Kinderen en lastig gedrag: niet luisteren, brutale mond, driftbuien, geen nee accepteren etc…

Wat als je tijdelijk niet voor je kind kan zorgen?

Gevraagd door: Boaz de Beer  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (67 stemmen)

Als blijkt dat de veiligheid en ontwikkeling van je kind in gevaar is en je er geen hulp bij wilt, kan de kinderrechter besluiten om een ondertoezichtstelling uit te spreken met soms een besluit tot een tijdelijke uithuisplaatsing. Een ondertoezichtstelling betekent dat jullie verplicht hulp krijgen.

Wat als je niet voor je kind kan zorgen?

Bij Veilig Thuis kunt u terecht voor advies en een melding doen, bijvoorbeeld als u denkt dat een kind wordt mishandeld. Het is mogelijk om anoniem te blijven, zodat het gezin waarover u zorgen heeft, niet weet dat u dit heeft gemeld. De medewerker van Veilig Thuis legt u uit hoe dit in zijn werk gaat.

Wat als je niet meewerkt met jeugdzorg?

Wanneer je niet meewerkt aan de onderzoeken, dan kan er niet uitgezocht worden of de melding onterecht was. Je maakt het Jeugdzorg onmogelijk om aan te tonen dat je een goede ouder bent. Omdat het belang van je kind voorop staat, zal er in geval van twijfel gekozen worden voor een advies tot ondertoezichtstelling.

Kan jeugdzorg kind uit huis plaatsen?

Een uithuisplaatsing kan alleen als de doelen van de ondertoezichtstelling (OTS) niet bereikt kunnen worden als uw kind thuis blijft wonen. Alleen de kinderrechter kan toestemming voor een uithuisplaatsing geven, een jeugdbeschermingsorganisatie kan dat niet.

Is Jeugdzorg verplicht?

Dit is niet verplicht. Besluit de kinderrechter uw kind onder toezicht te stellen? Dan voert een gecertificeerde instelling de maatregel uit en zorgt ervoor dat er een gezinsvoogd komt. U en uw kind zijn verplicht deze hulp te accepteren.

20 gerelateerde vragen gevonden

Kan ik jeugdzorg weigeren?

Zowel jij als je kind hebben het recht om te weigeren. Vindt de hulpverlener dat hulp toch noodzakelijk is? Dan kan hij de stap zetten naar een gemandateerde voorziening (ondersteuningscentra jeugdzorg en vertrouwenscentra kindermishandeling).

Kun je jeugdzorg weigeren?

Is de gemeente verplicht om jeugdhulp te bieden? Ja, gemeenten hebben een jeugdhulpplicht. Dat betekent dat alle kinderen, jongeren (ook zonder verblijfstatus) en hun ouders hulp moeten krijgen als ze dat nodig hebben.

Wat is een onveilige thuissituatie?

Het kan bijvoorbeeld zijn dat u als ouder de zorg van uw kind tijdelijk niet kan uitvoeren. Misschien heeft uw kind ernstige gedragsproblemen of zijn er ruzies door schulden of een verslaving. Ook kan één van de of beide ouders last hebben van psychiatrische problemen.

Hoe kom je af van jeugdzorg?

Het verzoek tot opheffing van de ondertoezichtstelling kan worden gedaan door Bureau Jeugdzorg, door de met het gezag belaste ouder en door een minderjarige die twaalf jaar of ouder is.

Wat gebeurt er met een zorgmelding?

De melding komt terecht bij een zorginstelling of de gemeente. Als er kinderen bij betrokken zijn, gaat de melding naar Veilig Thuis. Daar wordt eerst gekeken hoe ernstig de situatie precies is. Dan kan Veilig Thuis zelf een onderzoek starten, maar een melding kan ook worden doorgestuurd naar een lokale hulpverlener.

Wat kost een uithuisplaatsing?

En dat kost ongeveer honderdvijftigduizend euro per jaar per kind, exclusief nog de therapieën die de jeugdigen nodig hebben. In een gezinshuis zijn deze kosten per jaar al veel minder, namelijk veertigduizend per kind, en in een pleeggezin zelfs maar vijftienduizend exclusief alle behandelingen.

Is veilig thuis vrijwillig?

