Stoppen met de pil: "Ik ben mezelf weer"

Wat zijn de nadelen van stoppen met de pil?

Gevraagd door: Sylvie Wolters B  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.3/5 (41 stemmen)

Er kunnen klachten ontstaan als:
  • Buikpijn.
  • Hoofdpijn.
  • Misselijkheid.
  • Veranderingen in je gewicht.
  • Acne in je gezicht of hals.
  • Gevoelige tepels en borsten.
  • Stemmingswisselingen.
  • Een onregelmatige menstruatie of uitblijven ervan.

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met de pil?

Als je stopt met de pil word je binnen enkele maanden vanzelf weer ongesteld. Het precieze moment verschilt per persoon. Sommige vrouwen worden pas na een jaar weer ongesteld. Dat je niet meteen ongesteld wordt, betekent niet dat je niet meer vruchtbaar bent.

Is het gezond om te stoppen met de pil?

Je hebt minder last van stemmingswisselingen

Dat kan best door de pil komen. Het is algemeen bekend dat veel vrouwen last hebben van mood swings tijdens het slikken van de pil. Als je stopt met de pil voel je je minder down, maar ook een stuk zelfverzekerder en energieker.

Hoe snel val je af als je stopt met de pil?

Val je af als je stopt met de pil? Het is niet met zekerheid te zeggen of je afvalt door te stoppen met de pil. Ieder lichaam reageert namelijk anders op een plotselinge verandering in de hormoonhuishouding. Sommige vrouwen merken niets en andere vrouwen merken fysieke en/of mentale veranderingen.

Hoe lang duurt het voordat de hormonen van de pil uit je lichaam zijn?

Het duurt ongeveer een maand voordat alle hormonen van de pil uit je lichaam zijn. Maar het kan veel langer duren voordat je lichaam haar hormoonhuishouding weer normaal heeft en er een eisprong optreedt. Gedurende een aantal maanden, tot wel een jaar, kan je menstruatie erg onregelmatig zijn.

25 gerelateerde vragen gevonden

Wat merk je van Ontpillen?

Veel vrouwen ervaren een heftigere menstruatie met pijn in de onderbuik en PMS na het stoppen met de pil. PMS is een veelgehoord symptoom van ontpillen en wordt vaak veroorzaakt door een oestrogeendominantie of progesterontekort.

Kun je op elk moment stoppen met de pil?

Kan ik zomaar stoppen met de pil? Ja. Je kan op elk moment stoppen met de pil. Je bent dan wel meteen niet meer beschermd tegen zwangerschap.

Hoeveel kilo kom je aan door de pil?

Het is niet onmogelijk om aan te komen van de pil, maar het komt relatief minder vaak voor. In de weinige gevallen dat gewichtstoename werd gerapporteerd bleef dit onder de 2 kg. Er zijn natuurlijk veel redenen en omstandigheden waarom je van gewicht verandert, de pil is er maar één van.

Waarom word je dikker van de pil?

De pil veroorzaakt een teveel aan oestrogeen en stimuleert dus deze ongewenste vetopslag. Bovendien vergroot de pil de 'lekkere trek'. Het gevolg is dat je snel in gewicht kan toenemen.

Is het ongezond om de pil door te nemen?

Je mag de pil (of pleister of vaginale ring) gewoon doornemen zonder hormoonvrije periode. Voor sommige vrouwen met ernstige menstruatiegebonden klachten kan dit een hele opluchting zijn. De maandelijkse bloeding in de pilvrije week is niet nodig om gezond te blijven.

Wat doet de pil met je emoties?

Omdat de pil deze hormonen onderdrukt, ligt het voor de hand dat anticonceptie iets verandert aan de manier waarop we emoties ervaren. Dat blijkt wel uit het feit dat vrouwen die last hebben van stemmingswisselingen zich vaak beter voelen door orale anticonceptie, omdat het de hormoonschommelingen afvlakt.

Hoe verandert je lichaam door de pil?

Als je begint met de pil of andere hormoonhoudende anticonceptiemiddelen kan het zijn dat je in het begin wat bijwerkingen ervaart. Hormoongerelateerde bijwerkingen zijn bijvoorbeeld: libidoverlies. puistjes.

Hoe lang moet je de pil nemen?

