Moet fietshelm verplicht worden? | Veel ongelukken en letsel door fietsen

Is een helm verplicht op een elektrische fiets?

Gevraagd door: kand. Vince Willems  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (46 stemmen)

Komt er een helmplicht? Momenteel geldt er geen helmplicht voor de elektrische fiets in Nederland. Voor Speed Pedelecs (45km p/u) geldt wel al een helmplicht. Per 1 januari 2023 is een helm op de snorfiets verplicht.

Waarom geen helm op elektrische fiets?

E-bikes hebben elektrische ondersteuning, maar de maximale snelheid ligt vaak lager dan bij speed pedelecs. Hierdoor zijn ze niet gelijkgesteld aan bromfietsen en geldt er in Nederland geen helmplicht voor elektrische fietsen.

Welke helm Op elektrische fiets?

De helmplicht schrijft een goedgekeurde speed pedelec helm of goedgekeurde bromfiets helm voor.

Waar is een helm verplicht op de fiets?

Waar is de fietshelm verplicht in Europa? Voor volwassenen is de fietshelm verplicht in Finland en Spanje, maar alleen buiten de bebouwde kom. In Zwitserland is een fietshelm plicht boven snelheden van 20 km / uur.

Is de helmplicht al definitief?

Met ingang van 1 januari 2023 is het dragen van een goedgekeurde brom/motorfietshelm of een goedgekeurde speed-pedelec-helm op een snorfiets overal in Nederland wettelijk verplicht en kunt u een boete van € 100 krijgen bij het niet dragen van een helm.

45 gerelateerde vragen gevonden

Wat mag je rijden zonder helm?

Dezelfde wet die een helm voor motorrijders verplicht, doet dit ook voor bromfietsen. Dit zijn scooters en brommers met een geel kenteken. Andere voertuigen die hieronder vallen zijn brommobielen zonder een gesloten carrosserie en driewielige voertuigen.

Wie krijgt de boete voor geen helm?

De persoon die geen helm draagt, krijgt de boete. Is de passagier onder de 12 jaar oud, dan is de bestuurder van de scooter verantwoordelijk. In dat geval krijgt de bestuurder de boete. Het is verstandig om de passagier altijd een helm te laten dragen.

Wat kost een e-bike helm?

Kopen: vanaf € 89,95. Deze Speed Pedelec helm van BBB is de meest verkochte e-bike helm van dit moment. Deze helm zit comfortabel, heeft een gering gewicht én voldoet aan de NTA-8776 norm, de norm waar Speed Pedelec helmen aan moeten voldoen.

Waarom snorfiets helmplicht en elektrische fiets niet?

Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur rijden en is te herkennen aan een blauwe kentekenplaat. Brommers mogen dus harder, waardoor een helm al verplicht was. Begin 2022 telde Nederland 781.000 snorfietsen en 423.000 bromfietsen en -mobielen, blijkt uit cijfers van het CBS.

Wat kost een fietshelm bij de ANWB?

Deze test bewijst vooral dat je niet de duurste hoeft te kopen: de scherp geprijsde Specialized (€ 60), Lazer (€ 35), Bell (€ 60) en B'Twin (€ 35) zijn allemaal veilige helmen.

Waarom geen helm op fatbike?

De reden waarom mensen nu voor een fatbike kiezen ten opzichte van een bromfiets is dat het dragen van een helm niet verplicht is. In het verband met veiligheid, raden wij wel aan om vrijwillig een helm te dragen op de fiets, vanwege de vele voordelen van een fietshelm.

Waar moet een e-bike helm aan voldoen?

Kies een helm die voldoet aan de Europese norm voor veilige fietshelmen: EN 1078 (voor volwassenen) of EN 1080 (voor kinderen). Een fietshelm voor een snelle speed pedelec moet aan strengere eisen voldoen, daarvoor is keurmerk NTA 8776 nodig. Een helm met keurmerk is veilig, ongeacht de prijs.

Waarom Nederlanders geen helm op de fiets dragen?

