Welke vitamines heeft jouw baby nodig? | Valerie vertelt

Wat als je je baby geen vitamine D geeft?

Gevraagd door: ds. Evi Cornelissen B  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.6/5 (9 stemmen)

“Haal opgelucht adem: af en toe eens die vitamine D-druppeltjes vergeten, kan echt geen kwaad. Van de druppeltjes die je toedient, heeft je baby niet élke dag de volledige dosis nodig. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine: het teveel kan dus opgeslagen worden, zodat het lichaam een reservevoorraadje heeft.

Is het erg als je vitamine D vergeet baby?

Geen paniek. Het is niet erg wanneer je een keer vergeet om de vitamines te geven. Geef het supplement dan wanneer je eraan denkt. Probeer wel om van het geven van een supplement een dagelijkse gewoonte te maken.

Waarom vitamine D op oliebasis?

Vitamine D wordt beter opgenomen als er vet of olie aanwezig is. Geef druppels op waterbasis daarom na een maaltijd. In druppels op waterbasis zitten meer ingrediënten dan in druppels op oliebasis. Er worden bijvoorbeeld suiker en een smaakje toegevoegd.

Waarom vitamine D aan baby's?

Of je nu fles- of borstvoeding geeft, je baby heeft dus extra vitamine D nodig. D Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.

Hoe vitamine D geven baby?

Je kan je baby zijn vitamines geven door de druppels op een lepeltje te doen of via een pipet. Een alternatief is de druppels te mengen met de voeding van je baby, bijvoorbeeld in zijn fruithapje. Zorg er wel voor dat je dit doet nadat je zijn voeding hebt opgewarmd, zodat de vitamines niet verloren gaan.

39 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel druppels vitamine D per dag baby?

Baby's hebben extra vitamine D nodig vanaf de achtste dag, ongeacht hoeveel borstvoeding of flesvoeding ze krijgen. Het Voedingscentrum adviseert 10 microgram per dag. Vitamine D-druppels koop je bij de drogist.

Hoeveel druppels D Cure baby?

Preventie van rachitis bij pasgeborenen: 6 druppels per dag gedurende het eerste jaar; vervolgens tijdens de volgende 3 jaren: ook 6 druppels per dag, maar alleen tijdens de wintermaanden. Bij vrouwen tijdens de zwangerschap of de borstvoedingsperiode: ongeveer 6 druppels per dag.

Waar is vitamine D voor nodig?

Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit. Het is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij botontkalking.

Wat doet vitamine D voor je huid?

Vitamine D helpt om fijne lijntjes en rimpels te voorkomen. Een tekort aan vitamine D kun je opmerkingen door een huid die meer fijne lijntjes vertoont.

Waarom vitamine D vanaf dag 8?

Vitamine D zorgt ervoor dat calcium goed wordt opgenomen in de botten, en ook zorgt het voor een verhoogde weerstand, sterke tanden en een goede spierfunctie. Voor kinderen en baby's tot 4 jaar wordt geadviseerd extra vitamine D te slikken, omdat zij dit nog onvoldoende uit voeding en zonlicht halen.

Is teveel vitamine K schadelijk?

Het is niet bekend of veel vitamine K schadelijk is. In de praktijk komt een teveel van deze vitamine niet voor. Mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken, moeten wel oppassen met vitamine K-pillen met meer dan 100 microgram vitamine K. Dit kan de werking van het antistollingsmiddel verminderen.

Waarom vitamine D op waterbasis?

Vitamine D wordt beter opgenomen als er vet of olie in het lichaam aanwezig is. Daarom kun je de druppels op waterbasis het beste na een maaltijd geven. Verder zitten in druppels op waterbasis meer ingrediënten dan in druppels op oliebasis, zoals suiker. Dit zorgt voor een smaakverschil.

Hoe lang vitamine D geven aan baby?

Het advies in Nederland is om alle kinderen jonger dan 4 jaar extra vitamine D te geven. Kinderen ouder dan 4 jaar hebben meestal geen extra vitamine D nodig.

Wat doet teveel aan vitamine D?

Als je lange tijd teveel vitamine D inneemt kan dit schade aan je hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Ook kun je misselijk, slaperig, een verminderde eetlust of obstipatie ervaren als je teveel vitamine D inneemt. Gelukkig zijn negatieve effecten van het innemen van te veel van vitamine D zeer zeldzaam.

Kan vitamine D door de fles?

Bij flesvoeding kun je de vitamine D en vitamine K druppels eenvoudig door de fles mengen. Doe dit wel nadat je de fles hebt opgewarmd; zo voorkom je dat er vitamines verloren gaan. Is je kindje al wat groter en krijgt het al fruithapjes? Dan kun je de vitamine D druppels ook door het hapje mengen.

Hoe merk je dat je vitamine D-tekort hebt?

Vermoeidheid of tekort aan energie. Zwakkere botten. Bloedend tandvlees. Pijn, trillingen of kramp aan spieren en gewrichten.

Kan vitamine D-tekort duizeligheid veroorzaken?

Het onderzoek koppelt lage niveaus van vitamine D aan een veel voorkomende vorm van duizeligheid, die goedaardige paroxysmale positie-duizeligheid (BPPV) wordt genoemd en die het plotselinge gevoel geeft dat u aan het draaien bent of dat de binnenkant van uw hoofd aan het draaien is.

Hoe lang duurt het voordat vitamine D op peil is?

Hoewel het in de praktijk per persoon zal verschillen, schatten experts dat je minstens 3 tot 4 maanden nodig hebt om een opgelopen vitamine D-tekort weer aan te vullen.

Welke ziekte veroorzaakt vitamine D tekort?

Vitamine D-tekort wordt niet langer alleen maar gerelateerd aan het optreden van osteomalacie, rachitis en osteoporose. Er bestaat een causaal verband met de spierfunctie en met het functioneren van ons afweersysteem.

Hoeveel druppels DIXX?

D-ixX Liquid is dan ook geschikt voor kinderen en volwassenen. Gebruik: Onder 50kg: 2 druppels per dag. Boven 50kg: 5 druppels per dag.

Hoeveel D Cure?

Indien niet anders voorgeschreven, is de gebruikelijke dosering een eenmalige dosering of een cumulatieve dosering van 100.000 IE gedurende 1 week. 1 ampul D-Cure Forte 100.000 IE kan worden gegeven als een eenmalige dosis of er kunnen 4 ampullen D-Cure 25.000 IE in één week worden gegeven (100.000 IE).

Hoeveel druppels is 10 microgram vitamine D?

Vitamine D3 vloeibaar 10 mcg (400 IE vitamine d druppels)

Waar zit veel vitamine D in?

Waar zit vitamine D in?
  • Paling (gerookt) 20,4 mcg.
  • Makreel (gerookt) 8,2 mcg.
  • Zalm (gegrild) 7,9 mcg.
  • Haring (Hollandse nieuwe) 6,2 mcg.
  • Rund/kalfslever (bereid) 4,3 mcg.
  • Ei (gekookt) 1,8 mcg.
  • Hamburger (bereid) 0,6 mcg.
  • Runderbiefstuk (bereid) 0,5 mcg.

Hoe vitamine D-druppels innemen?

Druppels zijn daarbij ook prettig als je moeite hebt met supplementen innemen. Puur op een lepel of gemengd door een kommetje yoghurt. Omdat vitamine D vetoplosbaar is, mengen vitamine D druppels lastiger door een glas water, maar je kunt ze wel mengen in een glas met een troebele drank zoals appelsap of drinkyoghurt.

Vorige artikel
Wat kind geven tegen hoesten?