How to test a child for COVID-19 (PCR home test)

Wat als kind positief test met zelftest?

Gevraagd door: Jelle Schilt  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.9/5 (2 stemmen)

Uw kind blijft zoveel mogelijk op de eigen kamer
Uw kind blijft thuis en zo veel mogelijk op de eigen kamer. Uw kind mag pas weer naar buiten als het niet meer besmettelijk is. Uw kind is niet meer besmettelijk als het na 5 dagen 24 uur lang volledig klachtenvrij is. Dag 0 is de dag waarop de klachten begonnen.

Hoelang moet je in isolatie als je positief getest bent op COVID-19?

Bent u getest met klachten dan duurt de isolatie maximaal 10 dagen, geteld vanaf de datum dat u klachten kreeg. U mag eerder uit isolatie als u 24 uur deze klachten niet meer heeft:

  • koorts
  • hoesten
  • keelpijn
  • neusverkouden

én het minimaal 5 dagen geleden is dat u klachten kreeg die passen bij corona.

Waarom moet je je na een positieve zelftest alsnog bij de GGD laten testen op COVID-19?

Bij een positieve zelftest is het belangrijk om je bij de GGD te laten hertesten (een confirmatietest). Er is namelijk een (kleine) kans dat de uitslag vals positief is. Met een hertest bij de GGD wordt de uitslag in de meeste gevallen bevestigd. Met een bevestiging van de GGD kan het BCO (bron- en contactonderzoek) goed gestart worden en houdt het RIVM zicht op de verspreiding van het virus. Daarnaast zorgt een positieve test bij de GGD ervoor dat je na het krijgen van een herstelbewijs een coronatoegangsbewijs kunt krijgen of dat de geldigheidsduur hiervan langer wordt.

Hoe houdt het RIVM zicht op het virus nu er zoveel besmettingen zijn en de teststraten vol lopen?

We hebben een beeld van de verspreiding van het virus. Maar het aantal meldingen van mensen met een positieve test, geeft dat niet meer goed weer. Het werkelijke aantal ligt vaak hoger. Dat komt onder andere omdat er altijd mensen zijn die zich niet laten testen. De ziekenhuisopnames en de opnames op de IC geven een exacter beeld. Maar die cijfers lopen drie weken achter. Iemand die nu positief test, kan - in het ergste geval - over een paar weken nog ernstig ziek worden en in het ziekenhuis of op de IC worden opgenomen. We halen ook veel gegevens uit rioolwater. We hebben dus enigszins zicht op het virus, maar de mate waarin verschilt in de fases van de pandemie.

Waarom kunnen mensen nu een zelftest gebruiken bij COVID-19-klachten?

Uit recent onderzoek is gebleken dat zelftesten bij mensen met klachten goed presteren. Mensen die klachten hebben, kunnen zich daarom nu laten testen bij de GGD óf ervoor kiezen een zelftest te doen. Hiermee wordt testen bij klachten laagdrempeliger en daarmee hopen we dat nog meer mensen zich bij elke klacht laten testen. Want meer testen is meer virusopsporing en meer bestrijding.

15 gerelateerde vragen gevonden

Kan ik pijnstillers nemen als ik last heb van COVID-19-klachten?

Als je ziek thuis bent, kun je paracetamol nemen als je last hebt van pijn of koorts. Andere pijnstillers (NSAIDs: ibuprofen, diclofenac of naproxen) hebben meer bijwerkingen. Daarom is paracetamol veiliger.

Hoelang duren COVID-19-klachten?

Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.

Hoe werkt het coronatoegangsbewijs?

Op basis van een volledige vaccinatie of een negatieve testuitslag maakt de CoronaCheck-app een QR-code aan. Deze QR-code kan gescand worden met de app CoronaCheck Scanner. Als het coronatoegangsbewijs correct is, komt er een groen vinkje in beeld waarmee de toegang tot evenementen of andere landen gegeven wordt.

Welke klachten komen veel voor bij COVID-19?

De belangrijkste klachten bij COVID-19 zijn verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn) en/of hoesten en/of benauwdheid en/of plotseling verlies van reuk of smaak en/of verhoging of koorts boven de 38 graden.

Welke COVID-19-variant komt in Nederland het meest voor?

Omikronvariant komt in Nederland het meest voor. De coronavariant Omikron (B.1.1.529) werd eind november 2021 voor het eerst gemeld in Zuid-Afrika. De omikronvariant neemt wereldwijd in aandeel toe. In Nederland is het de dominante variant.

Kan ik nog besmet raken met COVID-19 als ik gevaccineerd ben?

Als je gevaccineerd bent kun je nog steeds besmet raken met het coronavirus. De vaccinatie beschermt tegen ziek worden door het coronavirus. Er zijn inmiddels enkele studies verschenen die laten zien dat vaccinatie ook de overdracht van het virus van de ene persoon op de andere vermindert.

Kun je nog COVID-19 krijgen na vaccinatie?

Je kunt na vaccinatie nog corona krijgen. De kans om ziek te worden door corona is kleiner, omdat je door vaccinatie beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om de vaccinaties van de basisserie te halen en daarna een boostervaccinatie.

Wat moet ik doen als ik positief heb getest op COVID-19?

