Prenataal onderzoek (vmbo)

Wat betekent het woord prenataal?

Gevraagd door: Casper Mathieu  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.6/5 (29 stemmen)

voor de geboorte
` [medisch] betrekking hebbend op de tijd vóór de geboorte.

Wat is prenatale of postnatale?

In deze studie werd onderzocht in hoeverre pre- (tijdens de zwangerschap), peri- (tijdens de bevalling) en postnatale (na de geboorte) risicofactoren en uitkomsten op de 3D- taak gerelateerd zijn aan ASS en angststoornissen.

Wat is een postpartum?

De term postpartum gaat over de gesteldheid van de moeder, 'na de bevalling'. Postnataal is meer gericht op de gezondheid van de baby, 'na de geboorte'. De juiste term is postpartum depressie, omdat we het over de gesteldheid van de moeder hebben. In de volksmond wordt wel vaker 'postnatale depressie' gebruikt.

Wat betekent perinataal?

rond de geboorte; betrekking hebbend op de perinatale periode, de periode van de 28ste zwangerschapsweek tot de 8ste dag na de geboorte.

Wat is de prenatale periode?

Ontwikkeling kind tijdens de zwangerschap

Binnen de periode die hierop volgt wordt onderscheid gemaakt tussen embryo (2 tot 8 weken) en foetus (9 tot ca 40 weken). Wanneer de ongeborene een menselijke vorm heeft aangenomen en alle organen in de kiem aanwezig zijn, spreek men van het foetale stadium.

26 gerelateerde vragen gevonden

Wat betekent perinatale overdracht?

betekenis & definitie. rondom de geboorte. betrekking hebbend op de periode rondom de geboorte; plaatsvindend in de periode rondom de geboorte.

Hoe lang duurt een post partum?

Vaak krijgt iemand klachten binnen vier weken na de bevalling, en deze klachten kunnen maandenlang duren. De gemiddelde duur van een postnatale depressie zonder behandeling is vier tot zes maanden. In bepaalde gevallen kan een postnatale langer aanhouden en dan kan het jaren duren voordat het weer over is.

Hoe voel je je na de bevalling?

In de eerste week na je bevalling kan je last krijgen van kraamtranen. Je kan je somber, vermoeid en prikkelbaar voelen, last hebben van stemmingswisselingen en huilbuien, en de twijfels kunnen toeslaan. Hoe vervelend het ook voelt: het is volkomen normaal. Tussen de 40 en 80% van de vrouwen krijgt hier last van.

Wat is postnataal depressie?

In de weken tot maanden na de bevalling kan een depressie ontstaan. Dit heet een postpartum depressie. Je voelt je somber. Misschien ben je ook niet blij met de baby.

Heb ik een prenatale depressie?

Je kunt somber zijn, het kind niet meer willen of van je lichaam vervreemd raken. Je denkpatroon, slaapritme en eetritme raken verstoord, en er ontstaan gevoelens van paniek en angst om gek te worden. Ook extreme prikkelbaarheid en fysieke klachten als misselijkheid en braken kunnen symptomen van een depressie zijn.

Wat is het verschil tussen postpartum en postnatale depressie?

De term postpartum slaat op de gesteldheid van de moeder, 'na de bevalling'. Postnataal is meer gefocust op de gezondheid van de baby, 'na de geboorte'. De juiste term is postpartum depressie, omdat we het over de gesteldheid van de moeder hebben. In de volksmond wordt echter vaker 'postnatale depressie' gebruikt.

Hoe ontstaat een prenatale depressie?

Biologische factoren

Erfelijkheid: Wanneer jij of iemand in je familie een depressie heeft gehad, heb je een grotere kans op het ontwikkelen van een postnatale depressie. Hormonen: Tijdens en na je bevallingen zijn je hormonen in de war. Je hormoonspiegel wisselt sterk.

Wat zijn kraam tranen?

Je herkent kraamtranen aan plotselinge stemmingswisselingen en/of onverwachtse huilbuien. Dat komt doordat de vermoeidheid toeslaat, je hormonen zijn 'van slag', je hebt misschien last van stuwing en je hebt ineens een baby waar je moet zorgen. Op de 3de tot 5de dag na de bevalling kun je ineens heel emotioneel worden.

