Help! Mijn kind slaat!

Wat als je dreumes je slaat?

Gevraagd door: bacc. Fiene Bosch  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 5/5 (34 stemmen)

Schoppen, slaan of bijten, als je peuter agressief gedrag vertoont kan dat best even schrikken zijn. Wees gerust, dit gedrag is heel normaal tijdens de peuterleeftijd. Een beetje sturing van jou leert je kindje om boosheid te uiten met woorden in plaats van geweld.

Wat te doen als dreumes slaat?

Hoe ga je er het beste mee om?
  1. Reageer niet boos, maar wel afkeurend. ...
  2. Troost het andere kind (dat geslagen is) en maak aan je eigen kind duidelijk dat hij iemand pijn heeft gedaan en dat dat niet de bedoeling is.
  3. Leg ook aan je kind uit wat het effect is van zijn acties: 'Stop met slaan, want slaan doet pijn.

Waarom slaat mijn dreumes mij?

Een dreumes/peuter die slaat heeft geen kwade bedoelingen. Ze zijn er niet op uit om jou te kwetsen en pijn te doen. Het is slechts een uiting van een gevoel waarvoor zij nog geen goede manier van uiten hebben gevonden. Op de meest verkeerde manier smeken zij eigenlijk 'leer mij het juiste gedrag aan'.

Wat moet je doen als je kind je slaat?

Corrigeer je kind op een korte, duidelijke, maar rustige manier. Dus zonder boos te worden. Ga naar je kind toe, maak contact door te knielen, oogcontact te maken of je kind aan te tikken en geef de grens aan: “Slaan doen we niet, dat doet pijn” of “Bijten mag niet, dat doet pijn”.

Hoe corrigeer je een kind van 1 jaar?

Tot één jaar: negeren

Laat je kind soep uit zijn mond lopen of gooit hij zijn eten op de grond, doe dan net alsof je het niet ziet. Op deze leeftijd is aandacht een reden om het nog een keer te doen. Of je nou nee zegt of begint te lachen, dat maakt geen verschil. Afleiden is in zo'n geval vaak de beste oplossing.

30 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kun je je kind het beste straffen?

Straffen per leeftijd
  1. Corrigeren: aan je kind uitleggen 'dit mag niet, maar dat mag wel. ...
  2. Een time-out: je kind een paar minuten 'buiten spel' zetten. ...
  3. Een time-in: een alternatief voor de time-out.
  4. Negeren: bijvoorbeeld bij gezeur om snoep of tv willen kijken.

Hoe kun je een peuter straffen?

'Goede straffen' kunnen zijn: een time-out (even stil zitten in de gang of in een hoekje zonder aandacht) of een speeltje afnemen en het een etmaal verborgen voor hem houden. Ook slecht of zeurend gedrag compleet negeren kan bij sommige peuters werken. Een corrigerende tik is geen goed idee.

Waarom slaat een kind zichzelf?

Volgens kinder- en jeugdpsychiater Koen Stolk is een gebrekkige frustratietolerantie of emotieregulatie inderdaad meestal de reden waarom kinderen zichzelf slaan. Vooral dreumesen hebben nog een gebrekkig copingmechanisme voor lastige emoties. Het kan ook een symptoom van autisme zijn.

Wat moet je doen als je kind wordt geslagen op school?

Kindertelefoon, je kan contact opnemen met De Kindertelefoon over al jouw vragen of problemen. Pestweb, hier kun je je verhaal kwijt als je te maken hebt met pesten. Week tegen pesten, tijdens deze week staat het aanpakken van pesten en het werken aan een sociaal veilige school centraal.

Hoe zeg je nee tegen een kind?

9 tips om nee te zeggen tegen je kind
  • Eén keer nee zeggen is genoeg. ...
  • Uitleggen. ...
  • Een 'ja' kan ook 'nee' betekenen. ...
  • Niet schreeuwen. ...
  • Respecteer hun privacy. ...
  • Zeg nee en geef een alternatief. ...
  • Geef geen valse hoop. ...
  • Laat je kind kiezen.

Waarom slaat een baby?

Als je baby tussen de 7 en 9 maanden oud is, begint hij opzettelijk te communiceren. Hij gaat het verband tussen zijn gedrag en jouw reactie begrijpen. De interactie met je baby wordt nu wat duidelijker: zo gaat je baby gebaren gebruiken om met jou te communiceren. Dat begint meestal met zwaaien en klappen.

Waarom slaat baby op hoofd?

Het is een onbewuste actie waarbij je baby zich van geen kwaad bewust is. Maar hoofdbonken kan ook komen doordat je kindje pijn heeft door bijvoorbeeld een oorontsteking of hoofdpijn, of dat je kindje boos is. Dat laatste is vooral het geval bij oudere kinderen.

