Ingrid Mannheims - Oma die haar kleinkinderen niet mag zien - Deel Je Verhaal

Wat als je je kleinkinderen niet meer mag zien?

Gevraagd door: Aylin Kuiper BA  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.4/5 (65 stemmen)

Ondanks dat er geen wettelijk recht op omgang met de kleinkinderen bestaat, kunnen grootouders aan de rechter vragen om een omgangsregeling vast te stellen. Op basis van vaste jurisprudentie is van belang dat grootouders kunnen aantonen dat zij een 'nauwe persoonlijke betrekking' met het kind hebben.

Kan een grootouder bezoekrecht eisen?

Artikel 375bis Burgerlijk Wetboek stelt: “De grootouders hebben het recht persoonlijk contact met het kind te onderhouden. Hetzelfde recht kan aan ieder ander persoon worden toegekend, indien hij aantoont dat hij met het kind een bijzondere affectieve band heeft.

Heb je recht als opa en oma om je kleinkind te zien?

Het Burgerlijk Wetboek regelt in artikel 1:377a dat een kind recht heeft op omgang 'met zijn ouders en met degene die in nauwe persoonlijke betrekking tot hem staat'. Dit betekent dat ook opa en oma een recht op omgang met hun kleinkinderen kunnen hebben.

Kan ik pleegouder worden van mijn kleinkind?

Bureau Jeugdzorg, Voorziening voor Pleegzorg en Stichting Belangenbehartiging Pleeggrootouders kunnen waardevolle partners zijn bij de opvoeding van je kleinkinderen.

Hoe vaak zie je je kleinkind?

Hoe vaak je de kleinkinderen ziet, en hoe vaak je ze wil zien. Dat zijn twee verschillende dingen, die niet altijd met elkaar overeenkomen. In Duitsland wil een kwart van de grootouders hun kleinkinderen vaker zien, zo blijkt uit een opiniepeiling.

45 gerelateerde vragen gevonden

Hoe vaak passen opa en oma op?

Beperk het oppassen tot één of twee dagen. Probeer het oppassen door opa en oma te beperken tot één of twee dagen. Op deze manier blijft het voor hen speciaal om op je kinderen te passen en is het minder belastend. Als het niet anders kan, vraag dan regelmatig hoe ze het oppassen ervaren en of het niet te zwaar is.

Hoe vaak zie jij je schoonmoeder?

Het blijkt dat mensen hun eigen familie gemiddeld ongeveer 24 keer per jaar bezoeken en de schoonfamilie 18 keer per jaar.

Kunnen grootouders pleegouders worden?

Bij een pleegplaatsing terwijl de ouders nog leven, zijn die in de eerste plaats onderhoudsplichtig , en dan pas de grootouders. De grootouders komen enkel in aanmerking om begeleid te worden door een dienst voor pleegzorg als zij zelf niet onderhoudsplichtig zijn.

Hoe oud moet je zijn om pleegouder te worden?

U bent minimaal 21 jaar; U heeft een stabiele leefsituatie; U krijgt een Verklaring van geen bezwaar van de Raad voor de Kinderbescherming.

Hoe oud mag pleegouder zijn?

Voor al deze situaties gelden dezelfde stappen om pleegouder te kunnen worden. En dezelfde voorwaarden: je bent minimaal 21 jaar. je kunt een kind een stabiele leefsituatie bieden.

Hoe vaak mogen grootouders kleinkinderen zien?

De persoon die zich ertegen verzet dat jij je kleinkind ziet, moet bewijzen dat dit tegen het belang van je kleinkind is.De wet bepaalt niet hoe vaak een grootouder zijn/haar kleinkind mag zien. Ook hier wordt rekening gehouden met het belang van het kind en de concrete situatie waarin het kind zich bevindt.

Kan mijn kleinkind op bezoek komen?

2. Mag ik als opa of oma op mijn kleinkinderen passen als de kinderen gezond zijn? Opa en oma (jonger dan 70) kunnen op bezoek komen als iedereen gezond is en 1,5 meter afstand houdt. Bij oppassen is afstand houden lastig (afhankelijk van de leeftijd van de kinderen).

Wat zijn de rechten van de grootouders?

Geen wettelijk omgangsrecht voor grootouders

Zij zijn bloedverwanten van het kind, net zoals bijvoorbeeld ooms en tantes dat zijn. Grootouders kunnen de rechter alleen vragen om een contactregeling vast te stellen wanneer de band met hun kleinkinderen gekwalificeerd kan worden als een 'nauwe persoonlijke betrekking'.