Je slikt 21 dagen

Je neemt de pil in met water. Je slikt de pil elke dag op ongeveer dezelfde tijd. Bijvoorbeeld 's avonds voordat je gaat slapen. TIP: Leg je pilstrip neer op een plek waar je hem niet vergeet.

Wat zijn de voordelen van de pil?

Voordelen van de pil
  1. Niet zwanger. Neem je de pil op de juiste manier? ...
  2. Meer controle over je cyclus. Je krijgt door de pil een heel regelmatige cyclus. ...
  3. Minder pijn. Je bloedingen worden vaak minder pijnlijk. ...
  4. Meteen vruchtbaar na de pil. Stop je met de pil, bijvoorbeeld omdat je kinderen wil? ...
  5. Minder risico op sommige kankers.

Welke pil is zwaar?

Zware 50-Pil: Bevat 50 microgram oestrogeen. Voorbeelden zijn Microgynon 50, Neo Stediril, Neogynon 21, Stediril-d. Een andere indeling van de verschillende pillen is te maken naar de volgorde waarin ze ontwikkeld zijn. De zware 50-pillen zijn het eerst ontwikkeld en vallen hierdoor in de eerste generatie.

Is het erg als je de pil 2x slikt?

Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen. Je kunt nu verder gaan met het normale schema. De werkzaamheid van je pil is niet verminderd. Kortom, je bent voldoende beschermd en loopt geen risico om zwanger te worden.

Heeft de pil invloed op je vruchtbaarheid?

Die mythe, die diep in ons gedachtegoed geworteld is, doet menige vrouw huiveren. Toch werden al meerdere studies uitgevoerd die dat bijgeloof ontkrachten. De pil zou inderdaad de vruchtbaarheid beïnvloeden, maar slechts tijdelijk en dus niet voorgoed.

Is een stopweek nodig?

De Pil flexibel slikken

Eerder gebruikten de meeste vrouwen “de Pil” in een ritme van 3 weken slikken, 1 week stoppen. Dit ritme is niet verplicht. Je mag ook langer dan 3 weken achter elkaar slikken. Het verkorten van de stopweek tot een stop4daagse verhoogt de betrouwbaarheid van de pil.

Hoe weet je of je vruchtbaar bent of niet?

Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.

Waarom geen pil na 35 jaar?

De kans op baarmoederhalskanker neemt bij langdurig pilgebruik - langer dan 10 jaar - licht toe, maar dat verschil is zo minimaal dat je je ook daarover geen zorgen hoeft te maken. Echter, bij vrouwen die de pil na het veertigste gebruiken neemt het risico op borstkanker wel toe.

Kan je huid beter worden door de pil?

Combinatiepillen (pillen die naast progestageen ook oestrogeen bevatten) kunnen de talgproductie verminderen. Hierdoor kan juist je acne verbeterd worden. Hierbij zijn de verhouding tussen de beide hormonen én het type progestageen in het middel uiteindelijk bepalend voor de werking op de huid.

Kun je een depressie krijgen als je stopt met de pil?

Veel vrouwen vragen zich af of de pil hen depressief maakt. Dit is al vaak onderzocht, maar voorlopig vinden onderzoekers geen duidelijk verband in vergelijkende studies. Een nieuwe studie bij jonge vrouwen brengt daar geen verandering in, tenzij bij meisjes van 16 jaar.

Wat doet de pil met een vrouw?

De pil is de meest gebruikte anticonceptiemethode in Nederland. In de pil zitten hormonen die voorkomen dat je zwanger wordt. De hormonen zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt. Daarnaast maken de pillen het slijm in de baarmoederhals dikker waardoor zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen.

Kan de pil vermoeidheid veroorzaken?

Bijwerkingen van de pil

Vanaf het begin had ik al veel last van bijwerkingen. Ik voelde me vaak moe en lusteloos en was prikkelbaar. Na twee jaar stopte ik met het slikken van de pil, van de bijwerkingen had ik al snel geen last meer.

Is het erg als je de pil slikt zonder water?

'Als er geen vloeistof aanwezig is in de maag waarin de pillen kunnen oplossen, dan gaat een groot deel ervan via het maag-darmkanaal zo weer naar buiten. De werkzame stof is niet eens vrijgegeven. Op die manier medicatie slikken heeft weinig tot geen effect. '

Vorige artikel
Wat is er te doen op Moederdag?