Waarom word ik niet zwanger? De gynaecoloog over vruchtbaarheidsonderzoek

Wat als werken niet meer lukt door zwangerschap?

Gevraagd door: dr. Veerle Post  |  Laatste update: 7 januari 2024
Score: 4.4/5 (36 stemmen)

Recht op aangepast werk tijdens zwangerschap Tijdens de zwangerschap en tot 6 maanden na de bevalling heeft u recht op aangepast werk als uw werkgever mogelijke gevaren niet of onvoldoende kan wegnemen. Ook moet uw werkgever de fysieke belasting van uw werkzaamheden zoveel mogelijk beperken.

Hoe kom je in de ziektewet zwangerschap?

Als de ziekte het gevolg is van de zwangerschap of bevalling, kan zij een Ziektewetuitkering krijgen. Zij moet zich wel ziek melden bij u. Als werkgever vraagt u voor haar de Ziektewetuitkering aan. De uitkering is 100% van het dagloon en wordt maximaal twee jaar uitbetaald.

Kan je in de Ziektewet als je zwanger bent?

Bij ziekte rond zwangerschap of bevalling kunt u een ziektewetuitkering krijgen. Uw werkgever mag u niet ontslaan omdat u zwanger bent.

Hoeveel weken zwanger stoppen met werken?

Je mag maximaal 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof gaan. Je bent echter verplicht om minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum te stoppen met werken. Het totale verlof duurt 16 weken. Je hebt dus altijd minimaal 10 weken na je bevalling vrij ook wanneer de baby later dan gepland geboren wordt.

Wat is Werkverwijdering zwangerschap?

Ben je zwanger, of geef je borstvoeding, dan kan je via werkverwijdering je werk tijdelijk volledig of gedeeltelijk stopzetten.

28 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang mag je staan tijdens zwangerschap?

Vanaf week 20 mag je niet langer dan 3 uur per dag staan of lopen. Niet te veel bukken, hurken, knielen of inspannende houdingen aannemen. Werk maximaal 40 uur per week en niet langer dan 9 uur per dag. Draai vanaf 20 weken zwangerschap geen nachtdiensten meer.

Hoeveel uur gaan werken na zwangerschap?

Zij heeft tot zes maanden na de bevalling recht op: stabiele en regelmatige arbeids - en rusttijden; maximaal 10 uur arbeid per dienst en maximaal 45 uren per 16 weken (of maximaal 50 uur per vier weken); extra pauzes (een achtste van de arbeidstijd; de werkgever moet het loon doorbetalen);

Kan ik ontslag nemen tijdens zwangerschap?

Is ontslag mogelijk tijdens zwangerschap? Ja, dat is mogelijk. Het is wel van belang om als uitgangspunt te nemen dat een zwangere werkneemster ontslagbescherming geniet op basis van de wetgeving die geldt op gebied van zwangerschap en werk.

Hoeveel pauze bij 8 uur werken zwanger?

Vanaf je zwangerschap tot en met 6 maanden na je bevalling mag je meer pauzes nemen dan in je dienst zijn ingeroosterd. Je mag dan maximaal 1/8e deel van je arbeidsduur extra pauzeren. Als je bijvoorbeeld 8 uur werkt, dan mag je maximaal 1 uur extra pauze nemen. Deze extra pauze moet gewoon doorbetaald worden.

Hoeveel krijg je doorbetaald als je zwanger bent?

Zwangerschapsuitkering via werkgever

Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Hij betaalt dan uw loon gewoon door tijdens uw verlof. De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient).

Wat doet een bedrijfsarts bij zwangerschap?

Na melding van de zwangerschap aan de werkgever wordt elke zwangere werknemer uitgenodigd voor een preventief consult bij de bedrijfsarts. De bedrijfsarts stelt een risicoprofiel op, geeft voor- lichting en advies aan de zwangere werknemer en zonodig ook aan de werkgever en/of leidinggevende.

Kan niet werken door bekkeninstabiliteit?

