Wat kun je wel en niet eten als je zwanger bent?

Waarom geen kaas tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: bacc. Lorenzo de Groot M  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.3/5 (10 stemmen)

Rauwmelkse kazen, ofwel kazen au lai cru, moet je vermijden tijdens de zwangerschap. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze kazen gemaakt van rauwe melk, oftewel melk die niet gepasteuriseerd. Hierdoor is er een risico dat de listeria bacterie achterblijft in de melk en dus in de kaas.

Is alle kaas gepasteuriseerd?

De meeste kazen die je in de supermarkt koopt zijn van gepasteuriseerde melk gemaakt. Ook hüttenkäse, geitenkaas en feta. En meestal ook de verpakte buitenlandse kazen als brie, camembert en roquefort. Al is het wel slim om het te checken op het etiket.

Hoe weet je of kaas gepasteuriseerd is?

Deze kazen kan je herkennen doordat er op het etiket 'au lait cru' of 'gemaakt van rauwe melk' staat. Staat er alleen 'melk' op, dan kan je het veilig eten. Dit geldt ook voor alle kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk.

Welke kaas mag zwangere vrouw?

Welke kaas is veilig tijdens de zwangerschap

Wel: Alle kazen van gepasteuriseerde melk, Alle soorten geitenkaas, Roquefort, Mozzarella, Boerenkaas van rauwe melk.

Waarom mag je geen brie als je zwanger bent?

In brie gemaakt rauwe melk kan de listeria bacterie voorkomen. Deze bacterie kan schadelijk zijn tijdens de zwangerschap. Wil je meer weten over listeria bacterie, lees hier verder.

16 gerelateerde vragen gevonden

Is president brie gepasteuriseerd?

De kazen en boters van Président die in België en Nederland worden verkocht, worden gemaakt met gepasteuriseerde melk en zijn dus geschikt voor zwangere vrouwen.

Is de brie van AH gepasteuriseerd?

Omschrijving. Zachte kaas met gepasteuriseerde koemelk.

Is Goudse kaas gepasteuriseerd?

Mozzarella (ook mozzarella di bufala) en harde kazen, zoals de Hollandse Goudse kaas, geitenkaas of de Italiaanse Parmezaanse kaas, worden gemaakt van gepasteuriseerde melk en mag je gewoon eten als je zwanger bent. Ook de harde kazen van Vergeer Holland worden gemaakt van gepasteuriseerde melk en zijn dus veilig.

Is Monchou rauwe kaas?

Monchou is een roomkaas gemaakt van gepasteuriseerde melk: je mag het dus gerust eten als je zwanger bent. Gepasteuriseerd betekent dat de melk is verhit tot minimaal 70 graden waardoor de listeria bacterie die er wellicht in de melk kan zitten, wordt gedood.

Hoe herken je listeria tijdens zwangerschap?

Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.

Welke kazen zijn niet gepasteuriseerd?

Bij voorverpakte kaas staat op het etiket vrijwel altijd of deze is gemaakt van rauwe of gepasteuriseerde melk. Bij Franse schimmelkaas, zoals brie, camembert, roquefort en gorgonzola, staat er 'au lait cru' op de verpakking als de kaas is gemaakt van rauwe melk.

Is Nederlandse kaas gepasteuriseerd?

De meeste kaas die in Nederland geproduceerd wordt, is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Gepasteuriseerde melk is kort verhit om bacteriën onschadelijk te maken. Sommige buitenlandse kaasjes zijn gemaakt van rauwe, ongepasteuriseerde melk. Deze kazen kunnen daarom bacteriën bevatten zoals de listeriabacterie.

Hoe weet je of brie gepasteuriseerd?

Brie is een zachte Franse witschimmelkaas, die meestal wordt gemaakt van koemelk. Deze melk wordt gepasteuriseerd. Dit betekent dat het verhit is tot meer dan 70°C, waardoor eventuele schadelijke bacteriën doodgaan.

Wat zijn ongepasteuriseerde zuivelproducten?

Kent u rauwe melkproducten? Dat zijn zuivelproducten gemaakt van melk die niet warmer wordt dan lichaamstemperatuur. Dit in tegenstelling tot gepasteuriseerde melk, die tussen de 72 en 85 graden wordt verwarmd. En hoe warmer en langduriger de verhitting, hoe meer veranderingen in de melk optreden.

Is mozzarella kaas gepasteuriseerd?

Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt.

Is roomkaas rauw?

In de supermarkt bestaat het merendeel, dan al niet alle kazen uit deze gepasteuriseerde variant. Kazen zoals belegen kaas, Parmezaanse kaas, smeerkaas, roomkaas en hütenkäse zijn altijd gepasteuriseerd en veilig. De meeste zachte kazen uit de supermarkt ook.

Wat voor kaas is Monchou?

Monchou is een zacht en luchtige roomkaas die voor veel verschillende gerechten wordt gebruikt. Of het nu om taarten, pasta's, quiche of sauzen gaat, Monchou kan het allemaal. De basis voor deze kaas is magere melk en room. Monchou is een merknaam van Campina, de grootste zuivelverwerker van Nederland.

Kan je Monchou Zo eten?

Door de zachte structuur is MonChou Zacht & Luchtig makkelijk om mee te variëren. Je schept er zo een lepeltje uit en kunt het mengen door bijvoorbeeld soep en pasta. Ook is het heerlijk als bodem op een wrap en te gebruiken als romige basis voor sauzen.

Is emmentaler kaas gepasteuriseerd?

Maar ook hardere soorten zoals een appenzeller of emmentaler kan van rauwe melk gemaakt zijn. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt. Voor al deze rauwmelkse kazen geldt: als je ze verhit kun je ze met een gerust hart eten.

Is Boerenkaas altijd van rauwe melk?

Boerenkaas is kaas gemaakt op de boerderij van rauwe melk en afkomstig van hoofzakelijk eigen vee. Boerenkaas moet sinds 2007 hieraan voldoen als men het boerenkaas wil noemen. Dat betekent dat boerenkaas nooit gemaakt is van gethermiseerde melk of gepasteuriseerde melk.

Is geitenkaas gepasteuriseerd?

Geitenkaas kán een rauwmelkse kaas zijn, maar is meestal gemaakt van verhitte geitenmelk. Er zijn grofweg twee varianten: harde geitenkaas en zachte geitenkaas. De harde variant is in de regel veilig, omdat hier minder vocht in zit en de melk gepasteuriseerd is. In de zachte variant kán rauwe geitenmelk zitten.

Welke brie is van gepasteuriseerde melk?

De moderne roombrie is een populaire variant op de originele boerse Brie de Meaux. Door het pasteuriseren van de melk en het toevoegen van room ontstaat een toegankelijke, verleidelijke zachte kaas.

Is AH feta gepasteuriseerd?

48+ gepasteuriseerde, schapenkaas, van schapenmelk.

Is kaas van AH gepasteuriseerd?

Hallo, Ik werk op de kaasafdeling bij ah. Eigenlijk mag je alle kazen hebben behalve waar op staat 'au lait cru". Dit betekent dat de kaas gemaakt is van rauwe melk.

Hoe goed of slecht is brie?

Brie is een van de vetste kazen die er zijn. Brie is namelijk 50+ of 60+, dit betekent dat 50% à 60% van de kaas uit vet bestaat als je het water uit de kaas weghaalt. Brie heeft dus erg veel vet, en daarvan is ook een hoop vet verzadigd vet. Te veel verzadigd vet is erg slecht voor je hart en bloedvaten.

Vorige artikel
Kan een baby tegen airco?
Volgende artikel
Wat is een goede kinderbegeleider?