Wat is mijn wettelijke opzegtermijn?
Gevraagd door: Fenna van der Velde | Laatste update: 11 mei 2023Score: 4.4/5 (48 stemmen)
Kan je 2 maanden opzegtermijn hebben?
minder dan 5 jaar in dienst: 1 maand opzegtermijn; 5 tot 10 jaar in dienst: 2 maanden opzegtermijn; 10 tot 15 jaar in dienst: 3 maanden opzegtermijn; 15 jaar of langer in dienst: 4 maanden opzegtermijn.
Hoe lang opzegtermijn zelf ontslag?
Er is een onderscheid tussen een opzegging door de werkgever en werknemer. Neem je zelf ontslag dan is de opzegtermijn maximum 13 weken. Voor de tegenopzegging gelden kortere opzegtermijnen. Dat is een opzegging door een ontslagen werknemer die tijdens de opzegtermijn werk heeft gevonden.
Kan ik eerder weg dan opzegtermijn?
Als de werknemer eerder weg wil dan voor het einde van de opzegtermijn, kan hij de werkgever vragen met het eerdere ontslag in te stemmen. Als de werkgever hiermee instemt, is sprake van beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden.
Wat als ik mijn opzegtermijn niet wil doen?
Tot het einde van de opzeggingstermijn moet de werknemer in principe gewoon verder werken. Wanneer een werknemer zijn opzeggingstermijn toch niet uitdoet, moet hij een vergoeding betalen die gelijk is aan het lopend loon dat overeenstemt met de duur van de resterende opzeggingstermijn.
Kun je per direct ontslag nemen?
Kan ik per direct ontslag nemen? Als je niet meer in je proeftijd zit, kun je alleen per direct ontslag nemen als er sprake is van een dringende reden. Dit is bijvoorbeeld het geval als je werkgever je bedreigt of weigert je loon te betalen.
Kun je midden in de maand ontslag nemen?
Opzeggen kan in principe (tenzij rechtsgeldig anders bepaald) namelijk alleen tegen het einde van de maand. De laatste dag van de kalendermaand waarin uw opzegtermijn afloopt, is de laatste dag van uw dienstverband.
Kan een werkgever een ontslag weigeren?
Je beslist zelf. Als je je ontslag geeft, kan je werkgever dat niet weigeren. Hij kan dus niet zeggen dat hij je ontslag niet aanvaardt en wil dat je in dienst blijft.
Kan een werkgever verlof weigeren tijdens opzegperiode?
Wanneer je ontslag hebt genomen
Let wel: net zoals tijdens het normale verloop van je arbeidscontract, mag je baas binnen de mate van het redelijke je verlof weigeren als dat de bedrijfsactiviteit verstoort.
Wat mag tijdens opzegperiode?
Tijdens de opzeggingstermijn heeft de werknemer het recht om met behoud van loon van het werk weg te blijven om nieuw werk te zoeken. De duur van de totale afwezigheid mag niet langer zijn dan één arbeidsdag per week (of twee halve dagen).
Wat met resterende vakantiedagen bij ontslag?
Wettelijke vakantie
Op het moment dat je arbeidsovereenkomst stopt, moet je werkgever je je vakantiegeld bij uitdiensttreding dadelijk betalen. Hij betaalt je met andere woorden de vakantiedagen die je bij hem 'opbouwde' al uit ook al nam je ze nog niet op.
Wie betaald ziekte tijdens opzegtermijn?
Wanneer de werkgever de arbeidsovereenkomst echter heeft beëindigd, wordt de opzegtermijn verlengd met het aantal ziektedagen, wat dus een zwaardere financiële last betekent voor de werkgever, die de lasten zal dragen voor het gewaarborgd loon bij ziekte en de dagen van de opzegging die door het ziekteverlof worden ...
Kan ik zelf ontslag nemen?