Welke rechten heb je als oma om je kleinkind te zien?

Geen wettelijk recht op omgang met de kleinkinderen

Voor grootouders bestaat geen wettelijk recht op omgang met hun kleinkinderen. Grootouders kunnen echter wel zelf naar de rechter stappen en vragen om een omgangsregeling met de kleinkinderen op te leggen.

Wat is bijzonder affectieve band?

Een bijzonder affectieve band

De wetgever respecteert de speciale en unieke band tussen grootouders en hun kleinkinderen. Het Burgerlijk Wetboek vermeldt expliciet dat grootouders een bijzonder affectieve band hebben met hun kleinkinderen.

Welke rechten heb je als tante?

Het omgangsrecht dat een natuurlijk en zedelijk recht is en dat steunt op de bloedverwantschap zelf en op de wederkerige genegen- heidsbanden tussen familieleden wordt toegekend aan de ouders, grootouders en zelfs aan een oom of tante van het kind (13). Ze heb- ben immers het recht op omgang met dit kind.

Waar moet je aan voldoen om pleegouder te worden?

Wettelijke eisen
  • Een van de aspirant pleegouders moet minimaal 21 jaar oud zijn.
  • Er behoort een verklaring van geen bezwaar te worden afgegeven door de Raad voor de Kinderbescherming.
  • Er moet sprake zijn van een stabiele en veilige thuissituatie.
  • Voor het toekomstige pleegkind moet een aparte slaapkamer beschikbaar zijn.

Hoe kom je in een pleeg gezin?

Iedereen die pleegouder wil worden, wordt eerst gescreend. Daarna volgt een voorbereidingstraject en een zorgvuldige selectie. Alle pleegouders krijgen begeleiding van een pleegzorgbegeleider van de pleegzorgorganisatie. Soms is de pleegzorgbegeleider dezelfde persoon als de hulpverlener in je gezin.

Wat zijn de eisen voor pleegzorg?

Een pleegouder moet aan verschillende eisen voldoen. Je moet bijvoorbeeld minimaal 21 jaar zijn. De pleegzorgaanbieder vraagt, natuurlijk met jouw toestemming, een verklaring van geen bezwaar aan bij de Raad voor de Kinderbescherming. Daarnaast kan een medische verklaring onderdeel uitmaken van de aanmeldingsprocedure.

Wat is Pleegoudervoogdij?

Pleegoudervoogdij betekent dat een pleegouder met een pleegcontract de voogdij heeft. De pleegoudervoogd is de wettelijk vertegenwoordiger van het pleegkind. Voogdij betekent dat iemand anders dan de ouders de zeggenschap over een kind heeft.

Kunnen grootouders voogdij krijgen?

Grootouders kunnen wel de voogdij hebben over hun kleinkinderen. Ook andere familieleden kunnen de voogdij hebben over hun neefjes en nichtjes. Een voogd wordt benoemd als beide ouders of de alleenstaande ouder zijn/is overleden. De wetgever spreekt geen voorkeur uit over wie voor de voogdij in aanmerking komt.

Hoe kom ik van mijn schoonmoeder af?

Zo ga je om met een bemoeizuchtige schoonmoeder
  1. Probeer haar te begrijpen. ...
  2. Op één lijn met je partner. ...
  3. Maak je kritiek opbouwend en helder. ...
  4. Houd het positief (doch dringend) ...
  5. Draai het om. ...
  6. Ga confrontatie uit de weg. ...
  7. Accepteer het en maak er het beste van.

Wat is mijn schoonmoeder?

Een schoonouder betreft de moeder of de vader van de persoon met wie men is (of was) getrouwd. Soms wordt het begrip schoonouder ook gebruikt in niet-huwelijkse relaties zoals een geregistreerd partnerschap. In het geval van de moeder spreekt men van schoonmoeder, in het geval van de vader spreekt men van schoonvader.

Wat moet je doen als je schoonouders je niet mogen?

Probeer je schoonouders niet te veranderen

Toch is dat niet wat je zou moeten doen. Maar leg je neer bij het feit dat je ze niet kunt veranderen. Probeer geen controle te krijgen over andermans emoties, maar leg de focus op jezelf. Tip: accepteer dat je andere mensen niet kunt veranderen.