Inzicht in de rhesusstatus en anti-D tijdens de zwangerschap

Wanneer krijg ik de anti-D prik tijdens mijn zwangerschap?

Gevraagd door: kand. Ali Luster  |  Laatste update: 10 juli 2025
Score: 4.1/5 (42 stemmen)

U krijgt daarom in week 30 van uw zwangerschap een injectie met anti-Rhesus D-antistoffen. De injectie maakt de kans erg klein dat u zelf antistoffen gaat vormen die de baby ziek kunnen maken. Uw baby merkt niets van deze injectie en loopt geen enkel risico. Na de bevalling krijgt u nog een keer een injectie.

Wanneer krijg ik de anti-D prik?

Kind is Rhesus D-positief. U krijgt een anti-D prik in week 30 en na de bevalling. Uw kind krijgt geen bloedarmoede of geelzucht.

Wanneer moet ik bloed laten prikken tijdens mijn zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap moet je minstens twee keer bloed laten prikken; in het begin van de zwangerschap (rond 10-14 weken) en rond 30 weken. Of er meer bloedonderzoek nodig is hangt af van jouw/ jullie wensen (NIPT ), je bloedgroep en eventuele andere medische redenen.

Welke prik krijg je als je zwanger bent?

Zwangere vrouwen kunnen zich vanaf de 22e week van de zwangerschap tot de bevalling laten vaccineren. De vaccinatie die gegeven wordt, is de combinatieprik DKT Difterie Kinkhoest en Tetanus (Difterie Kinkhoest en Tetanus ). Deze beschermt niet alleen tegen kinkhoest, maar ook tegen difterie en tetanus.

Wanneer krijg ik de rhesus bloedprikken?

Je Rhesus D-bloedgroep (Rh D) is positief of negatief en is erfelijk bepaald. Dit is te zien via bloedonderzoek. Via bloedonderzoek wordt bepaald of je rhesus positief of rhesus negatief bent. Dit onderzoek wordt meestal gedaan tijdens de zwangerschap.

27 gerelateerde vragen gevonden

Wat is de rhesusfactor bij 27 weken zwangerschap?

Bent u Rhesus c-negatief? Dan is er een kleine kans dat u tijdens de zwangerschap antistoffen tegen de bloedgroep van uw kind maakt. U krijgt daarom in week 27 van uw zwangerschap een extra bloedonderzoek.

Wat zijn de gevolgen van bloedarmoede tijdens de zwangerschap voor de baby?

Ijzertekort tijdens de zwangerschap kan ernstige gevolgen hebben voor de baby, waaronder een verhoogd risico op vroeggeboorte, laag geboortegewicht en ontwikkelingsproblemen.

Waar wordt 22 weken prik gezet?

Een afspraak voor de kinkhoestprik (ook wel 22 wekenprik genoemd) en griepprik voor zwangeren maak je bij de jeugdgezondheidszorg. Je vindt de JGZ (Jeugdgezondheidszorg)-organisatie van jouw regio door hieronder je postcode in te voeren. Je kan de vaccinatie halen vanaf de 22e week tot aan de bevalling.

Waarom BMR pas bij 14 maanden?

In het huidige vaccinatieschema is dat op de leeftijd van 9 jaar. Na de 1ste BMR Bof, Mazelen en rodehond (Bof, Mazelen en rodehond )-prik op 14 maanden heeft een klein aantal kinderen nog niet voldoende weerstand tegen mazelen opgebouwd. Door de 2de BMR-prik eerder te geven zijn ook deze kinderen eerder beschermd.

Waarom bloedprikken 30 weken zwangerschap?

Bij alle zwangere vrouwen wordt de rhesusfactor bepaald. Bij 15% van de zwangeren is de rhesusfactor negatief. Omdat dit gevolgen voor het kind kan hebben, is extra bloedonderzoek rond 30 weken en na de bevalling nodig. Irregulaire antistoffen zijn normaal niet in het bloed aanwezig.

Wat doen ze bij een 13 weken echo?

Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uit ziet dan normaal. De echoscopist kijkt bij een 13 wekenecho bijvoorbeeld naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen en de wervelkolom.

Is buikpijn normaal in week 6 van de zwangerschap?

