What to do when Newborn Vomits milk? | Overfeeding Milk - Dr. Harish C | Doctors' Circle

Wat als baby melk teruggeeft?

Gevraagd door: Bente von Heinrich d'Omóróvicza MA  |  Laatste update: 29 februari 2024
Score: 4.9/5 (67 stemmen)

Het is heel normaal als je baby wat spuugt. De uitgespuugde melk kan er uitzien als karnemelk of melk met vlokken en kan zurig ruiken. Spugen gebeurt bijvoorbeeld als: Je baby melk teruggeeft direct na de voeding of na enkele uren, het heeft dan iets te veel gedronken.

Wat doen bij teruggeven baby?

Er is geen behandeling nodig. Wees niet ongerust over de hoeveelheid of het aantal keren dat je baby teruggeeft. Zolang je baby niet al te veel ongemakken heeft en goed groeit en ontwikkelt, hoef je je geen zorgen te maken. Regurgitatie bij jonge baby's komt vaak voor.

Wat moet je doen als je baby overgeeft?

Bel je huisarts als je kind steeds overgeeft en veel minder drinkt dan normaal. Of als het veel minder plast, een droge mond heeft of zonder tranen huilt. Bel direct de huisarts als je kind suf is of niet goed wakker te krijgen. En ook als je kind in de war is of anders reageert dan normaal.

Hoeveel mag een baby teruggeven?

De helft van alle gezonde baby's spuugt minimaal 1 keer per dag. Het verschilt van mondjes teruggeven tot hele golven voeding die terugkomen. Als je kindje verder goed groeit, is er geen probleem. Reflux hoort er een beetje bij.

Is melk teruggeven normaal?

Het is normaal dat baby's geregeld wat melk teruggeven. Meestal ondervinden ze er weinig last van. Als dit volgens jou echter de reden is dat je baby geregeld huilt, hou hem dan voldoende lang rechtop na de voeding. De tips bij 'teveel melk' kunnen ook bij oprispingen helpen.

45 gerelateerde vragen gevonden

Hoe voorkom je het teruggeven van voeding bij een baby?

Zorg ervoor dat het mondje van je baby je tepel of de speen goed omsluit. Dit voorkomt dat er veel lucht meekomt. Hou je baby ook een beetje rechtop tijdens het voeden. Let er bij flesvoeding op dat het gat in de speen niet te groot is.

Kun je een baby teveel flesvoeding geven?

Van te veel flesvoeding kan je kind te zwaar worden. Een voeding duurt 20-30 minuten. Geef het flesje in ieder geval niet langer dan een half uur en gooi restjes weg.

Is het erg als een baby spuugt tijdens het laten van een boer?

Baby spuugt tijdens boeren

Het zal nog vaak gebeuren dat je baby spuugt wanneer hij een boertje moet laten. Er komt soms wat voeding mee wanneer er lucht omhoog komt bij je baby, ook wel reflux genoemd. Dit is onschuldig en kan geen kwaad zolang je baby verder goed drinkt en blijft groeien.

Kan een baby zich overeten?

Net zoals bij volwassenen die snel eten, heeft je kind ook meer kans om zich te overeten wanneer de melk te snel stroomt. Een flesvoeding mag gerust 20min duren.

Waarom geeft baby voeding terug?

Het kan zijn dat je kleine lucht heeft ingeslikt of te gulzig heeft gedronken. Hierdoor kan-ie na de voeding ongeveer een slok (moeder)melk weer uitspugen. Dit wordt ook wel 'een mondje teruggeven' genoemd. Daarnaast is de maag van een baby nog heel erg klein, er past nog niet zo veel voeding in.

Kan overgeven kwaad voor baby?

Meestal kan overgeven geen kwaad voor jou of de baby. Je krijgt voldoende voedingsstoffen binnen als je niet elke keer braakt nadat je iets eet of drinkt. Braak je na 20 weken zwangerschap nog steeds, dan kan het zijn dat de baby minder goed groeit. De verloskundige of gynaecoloog houdt dit in de gaten.

Hoe herken je buikgriep bij baby?

Buikgriep, je herkent het snel: je kind heeft last van diarree, buikpijn, is misselijk, moet overgeven en/of heeft koorts. Buikgriep is erg besmettelijk, dus is het belangrijk om even extra vaak de handen te wassen. Vaak gaat het vanzelf weer over. Let wel goed op dat je kind genoeg drinkt, om uitdroging te voorkomen.