Welke vormen van depressie zijn er?

De verschillende soorten depressies zijn:
  • Chronische depressie.
  • Prenatale depressie (zwangerschapsdepressie)
  • Postnatale depressie (depressie na bevalling)
  • Geagiteerde depressie.
  • Psychotische depressie.
  • Vitale depressie.
  • Zware depressie.
  • Dysthyme stoornis (langdurige vaak minder heftige depressie)

Hoe herken je depressie na bevalling?

Je hebt spontane huilbuien, voelt je overweldigd, bent prikkelbaar en blijft je somber voelen. Wanneer je somberheidsklachten blijven aanhouden na de bevalling kan het zijn dat je een postnatale depressie hebt. De symptomen van een postnatale depressie komen overeen met die van een 'gewone' depressie.

Hoe lang klachten na bevalling?

Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.

Hoe voelt een verzakking na bevalling?

Klachten bij een verzakking

Bijvoorbeeld een zwaar gevoel in je vagina of onderin je buik, een zeurderig gevoel in je benen of liezen, lage rugklachten of het gevoel alsof er een bal tussen je binnen zit of het gevoel ergens op te zitten.

Wat gebeurt er met je lichaam na een bevalling?

Je verliest ongeveer een halve liter bloed en je baarmoeder verandert direct van vorm. Tijdens en na de bevalling maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan. Dit stofje zorgt tijdens de bevalling, maar ook daarna, voor het samentrekken van je baarmoeder (weeën). Na de geboorte voel je dit als lichte naweeën.

Hoeveel weken duurt de kraamperiode?

De kraamperiode duurt ongeveer 6 weken en de eerste 8-10 dagen daarvan wordt het kraambed genoemd. Tijdens het kraambed komen wij regelmatig langs om controles te doen bij moeder en kind. Als verloskundigen zijn wij eindverantwoordelijk en beantwoorden we vragen van ouders en de kraamverzorgster.

Hoelang duurt de kraamperiode?

De eerste 10 dagen na je bevalling heet de kraamperiode. In deze periode ondersteunen en begeleiden de verloskundige en de kraamverzorgende jou en de rest van je gezien om jullie een goede start te geven. De kraamverzorgende doet controles, geeft ondersteuning bij de voeding en zorgt voor rust en regelmaat.

Wat is postnatale depletie?

Postnatale depletie: moeder en oververmoeid. Als je moeder bent, misschien pas net of al wat jaren, en constant doodmoe bent en gestresst, dan kan het zijn dat je last hebt van postnatale depletie. Dit een probleem waar zo'n 50% van de moeders mee te maken krijgt.

Waaruit bestaat de ketenzorg rondom een zwangere barende en kraamvrouw?

Wanneer een zwangere vrouw ervoor kiest haar kind poliklinisch onder begeleiding van de eigen verloskundige te krijgen, zal een kraamverzorgster het echtpaar begeleiden tijdens de bevalling en de verloskundige assisteren. De kraamverzorgster neemt daarna de zorg voor moeder en kind in de thuissituatie op zich.

Hoe ontstaat zuurstoftekort bij geboorte?

Jaarlijks komt ernstig zuurstoftekort rond de geboorte in Nederland bij honderd tot honderdvijftig pasgeborenen voor. De oorzaak kan een infectie zijn, het loslaten van de placenta of een afknelling van de navelstreng, maar is vaak onbekend.

Hoeveel babys overlijden per jaar?

In twintig jaar is het aantal doodgeboren baby's in Nederland flink afgenomen, blijkt uit cijfers van Unicef. In het jaar 2000 werden per duizend geboortes 5.2 baby's dood geboren. In 2019 waren dat er 2.3, een daling van 55 procent.

Wat moet je doen als je baby blijft huilen?

Eindeloos doorgaan met huilen

Meestal is er geen sprake van een medische reden maar het is wel belangrijk om dit even na te gaan bij de Jeugdgezondheidszorg. Je baby kan bijvoorbeeld oorpijn hebben. Als je vragen hebt over het huilgedrag van je baby, neem dan contact op met de huisarts of de Jeugdgezondheidszorg.

Volgende artikel
Hoe houd je een kind bezig?