Is het normaal om in week 6 van de zwangerschap buikkrampen te ervaren? Ja, het is normaal om milde buikkrampen te ervaren in week 6 van de zwangerschap. Deze krampen kunnen worden veroorzaakt door de groeiende baarmoeder en de veranderingen in je lichaam terwijl het zich aanpast aan de zwangerschap.

Hoe snel na bevalling anti-D?

De standaarddosis is 250 microg (1250 IE). Zo snel mogelijk aan de moeder toedienen en binnen 72 uur na bevalling. Bij > 72 uur, alsnog zo snel mogelijk toedienen. Dosis ook post partum geven als ante partum-profylaxe is toegediend en zelfs wanneer hiervan nog actieve residuen in het maternale serum aanwezig zijn.

Wanneer moet ik bloed laten prikken bij de verloskundige?

Bij een bloedonderzoek aan het begin van de zwangerschap wordt er gekeken naar je bloedgroep, de aanwezigheid van antistoffen en of er infectieziekten aanwezig zijn. Ook wordt onderzocht of er een afwijkend suikergehalte of ijzergehalte is. Van sommige stoffen kun jij of de baby ziek worden.

Kan O positief aan iedereen bloed geven?

38,2% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep 0-positief (0+). Deze bloedgroep komt het vaakst voor in ons land. Als je bloedgroep 0-positief hebt, dan kunnen patiënten met bloedgroep 0-positief, A-positief, B-positief en AB-positief jouw gedoneerde bloed ontvangen.

Is er in 2025 een uitbraak van mazelen?

Er is geen sprake van een landelijke uitbraak. Tot nu toe zijn in 2025 in totaal 429 patiënten met mazelen gemeld, verspreid over verschillende GGD-regio's. Het betreft vaak mensen die de ziekte in het buitenland hebben opgelopen en hun onbeschermde contacten.

Waarom 2 prikken BMR?

Kinderen krijgen twee keer de BMR-vaccinatie bof, mazelen, rodehond (bof, mazelen, rodehond), met 14 maanden en als ze 9 jaar zijn. Na 2 vaccinaties is meer dan 99% van de kinderen beschermd.

Wat zijn de nadelen van de 22 wekenprik?

Welke bijwerkingen kan ik krijgen? Na de vaccinatie kan je een reactie krijgen. Het gaat dan meestal om roodheid, zwelling en pijn op de prikplek. Soms krijg je verhoging, koorts, 'je niet lekker voelen', spierpijn of hoofdpijn.

Welke vaccinaties krijg je als je zwanger bent?

Behalve tegen kinkhoest en griep, kun je tijdens de zwangerschap ook een vaccinatie krijgen tegen het RS-virus Respiratoir Syncytieel-virus (Respiratoir Syncytieel-virus ). Let op: deze vaccinatie moet je wel zelf betalen. Het RS-virus komt vooral in de winter voor. Pasgeboren baby's kunnen er erg ziek van worden.

Welke frisdrank mag je drinken tijdens zwangerschap?

Het koolzuur in frisdrank of in mineraalwater kan geen kwaad, maar het kan wel zijn dat je er last van hebt. Goed om te weten: cola (ook light cola) bevat net als koffie cafeïne. Drink ook om die reden er niet teveel van. Er zijn wel varianten te koop zonder cafeïne.

Wat voel je bij ijzertekort als je zwanger bent?

Klachten van een ijzertekort kunnen zijn: • Gevoel van flauwvallen; • Kortademigheid; • Hartkloppingen; • Vermoeidheid; • Duizeligheid; • Bleekheid; • Hoofdpijn. Deze klachten komen in de zwangerschap vaak voor zonder bloedarmoede. Bovendien geeft bloedarmoede meestal pas klachten als het ijzergehalte erg laag is.

Kun je aan je ogen zien dat je bloedarmoede hebt?

Door het tekort aan rode cellen zullen patiënten bleek zien, met bleekheid van de huid en de slijmvliezen (ogen, binnenzijde van de mond).

Hoe lang geen koffie na ijzer?

Vanaf 2 uur na inname mag u weer zuivelproducten, koffie en thee gebruiken. Dit medicijn kan uw tanden verkleuren. Slik daarom de tabletten heel door met water (niet in de mond houden, zuigen of kauwen). Of neem de suspensie met een rietje tot achter de tanden in.