Hoe weet je of je baby verborgen reflux heeft?

Bij gewone reflux spugen kindjes regelmatig. Bij verborgen reflux komt maaginhoud ook omhoog maar de baby spuugt het niet uit. Maaginhoud komt dan bijvoorbeeld tot in de keel en zakt dan weer terug naar beneden. Sommige kinderen 'herkauwen' hun voeding op die manier.

Waarom moet je extra goed opletten als een baby spuugt?

Neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau. Je baby spuugt vaak zo krachtig dat de melk met een straal uit het mondje komt. Dit heet ook wel projectielbraken. Je baby groeit niet goed, of komt juist heel erg veel aan.

Hoeveel flesvoeding mag een baby?

Uw baby heeft per dag 150ml voeding nodig per kg lichaamsgewicht. Dus bijvoorbeeld: een baby weegt 3.5 kg. Dan heeft hij nodig 3,5 x 150ml = 525 ml per dag. Verdeeld over zes voedingen is dat dan ± 90 ml.

Hoe lang baby rechtop houden na fles?

Houd je baby na het voeden minimaal twintig minuten rechtop. Laat je baby vaker kleine porties eten of drinken. Als je je baby flesvoeding geeft, kun je hem tijdens een voeding iedere drie minuten laten boeren.

Hoe merk je dat je baby overvoed is?

Wanneer de baby laat zien dat hij klaar is met drinken (wegdraaien van hoofd, wegduwen van fles enzovoort), dan is dit het moment is om te stoppen met voeden, of de fles nu leeg is of niet. Overvoeding kan leiden tot kramp, spugen en overgewicht.

Hoe merk je dat je baby te veel voeding krijgt?

Te veel voeding, dit zijn de signalen

Je baby onrustig drinkt en zich vaak verslikt. Er regelmatig melk terug komt via de mond van je baby.

Wat als je baby meer wil drinken?

Het is niet erg als je baby een dag iets meer dan de aanbevolen hoeveelheid drinkt. Probeer niet heel veel extra te geven. Verlaag bijvoorbeeld zijn normale hoeveelheid melk, maar geef wel vaker een fles. Zo drinkt hij vaker dan normaal, maar is de totale hoeveelheid op de dag niet direct veel meer.

Waarom mag je een baby niet onder oksels optillen?

Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.

Hoeveel mag een baby spugen?

Gezonde baby's spugen soms wel een paar keer per dag. Meestal heeft je baby er geen of weinig last van. Baby's die borstvoeding krijgen hebben het even vaak als baby's die flesvoeding krijgen. Het stopt bijna altijd voordat je baby 1 jaar oud is.

Welke kleur spuug baby?

Als je kind spuugt en het is rood, roze of bruin van kleur, dan zit er waarschijnlijk bloed bij. Dit bloed kan van jou of van je kind afkomstig zijn. Als je kind bloed spuugt en het is niet direct duidelijk dat het bloed uit jouw tepels of borsten komt, bel dan direct de huisarts.

Kan baby in slaap vallen met honger?

Wanneer je het idee hebt, dat je kindje niet echt honger meer heeft, maar nog wel wil zuigen om in slaap te vallen, kun je hem/haar aanleggen aan de leegste borst. Zodoende krijgt je kindje niet nog hele grote hoeveelheden voeding binnen, maar kan het wel even zuigen om in slaap te vallen.

Heeft mijn baby nog honger na flesvoeding?

Ga eerst na of je baby echt nog honger heeft.

Willen zuigen betekent niet altijd honger hebben. Heeft je baby inderdaad nog honger, geef hem of haar dan iets meer melk. Blijft je baby onverzadigbaar, bespreek dit probleem dan met je arts of verpleegkundige.

Heb ik een hongerige baby?

Een hongerige baby heeft honger! Je kind huilt of is onrustig. Een speentje helpt niet, zuigen op een vinger helpt niet: alleen de borst brengt rust. We hebben het over een hongerige baby als een baby zich na een voeding weer snel meldt, binnen pakweg 2 uur.

Volgende artikel
Wat veranderd er baby 1 jaar?