Heeft mijn kind een gedragsstoornis test?

Je hebt kinderen die boos zijn, maar ook kinderen die opstandig zijn. De boosheid verdwijnt, maar als het opstandig en agressief gedrag vaker voorkomt en langer duurt, dan kan er sprake zijn van ODD. Dit is de Engelse afkorting voor Oppositional Defiant Disorder.

Wat te doen bij mishandeling op school?

Bij mishandeling/bedreiging doe je altijd aangifte op het bureau. Dat kan op elk politiebureau. Je kunt hiervoor het beste een telefonisch een afspraak maken via het algemene telefoonnummer van de politie: 0900 – 8844.

Kan ik mijn school aanklagen?

Ouders, leerlingen en personeelsleden van een school kunnen een klacht indienen bij de klachtencommissie. De commissie moet een klacht vertrouwelijk behandelen en moet binnen 4 weken reageren. Op basis van het advies van de klachtencommissie kan het schoolbestuur maatregelen nemen.

Wat doet de politie bij kindermishandeling?

Bij acuut gevaar voor kinderen grijpt de politie onmiddellijk in. De politie werkt daarbij nauw samen met Veilig Thuis en andere partners. Het gaat er om de situatie in het gezin weer veilig te maken, het geweld te stoppen en herhaling te voorkomen.

Wat is Zelfbepalend gedrag?

zelf-contact: in contact staan met je eigen waarden, kwaliteiten en intrinsieke drijfveren en idealen. autonomie: eigen keuzes maken en zorgen dat je dagelijks leven congruent is met waar je in gelooft.

Waarom is mijn kind zo agressief?

Kinderen gaan zich agressief gedragen wanneer ze zich bedreigd voelen, wanneer ze op hun donder krijgen, wanneer ze niet kunnen voldoen aan bepaalde verwachtingen of wanneer ze bedreigd worden door iemand anders. Agressie bij kinderen ontstaat dan ook meestal uit angst.

Waarom is mijn peuter zo boos?

Je kind wil steeds meer zelf doen en bepalen. Maar dat lukt of mag niet altijd. Ook kan je kind zijn gevoelens nog niet goed uiten door te praten. De frustratie over iets wat je kind nog niet lukt of mag kan zich uiten in boos, brutaal en opstandig gedrag.

Hoe corrigeer je een kind van 2 jaar?

Leg uit waarom je peuter straf krijgt.

Je kind moet snappen waarom iets niet mag, zodat hij intrinsiek gemotiveerd wordt om het de volgende keer niet meer te doen. Geef duidelijke uitleg. 'Niet zo stout doen', is voor een kind te vaag. 'Je mag niet schoppen, want dat doet pijn,' is beter.

Hoe ga je om met een onhandelbaar kind?

Het is belangrijk om dit ongewenste gedrag niet te belonen. De rust bewaren, een goed humeur en een positieve houding kunnen bijdragen aan het voorkomen of oplossen van dit gedrag. Wanneer je samen bent met je kind is het belangrijk om elkaar te steunen en het met elkaar eens te zijn.

Wat als je peuter niet luistert?

Als je kind niet luistert, ga dan dicht bij hem staan. Roep niet naar hem vanaf de andere kant van de kamer. Raak hem even aan, maak oogcontact en vertel kort en duidelijk wat je wilt: 'niet aankomen' bijvoorbeeld. Steeds als hij het weer doet, zeg je hetzelfde.

Hoe opvoeden zonder straffen?

Hier vind je tips die je helpen bij het opvoeden zonder te straffen:
  1. Stel samen duidelijke regels. Stel samen met je kind duidelijke regels op. ...
  2. Gebruik de Positief-Opvoed-Formule. ...
  3. Leg van te voren uit. ...
  4. Bekijk waar gedrag vandaan komt. ...
  5. Laat logische gevolgen ervaren. ...
  6. Erken gevoelens. ...
  7. Blijf rustig en duidelijk. ...
  8. Geef keuze opties.

Wat doet straffen met een kind?

Straffen stimuleert geen nieuw gedrag. Door te straffen, leggen we de nadruk op het gedrag wat we niet willen. Als een kind straf krijgt voor iets wat hij fout deed, dan weet hij nog niet wat hij dan wel had moeten doen. Ook kan het kind niks meer veranderen aan het gedrag waarvoor het net is gestraft.

Waarom straffen niet goed is?

Straffen leidt tot verandering van de relatie en schendt het vertrouwen van het kind. Een autoriteit op dit gebied, de Zwitsers-Amerikaanse ontwikkelingspsycholoog Aletha Solter, zegt het zo: 'Juist als een kind onze liefde het minst lijkt te verdienen, heeft het die liefde het meest nodig.