Als u een vast contract hebt, kunt u altijd uw contract opzeggen. U kunt zeggen tegen uw baas dat u stopt, maar het is handig om dit in een brief of e-mail te doen. U mag altijd opzeggen, maar u moet vaak nog een tijdje doorwerken. U moet namelijk rekening houden met de opzegtermijn.
Hoeveel geld krijg je als je ontslagen wordt?
Hoogte transitievergoeding
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2023 maximaal € 89.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 89.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Hoe kondig ik mijn ontslag aan?
De opzegging moet schriftelijk gebeuren met een opzeg- of ontslagbrief. Daarin moet de start en de duur van de opzegtermijn vermeld worden. Opzegging door de werkgever: de werkgever moet je opzegging meedelen met een aangetekend schrijven of een deurwaardersexploot.
Kan je nieuwe werkgever zien dat je ontslagen bent?
Je ontslag verzwijgen is echter geen goed idee. De kans is groot dat je nieuwe werkgever het toch te weten komt. Zeker als je binnen dezelfde sector solliciteert, heeft je nieuwe werkgever hoogstwaarschijnlijk wel zakelijke connecties met je vorige. De nieuwe werkgever kan ook bij de vorige om referenties vragen.
Wat doen na zelf ontslag nemen?
Woon je in Vlaanderen en word je ontslagen of geef je je ontslag? Schrijf je binnen de 8 dagen na je opzegtermijn in bij VDAB als werkzoekende. Kies voor de werksituatie 'ik ben werkloos en vraag of krijg een werkloosheidsuitkering'.
Wat als je zelf stopt met werken?
Als je zelf ontslag neemt, dan kies je hier heel duidelijk zelf voor en ben je dus verwijtbaar werkloos volgens het UWV. Dit betekent dat je jouw recht op WW-uitkering verliest. Tip: Wanneer je met wederzijds goedvinden uit elkaar gaat, kun je je recht op een WW-uitkering behouden.
Hoe werkt de opzegtermijn?
Duur opzegtermijn
Als er geen andere schriftelijke afspraak is gemaakt over de opzegtermijn, moet u voor het einde van de maand opzeggen. De arbeidsovereenkomst loopt door tot de laatste dag van de maand waarin de opzegtermijn afloopt.
Kan je ziek zijn in je opzegtermijn?
Indien een werknemer die door zijn werkgever wordt ontslagen, ziek wordt tijdens de opzegtermijn dan wordt de opzegtermijn geschorst.
Kan je zelf ontslag nemen wegens medische redenen?
Het initiatief voor een ontslag wegens medische overmacht gaat in principe uit van de werknemer zelf. Hij moet dit aantonen met een medisch attest van zijn behandelende arts dat duidelijk en letterlijk vermeldt dat de arbeidsovereenkomst definitief is en op de overeengekomen functie slaat.
Kan ik mij ziekmelden na ontslag?
Zodra uw werknemer uit dienst is, is hij niet meer verzekerd voor de Ziektewet. Maar als hij dan ziek wordt, kan hij soms toch een Ziektewet-uitkering krijgen. Dit heet nawerking. Een werknemer heeft namelijk recht op een Ziektewet-uitkering als hij ziek wordt binnen 4 weken nadat hij uit dienst is.
Kun je ontslag nemen zonder opzegtermijn?
Met een ontslagbrief zonder opzegtermijn kun jij je oude werkgever verlaten zonder de wettelijke of contractueel vastgestelde opzeggingstermijn te respecteren. Je kunt je werkgever van de een op andere dag verlaten door middel van deze brief, maar dit brengt natuurlijk wel gevolgen met zich mee.
Kan je onderhandelen over opzegtermijn?
Onderhandelen over de opzegperiode
Daarom raden wij je aan om eerst te onderhandelen. Het resultaat van succesvolle onderhandelingen zou een wederzijds aanvaardbare opzegtermijn zijn, waarin je waarschijnlijk moet instemmen met het voltooien van het dringende werk waarbij je betrokken was.
Welke groente beste zwangerschap?
Hoeveel schermtijd is schadelijk?