ALLES over SPENEN - Slaaptipsvoorbabys.nl

Waarom wil baby geen speen meer?

Gevraagd door: Hugo Lonen  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.2/5 (46 stemmen)

Dan wil je gaan stimuleren dat hij de speen zelf gebruikt. Stop de speen niet meer direct in zijn mond. Geef de speen aan en begeleid zijn hand met de speen erin naar zijn mond. Als dit goed gaat, geef je een paar dagen later alleen de speen aan.

Welke leeftijd geen speen meer?

De meeste kinderen stoppen vanzelf met een speen tussen hun tweede en vierde jaar. Er kan vanaf 9 maanden al geprobeerd worden met afbouwen, omdat in die periode de zuigbehoefte afneemt.

Waarom wil een baby geen speen?

Voor baby's die borstvoeding krijgen kan een fopspeen verwarrend zijn. De zuigtechniek die baby's gebruiken voor een speen is namelijk heel anders, en deze techniek werkt niet voor het zuigen van melk aan de borst. Hierdoor kan er geen melk uit de borst komen en kan je baby de borst gaan weigeren.

Hoe krijg ik mijn baby aan de speen?

Opent je kleine zijn mondje, dan betekent dit dat hij iets zoekt om op te zuigen. Leg de speen zachtjes op de onderlip of het voorste deel van de tong en wacht tot de zuigreflex begint. Verloopt de eerste kennismaking zonder problemen, dan zal je baby uiteindelijk de speen verder gaan verkennen en erop zuigen.

Hoe vaak moet je een fopspeen vervangen?

Vervang de fopspeen van je baby iedere 6 weken. Dit is een Europese richtlijn. Na gemiddeld 6 weken ontstaan er haarfijne lijntjes die niet direct met het blote oog te zien zijn. Dit is het begin van grotere beschadigingen, die je natuurlijk wilt voorkomen.

22 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel fopspenen?

Hoeveel fopspenen heb ik nodig? Doorgaans kom je wel toe met een 5-tal fopspenen. Kies per locatie een andere kleur of print, zo kan je in het bedje een effen bamboe fopspeen gebruiken, terwijl een fopspeenketting met mooie print dan weer leuk is om mee op stap te nemen.

Hoe vaak siliconen speen vervangen?

Of een speen met een siliconen speengedeelte zoals bijvoorbeeld Difrax, Filibabba of FRIGG. Het advies voor het vervangen van fopspenen ligt bij de meeste fabrikanten op 4 tot 6 weken. Zeker voor kindjes met tandjes is het erg belangrijk om in de gaten te houden of de fopspeen vervangen dient te worden.

Hoe baby troosten zonder speen?

Baby's die nooit een speen hebben gehad, zullen er ook nooit afhankelijk van worden. Zij kunnen (uiteindelijk) prima zonder speen in slaap vallen. Meestal troosten of kalmeren ze zichzelf met een knuffel of een doekje. Nog een voordeel: je hoeft de speen niet af te leren.

Kan een kind stikken in een speen?

Volgens Amerikaans onderzoek neemt de kans op wiegendood door gebruik van een speen zelfs met negentig procent af. De speen, of liever gezegd het schildje waaraan je de speen vastpakt, voorkomt dat een baby stikt in een kussen of zachte deken.

Wat in plaats van speen?

Als je kind de speen wil, kun je afleiding proberen. Een knuffel, liedjes of opwindende activiteiten zoals een toneelspelletje of een ander favoriet spel kunnen ook geruststellend werken. Geef je kind zijn/haar favoriete dekentje of knuffel in plaats van de speen.

Hoe stoppen met speen 2 jaar?

Hier nog 10 handige tips om je kind van de speen af te helpen.
 • Wacht niet te lang. Hoe langer je wacht met afleren, hoe meer je kind gehecht raakt aan de speen. ...
 • Bouw geleidelijk af. ...
 • Leid je kind af. ...
 • Leg uit. ...
 • Maak het leuk. ...
 • Neem afscheid. ...
 • Zet die automatische piloot uit. ...
 • Kies een rustig moment.

Hoe speen afleren 2 jaar?

Je kunt samen met je kind iets bedenken dat hij/zij bij zich in bed kan nemen. Zoals een pop of knuffel, als de speen straks weg is. Of welke gedachten op een dergelijk moment kunnen helpen. (Bijvoorbeeld, denken aan de beloning die zal volgen.

Hoe lang duurt de 4 maanden Slaapregressie?