Veilig Thuis is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld. Voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Voor als je zelf betrokken bent, of iemand uit je omgeving dat is. Elke regio heeft zijn eigen Veilig Thuisorganisatie.

Waar gaat een kind heen na uithuisplaatsing?

Na een uithuisplaatsing komt je kind in een pleeggezin, een open groep of een gesloten instelling. Dat hangt af van welke machtiging je kind krijgt. Als een 'gesloten machtiging' dreigt maar je bent het daar niet mee eens, maak dat dan duidelijk.

Wat is een parentale burnout?

Uitgeput zijn in je rol als ouder is een eerste fase van parentale burn-out. Dit kan zowel emotioneel (het niet meer zien zitten), cognitief (niet meer helder nadenken) als fysiek (vermoeidheid) zijn. Het verlies aan plezier om ouder te zijn en dingen samen met je kinderen te doen is de volgende fase.

Wat kost een kind op internaat?

Hoeveel kost een internaat? Het verblijf van je kind in een internaat heeft een kostenplaatje. Je betaalt gemiddeld tussen de € 11 en € 18 per dag. Komt je kind op zondag toe op het internaat, dan wordt er soms een bijkomende prijs aangerekend.

Wat zijn de symptomen van een burn-out?

Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen. U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen.

Kan je OTS weigeren?

U mag ervoor kiezen helemaal niets te doen. Alleen beslist de kinderrechter dan over een OTS zonder te weten wat u vindt. U krijgt de beslissing van de kinderrechter na een aantal weken per post.

Is jeugdzorg gratis?

Hulp om juiste zorg te vinden

Vraag de gemeente dan naar een cliëntondersteuner. Deze persoon is onafhankelijk en heeft kennis van zorg, jeugdhulp, wonen en onderwijs. Deze hulp is gratis.

Waar kijkt kinderbescherming naar?

De Raad voor de Kinderbescherming wordt geraadpleegd of ingeschakeld wanneer er ernstige zorgen zijn over de opgroei- en opvoedsituatie van een kind tussen de 0 en 18 jaar. De RvdK komt op voor deze kinderen door hun (gezins)situatie te onderzoeken en te adviseren over wat de beste oplossing is voor het kind.

Wat te doen als Veilig Thuis niet helpt?

Wat is er nodig om problemen op te lossen? Het lokale team bespreekt met jou ook wat er goed gaat thuis en wat je graag zelf wil bereiken. Als er hulp nodig is, dan zorgt het lokale team daarvoor. Ze kunnen jou eventueel ook doorverwijzen naar specialistische zorg.

Hoe help je iemand met een slechte thuissituatie?

Bellen met Veilig Thuis

Als je het vervelend vindt om je naam te zeggen, hoef je dat niet te doen. Je kunt je verhaal vertellen, vragen stellen of advies vragen. Veilig Thuis kun je 24 uur per dag bellen op 0800-2000.

Hoe lang duurt een onderzoek van Veilig Thuis?

Wat doet Veilig Thuis nadat ik gemeld heb? Veilig Thuis neemt meldingen aan die een professional doet op basis van het afwegingskader en voert binnen vijf werkdagen een veiligheidsbeoordeling uit (voorheen: triage). Op basis hiervan bepaalt Veilig Thuis welke vervolgstap nodig is.

Wie controleert jeugdzorg?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (inspectie) houdt toezicht op de jeugdhulpverlening, jeugdbescherming en jeugdreclassering.

Hoe Eli jeugdzorg niet overleefde?

Eli werd op haar tiende uit huis geplaatst en zat daarna in liefst 28 instellingen. Ze kreeg te maken met misbruik en belandde op straat, totdat ze op 28-jarige leeftijd euthanasie pleegde. Haar ontluisterende ervaring is een van de verhalen in het Nederlandse tv-programma 'Jojanneke en de jeugdzorgtapes' (EO).

Is het verplicht om naar Kind en Gezin te gaan?

De dienstverlening van Kind en Gezin is volledig gratis en ook vrijblijvend. Dat wil zeggen dat je, hoewel je als ouder of opvoeder wel verplicht bent om je kind te laten opvolgen, dat niet per se door Kind en Gezin hoeft te gebeuren. Het kan bijvoorbeeld ook door een kinderarts of huisarts.

Volgende artikel
Welke leeftijd man knapst?