Op advies kun je contact opnemen met een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de behandeling van bekkeninstabiliteit. Overleg tevens wat de mogelijkheden zijn voor ondersteuning thuis en op je werk. Misschien zijn er aanpassingen mogelijk op het werk of kun je tijdelijk minder werken of stoppen met werken.

Waar heb ik recht op tijdens zwangerschap?

Op het moment dat je je werkgever vertelt dat je zwanger bent, krijg je recht op wettelijke bescherming tijdens je zwangerschap en tijdens de periode dat je borstvoeding geeft. Deze wettelijke bescherming bestaat uit aangepaste werktijden, aangepaste werkzaamheden en zwangerschapsverlof.

Kan ik mijn zwangerschapsverlof verlengen?

Als u na de uitgerekende datum bevalt, wordt uw zwangerschapsverlof verlengd met het aantal dagen dat u later bevalt. De dagen die u later bevalt dan de uitgerekende bevallingsdatum tellen wij op bij uw zwangerschapsverlof. In totaal duren uw zwangerschaps- en bevallingsverlof dan samen langer dan 20 weken.

Wat zijn mijn rechten als zwangere werknemer?

Zwangere werknemers en werknemers die pas bevallen zijn, hebben tot 6 maanden na de bevalling recht op aangepaste werktijden, waaronder: Regelmatige werk- en rusttijden. Extra pauzes - in een rustruimte - tot maximaal een achtste van de werktijd. Een dienst van maximaal 10 uur.

Hoeveel vrouwen stoppen met werken na bevalling?

Ruim 40 procent van alle vrouwen gaat minder werken of stopt na de geboorte van het eerste kind. Vaders werken gemiddeld 40 uur per week, voor en na de geboorte.

Wat moet de werkgever regelen bij zwangerschap?

Je werkgever moet jouw zwangerschap melden bij het UWV. Verder moet je werkgever vervanging regelen voor de tijd dat je weg bent tijdens je zwangerschaps- en bevallingsverlof. Je werkgever vraagt 2 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum bij het UWV de uitkering aan voor je verlofperiode.

Hoelang mag je werken als huishoudhulp tijdens zwangerschap?

Hoelang mag ik blijven werken als ik zwanger ben? Ten laatste één week voor de geplande bevallingsdatum gaat je verplichte moederschapsrust in. Dan moet je stoppen met werken.

Waar heb ik recht op na de bevalling?

Aanvullend geboorteverlof: 5 weken

Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt. Zij moeten het aanvullend geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind.

Hoeveel verlof krijg je als moeder?

U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof.

Waarom mag je niet op je rug liggen tijdens zwangerschap?

Ook op je rug slapen tijdens de zwangerschap is in principe veilig, maar kan richting eind van de zwangerschap zorgen dat je duizelig en misselijk wordt', weet ze. 'Het gewicht van je baby drukt dan op je grote lichaamsader, waardoor je bloed minder goed naar je hersenen stroomt.

Welke beweging mag je niet doen tijdens een zwangerschap?

Niet diep buigen of strekken in de gewrichten zoals knieën of heupen. Voorzichtig met high-impactbewegingen zoals joggen en jumping-jacks. Vermijd springen en schokkende bewegingen. Vermijd bewegingen met tempowisselingen en snelle richtingsveranderingen of draaiingen.

Hoeveel mag je tillen als je net zwanger bent?

Is tillen toch nodig, dan moet het minder dan 10 kilo per keer zijn. Vanaf de twintigste zwangerschapsweek mag een werkneemster maximaal 10 keer per dag maximaal vijf kilo tillen. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek mag een werkneemster maximaal vijf keer per dag maximaal vijf kilo tillen.

Is het verplicht om naar verloskundige te gaan?

Tijdens je zwangerschap heb je het recht om onder werktijd regelmatig een verloskundige of gynaecoloog te bezoeken. Voor belangrijke zwangerschapsonderzoeken en als je gezondheidsklachten hebt. Je werkgever mag dit niet weigeren.

Vorige artikel
Waarom doet eendenbek pijn?
Volgende artikel
Wat moet je doen na een abortus?