Over het algemeen duurt een slaapregressie bij 4 maanden ongeveer 2 tot 4 weken. Hierna slaapt je kindje weer zoals voorheen en is alles (als het goed is) weer rustig en normaal. Maar dan is het wel cruciaal dat je kleintje weet hoe hij zelf in slaap kan vallen!

Hoe slecht is een speen?

Speenzuigen kan de stand van de kaak en de tanden negatief beïnvloeden. De veranderingen zijn te zien bij het melkgebit, maar het effect werkt niet door op het volwassen gebit. Als je baby stopt met de speen voor hij zijn melkgebit gaat wisselen, is de kans op gebitsproblemen erg klein.

Is slapen met speen gevaarlijk?

Uit onderzoek blijkt dat het risico van wiegendood tijdens het slapen mogelijk kleiner wordt door je kind een fopspeen te geven. Probeer de speen alleen te gebruiken als je baby in slaap moet vallen en wanneer je baby zich duidelijk niet prettig voelt of moe is.

Waarom geen Speenkoord in bed?

Gebruik van een speenkoord in de wieg of het bedje wordt afgeraden omdat er verstikkingsgevaar zou zijn.

Hoe lang wennen aan slapen zonder speen?

Re: Hoelang "drama" na stoppen speen? Hier duurde het (bij de jongste) een week voordat hij echt weer rustig ging slapen, na twee dagen was het ergste wel geweest qua huilen. Ook overdag ging het na twee dagen beter en na een week weer zoals voorheen.

Hoe krijg je een onrustige baby rustig?

Tips bij een onrustige baby
 1. Rust en regelmaat. Klinkt misschien ouderwets, maar veel baby's hebben hier baat bij. ...
 2. Vaste plekken. ...
 3. Wakker in bed leggen. ...
 4. Maak het bed kort en strak op. ...
 5. Vermijd prikkels. ...
 6. Vraag hulp.

Hoe kalmeer je een huilende baby?

Zo kun je een huilende baby kalmeren
 1. Draag je baby in een draagdoek. ...
 2. Kalmeer je baby door luid 'shhhh shhhh' tegen je baby te zeggen. ...
 3. Doe je baby in bad. ...
 4. Grote kans dat je als kersverse ouder de wasmachine of droger aan hebt staan. ...
 5. Ook een manier om je baby te kalmeren: geef je baby een massage.

Hoe lang dezelfde speen gebruiken?

Als je een speen hebt gevonden die je kleintje prettig vindt, kun je de speen het beste elke 3 maanden vervangen om er zeker van te zijn dat het in goede staat is. Als je ergens een scheurtje ziet dan moet je de speen onmiddellijk vervangen.

Wat is beter latex of siliconen speen?

Siliconen fopspenen zijn vaak stugger, maar ook steviger dan rubberen spenen. Een siliconen speen scheurt hierdoor minder snel. Spenen van rubber zijn soepeler en zachter. Hierdoor oefenen ze weinig druk uit op het gehemelte van je kindje en hebben ze minder effect op de stand van de kaken en tandjes.

Hoelang met speen doen?

Vanaf 9 maanden neemt de zuigbehoefte van een kindje af. Dit is daarom een goed moment om het speentje minder vaak aan te bieden. Of je kindje proberen af te leiden wanneer hij de speen wil. Na een jaar is het gebruik van de speen voor je kind een gewoonte geworden.

Waarom BIBS speen niet uitkoken?

Voor extra veiligheid en zekerheid moet je de speen regelmatig uitkoken en maandelijks vervangen. Erosie van het natuurrubber is namelijk mogelijk en de veiligheid van een speen neemt dan sterk af. Ook is het beter om de speen niet in de magnetron of vaatwasser te doen, omdat dit het natuurrubber aantast.

Welke speen is goed voor pasgeboren baby?

Natuurrubber voelt voor kindjes vaak fijner en zachter in de mond. Rubberen speentjes zijn dan ook soepeler, maar vaak ook minder kleur- en slijtvast. Een latex speen kan je best na één maand vervangen. Natuurrubber is vaak wel biologisch afbreekbaar.

Welke Flesspeen lijkt op tepel?

Als je van plan bent je baby borstvoeding te geven, maar ook af en toe flesjes met jouw melk, is het misschien beter om een speen in huis te halen waarvan de vorm lijkt op die van een borst en tepel (bijvoorbeeld de Medela Calma).

Vorige artikel
Wat door yoghurt baby?