarlijk?

Suiker in de urine kan immers een eerste signaal zijn van beginnende diabetes bij een kind. Als er suiker in de urine gevonden wordt, gebeurt best onmiddellijk een bepaling van het suikergehalte in het bloed. Dit kan tijdens de raadpleging met een vingerprik of met een gewone bloedname.

Kun je aan urine zien of je diabetes hebt?

De diagnose diabetes is eenvoudig te stellen door middel van bloed- en urineonderzoek. Uw (huis)arts neemt een druppel bloed uit uw vinger en bekijkt met een bloedglucosemeter hoe hoog uw suikerspiegel is. Uw urine wordt getest op glucose en ketonen.

Wat zijn de eerste symptomen van suikerziekte?

De meest voorkomende klachten zijn:
 • Veel plassen;
 • Droge mond;
 • Veel drinken;
 • Wazig zien;
 • Vermagering;
 • Moeheid;
 • Soms huiduitslag, jeuk en slecht genezende wondjes.

Hoe krijg ik mijn suiker naar beneden?

In het kort
 1. Uw nuchtere bloedsuiker is te hoog als deze hoger is dan 8.
 2. Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid.
 3. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker.
 4. Eet gezond en beweeg veel.
 5. Blijf uw medicijnen nemen.
 6. Maak een afspraak met uw huisarts.

22 gerelateerde vragen gevonden

Hoe merk je dat suiker te hoog is?

Klachten / symptomen hyper

Door een hoge bloedsuikerspiegel kunnen er klachten ontstaan: u hebt veel dorst. u moet veel plassen. u voelt zich moe en lusteloos.

Wat is een gevaarlijke suikerwaarde?

Op een niet nuchtere maag gelden waarden tussen 7,8 en 11 mmol/l als verhoogde waarden. Komt uw bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l, dan hebt u te hoge bloedsuiker en is er sprake van diabetes. Daarbij is het noodzakelijk dat u medicatie krijgt.

Wat is voorstadium diabetes?

Prediabetes is een voorfase van diabetes type 2. In deze fase reageert je lichaam al minder goed op insuline. Daardoor heeft je lichaam meer moeite met de verwerking van bloedsuiker. Bij prediabetes zijn de bloedsuikerwaarden al iets hoger, maar nog niet zo hoog dat je diabetes hebt.

Wat mag je niet als je diabetes hebt?

Eet zo weinig mogelijk snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten laten uw bloedsuiker snel stijgen. Snelle koolhydraten zijn zetmeel en suikers. Ze zitten bijvoorbeeld in witbrood, witte pasta, witte rijst, cornflakes, koekjes, gebak, vruchtensap, frisdrank en snacks.

Welk fruit mag je niet eten als je diabetes hebt?

Fruit is een integraal onderdeel van een gezond, evenwichtig dieet [1,2,3]. Als je diabetes hebt, kun je elk soort fruit eten.

Hoeveel glucose in urine is normaal?

Normaal zit er geen glucose in de urine. Maar als de bloedsuiker te hoog wordt dan laten de nieren glucose in de urine door. Je kunt dat niet zien aan de urine. De glucose in de urine trekt extra water mee uit het lichaam.

Kun je diabetes krijgen van stress?

Bij stress komen er extra hormonen in je lichaam. De chronische verhoging van stresshormonen zorgt er waarschijnlijk voor dat het lichaam minder goed reageert op insuline. Daardoor raakt de bloedsuikerspiegel van slag. Mensen met veel stress kunnen vatbaarder zijn om diabetes te krijgen.

Welke drie signalen kunnen bij mensen met diabetes wijzen op complicaties?

Als de bloedsuiker vaak te hoog is, bestaat er grotere kans op complicaties op de lange termijn.
...
Wat zijn de gevolgen?
 • veel dorst en veel plassen.
 • afvallen terwijl de eetlust goed is.
 • zwakte/ spierpijn.
 • erg moe en/ of prikkelbaar.
 • misselijk zijn of overgeven en wazig zien.

Waarom water drinken bij hoge bloedsuiker?

Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.

Wat doet suiker met je nieren?

Te veel glucose in het bloed veroorzaakt schade aan de nierfilters, meestal na 10 tot 15 jaar. Bovendien gaat diabetes vaak samen met een hoge bloeddruk, waardoor ook de kleine aanvoerende bloedvaatjes in de nieren beschadigen. Een andere benaming voor nierschade veroorzaakt door diabetes is diabetische nefropathie.

Kun je diabetes hebben zonder het te weten?

Diabetes, suikerziekte, is een onzichtbare ziekte. Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten. Laat ontdekken van diabetes is levensgevaarlijk.

Is koffie goed voor diabetes?

Bij mensen met diabetes kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Het is nog niet duidelijk of dit voor iedereen geldt en bij welke hoeveelheid cafeïne. Drink daarom uit voorzorg niet meer dan 4 kopjes gefilterde koffie of 2 tot 3 kopjes espresso per dag. Je kunt ook voor cafeïnevrije koffie kiezen.

Is Cola Zero goed voor diabetes?

Deskundigen adviseren mensen met diabetes om te kiezen voor dranken die weinig tot geen suiker bevatten. Daarom zijn onze suikervrije dranken, zoals Coca‑Cola light, Coca‑Cola zero sugar, Sprite en Chaudfontaine Fusion geschikt voor diabetici.

Wat is goed ontbijt als je diabetes hebt?

Een paar voorbeelden van gezonde ontbijtjes: Volkorenbrood met 100% pindakaas. Volkorenbrood met 30+ kaas en plakjes komkommer. Schaaltje yoghurt met muesli en een stuk fruit.

Wat mag je niet eten bij prediabetes?

Fruit bij voorkeur niet uitgeperst. Beperk het eten van calorierijke producten zoals snoep, koek, snacks en alcohol. Drink bij voorkeur (bron)water, thee, koffie. Incidenteel risdranken, vruchtensappen of siroop, dit alles zonder suiker.

Waarom jeuk bij diabetes?

Een merkbaar droge, jeukende en strakke huid kan een indicatie zijn voor diabetes. Tot wel 40% van de patiënten heeft hier last van. Het wordt veroorzaakt door een verstoorde toevoer van voedingsstoffen aan de huid, waardoor: de huid moeilijker het nodige vocht kan vasthouden en sneller uitdroogt.

Welke 3 vormen van diabetes zijn er?

Er bestaan verschillende vormen van diabetes mellitus: type 1 en type 2, MODY en diabetes als gevolg van een andere ziekte. Type 1 diabetes komt met name op jongere leeftijd voor, maar kan ook op oudere leeftijd ontstaan.

Is banaan goed voor diabetes 2?

Het advies om twee porties fruit per dag te ten, geldt ook voor mensen met diabetes. Maar betekent dit ook dat bananen een gezonde keuze zijn? Ja, in principe wel. Volgens het Diabetes Fonds is het niet nodig om bananen, waar veel suiker in zit, te vermijden.

Kan ik genezen van diabetes type 2?

Genezen van diabetes type 2 is niet mogelijk maar volgens wetenschappers kan je het wel omkeren met een dieet.

Hoe hoog mag suiker zijn bij ouderen?

Glucosewaarden ouderen mogen tussen de 6 en 15 mmol/l zijn.