Heeft u andere vragen, bel dan met 0800-1351. Leefregels voor de tijd dat u in isolatie bent Het is belangrijk dat u de leefregels opvolgt. Zo helpt u voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt en dat mensen om u heen besmet raken.

1. U heeft corona en gaat in isolatie

  • U mag niet naar buiten, naar school, de winkel of naar het werk.
  • Laat anderen voor u boodschappen doen of laat uw boodschappen thuis bezorgen.
  • Vraag anderen om uw kind(eren) naar de opvang, school of buitenschoolse activiteiten te brengen bijvoorbeeld sporten of muziekles.



U mag in uw tuin of op uw balkon zitten. Er mag niemand bij u op bezoek komen, behalve voor medische zaken (bijvoorbeeld huisarts, GGD). Alleen de mensen die bij u wonen, mogen samen met u in huis zijn. U heeft geen contact met de huisgenoten.

Kan ik klachten houden nadat ik ben hersteld van COVID-19?

Een deel van de mensen houdt na een besmetting met SARS-CoV-2 langdurig klachten. Dat heet 'Long COVID' of 'PASC' (Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection). Deze klachten kunnen tot enkele weken en soms zelfs meerdere maanden na een infectie met het coronavirus SARS-CoV-2 aanhouden.

Wat moet ik doen als ik COVID-19 heb en in isolatie ga?

In isolatie gaan betekent dat u thuis op een eigen kamer blijft en daar ook slaapt. Uw huisgenoten komen niet op uw kamer. U heeft dus geen contact met uw huisgenoten. U mag niet naar buiten, naar school, de winkel of naar het werk.Laat anderen voor u boodschappen doen of laat uw boodschappen thuis bezorgen.

Kan ik een pijnstiller nemen als ik COVID-19 heb en last heb van pijn of koorts?

Als je ziek thuis bent, kun je paracetamol nemen als je last hebt van pijn of koorts. Andere pijnstillers (NSAID's: ibuprofen, diclofenac of naproxen) hebben meer bijwerkingen. Daarom is paracetamol veiliger. Paracetamol werkt ook beter tegen koorts dan ibuprofen.

Is het normaal om griepachtige klachten te krijgen na een COVID-19-prik?

Bijwerkingen lijken op griep

Na vaccinatie tegen corona is het mogelijk dat u wat griepachtige klachten krijgt, zoals verhoging of wat koorts, spier- of gewrichtspijn, hoofdpijn of vermoeidheid. Dit betekent dat het afweersysteem in het lichaam aan het werk is. Meestal duren deze klachten 2 of 3 dagen.

Hoeveel mensen zijn genezen van COVID-19?

• Hoeveel mensen er genezen zijn van COVID-19 is op dit moment niet bekend. Er is geen meldingsplicht om door te geven dat mensen zijn genezen van de ziekte.

Wat weten we over de COVID-19-varianten?

Er circuleren wereldwijd vele varianten van het coronavirus SARS-CoV-2. De WHO beoordeelt welke varianten als zorgelijk worden gezien en welke als ‘interessant’. Het RIVM volgt die adviezen. We volgen deze varianten en brengen ze in kaart vanwege hun (mogelijke) risicovolle kenmerken en mate van verspreiding. Ook volgen we de varianten van het virus die in Nederland zijn, via de nationale Kiemsurveillance.

Kun je de QR-code van CoronaCheck printen?

Op coronacheck.nl kunnen mensen – eventueel met hulp van mensen om hen heen of de lokale bibliotheek– ook een papieren QR-code opvragen om te printen.

Hoe kan COVID-19 zich verspreiden?

Dit kan door:

• Inademen van de kleinste druppeltjes
• Druppeltjes die in je ogen, je neus en mond komen, bijvoorbeeld doordat een besmettelijk persoon niest of hoest
• Aanraken van je neus, mond en ogen met je handen waarop het SARS-CoV-2 virus aanwezig is.

Mag ik antibiotica gebruiken als ik net een COVID-19-vaccinatie heb gehad?

De meeste medicijnen hebben geen invloed op de coronavaccinatie. Als je dokter je na de vaccinatie een geneesmiddel voorschrijft, vertel hem/haar dan dat je een coronavaccinatie hebt gehad. Hij/zij kan daar dan eventueel rekening mee houden.

Zijn griep en COVID-19 hetzelfde?

Griep en COVID-19 zijn infecties van de luchtwegen. Maar ze worden veroorzaakt door verschillende virussen. Beide virussen verspreiden zich via druppels, die bij hoesten of niezen vrijkomen. Ook geven beide virussen koorts, verkoudheidsklachten en hoesten, en soms longontsteking.

Moet ik me ook na vaccinatie aan de geldende coronamaatregelen houden?

Na vaccinatie kun je nog corona krijgen en je kunt nog corona doorgeven. Het is daarom belangrijk om je na de vaccinatie nog steeds te houden aan de algemene coronaregels.

Wat zijn de voordelen van een COVID-19-boostervaccinatie?

Zonder boostervaccinatie is de kans groter dat je corona krijgt. En dat je het virus doorgeeft aan anderen. Ook ben je minder goed beschermd tegen nieuwe varianten, zoals omikron.