Nederland, een land zonder helmplicht, heeft per gefietste kilometer de minste ongevallen. De Fietsersbond wijst op het zogenaamde 'safety in numbers'. Als we minder gaan fietsen, bestaat de kans dat er relatief gezien meer ongevallen zullen plaatsvinden.

Wat als helm op e-bike verplicht wordt veel mensen zullen weer normale fiets kopen?

'Veel mensen zullen weer normale fiets kopen' met videoFietsers trappen op de rem als het gaat om een helmplicht, zo blijkt uit een kleine rondgang in Rotterdam. ,,Het ziet eruit als een ding waarmee je de oorlog in kan.''

Is ebike snorfiets?

Volgens de huidige wetgeving behoort de high speed e-bike tot de snorfietsen, omdat deze e-bike zónder meetrappen een snelheid van 25 kilometer per uur kan behalen.

Heb je een rijbewijs nodig voor een elektrische fiets?

Gemotoriseerde fietsen

Zij hebben een motor van maximum 1000W en een snelheid van maximum 25km/u). Voor deze fietsen geldt: Geen verplicht rijbewijs, maar minimumleeftijd 16 jaar. Geen verplichte verzekering, tenzij de motor ook aandrijfkracht geeft zonder trappen.

Waar valt elektrische fiets onder?

Ook een fiets met elektrische trapondersteuning valt onder de categorie 'motorrijtuig' volgens de WAM, maar hiervoor geldt geen verplichte verzekering. Een volledig elektrische fiets wordt ook gezien als motorvoertuig en daarvoor is een een WAM-verzekering én het dragen van een helm verplicht.

Is een fietshelm verplicht in Nederland?

Een fietshelm dragen is in Nederland niet verplicht, maar wel raadzaam. Door een helm te dragen bescherm je jezelf én maak je het voor anderen ook normaler een helm op te zetten.

Welke helm voor elektrische scooter?

Sinds 1 januari 2023 geldt er een landelijke helmplicht voor snorfietsers. Je moet nu dus een goedgekeurde brom/motorfietshelm (ECE-05 of ECE-06) óf goedgekeurde speedpedelec-helm NTA-8776) dragen op je snorfiets.

Wat is de beste fietshelm voor een e-bike?

De Abus Pedelec+ met lamp wordt veel gekozen door mensen die een E-bike leasen. Deze helm voldoet aan de NTA 8776 norm. Dit betekent dat de Pedelec Plus geschikt is voor pedelecs en high speed e-bikes, oftewel fietsen die trapondersteuning bieden tot wel 45 km/u.

Is de fietshelm van de Lidl veilig?

Fietshelmen die een TÜV-keurmerk hebben, zijn regelmatig aan kwaliteitscontroles door een onafhankelijke keuringsinstantie onderworpen. Ook deze helmen voldoen aan de Europese norm en kun je met een gerust hart gebruiken.

Is het in Duitsland verplicht een helm te dragen op de fiets?

In Duitsland is het niet verplicht om een fietshelm te dragen op de fiets. Op onze landeninformatie vindt u alle regels en overige informatie per land.

Wat is de boete voor telefoon op de fiets?

2. Wat is de boete voor appen of bellen op de fiets in 2023? Als de politie u met een telefoon in uw hand ziet bellen of appen op de fiets, kunnen ze een bekeuring uitdelen van maar liefst 140 euro. Een flink bedrag, zeker als je dit vergelijkt met de boete van 60 euro voor het fietsen zonder licht.

Hoe duur is geen helm dragen?

Je kan kiezen tussen een brommerhelm, een scooterhelm of een speed pedelec helm. Meer over de goedgekeurde types lees je hier. Zónder helm rijden kan je een boete op 100 euro plus 9 euro administratiekosten opleveren.

Hoe duur is een boete als je geen helm draagt?

Voor rijden zonder helm op plekken waar dat niet is toegestaan, geldt ook een boete van € 95,00 (plus € 9,00 administratiekosten). De regel geldt ook voor iemand die achterop zit.