EPIDURAL During Labor and Delivery | PROS and CONS for Epidural for Labor and Birth

Waarom wel of geen epidurale?

Gevraagd door: ing. Lenn Verheuvel Msc  |  Laatste update: 2 januari 2024
Score: 4.4/5 (42 stemmen)

Doordat een ruggenprik de ontsluitingsfase verlengt is de aanslag op de bekkenbodem groter maar ook de kans op interventies, zoals een vacuum, verhoogt de kans op problemen met je bekkenbodem na de geboorte. De kans op een keizersnede is ook aanzienlijk verhoogt wanneer je bevalt met een ruggenprik.

Wat is een nadeel van epidurale pijnstilling?

De kans op een ernstige complicaties is zeer gering. Soms kunnen vervelende, niet-ernstige bijwerkingen optreden: bloeddrukdaling, hoofdpijn, krachtverlies in de benen, jeuk en verminderde blaasfunctie. Deze klachten zijn goed behandelbaar en van tijdelijke aard.

Wat is het nadeel van een ruggenprik?

Er zijn ook nadelen verbonden aan een ruggenprik. Je hebt uitgebreide bewakingsapparatuur nodig. Je kunt koorts krijgen tijdens de bevalling en het persen is soms moeilijker omdat je minder voelt.

Hoeveel procent van de vrouwen bevalt met epidurale?

Er zijn 122.550 vrouwen onder verantwoordelijkheid van de 2e lijn bevallen. Van deze vrouwen hebben er 31.788 (20,0%) vrouwen epidurale analgesie gekregen tijdens de ontsluiting.

Hoe voelt bevallen zonder epidurale?

Als u geen ruggenprik hebt gekregen, kunt u een onbedwingbare drang voelen om te persen, soms zelfs al vóór u volledige ontsluiting hebt. Hebt u wel een verdoving, dan kunt u misschien pas een drukgevoel ervaren op het moment dat het hoofdje al een stuk lager zit.

32 gerelateerde vragen gevonden

Waarom is bevallen zo pijnlijk?

Weeën doen pijn omdat de baarmoedermond erg gevoelig is en die wordt nu onder druk geopend. Bovendien hangt de baarmoeder aan allerlei banden (soort spiertjes) aan het bekken. De banden staan erg onder spanning omdat de baarmoeder gegroeid is.

Hoeveel procent van de vrouwen bevalt zonder pijnbestrijding?

Iedere vrouw in Nederland heeft tijdens de bevalling 24/7 recht op pijnbestrijding. Toch gaat dat in de praktijk lang niet altijd het goed. Uit onderzoek van Ouders van Nu en EenVandaag blijkt dat maar liefst 25% van de Nederlandse moeders, ondanks dat ze erom vroeg, geen ruggenprik kreeg.

Waarom geen pijnbestrijding bij bevalling?

Bevallen zonder pijnbestrijding gebeurt regelmatig in Nederland, omdat pijnbestrijding vaak pas ingezet wordt als de pijn voor de vrouw in kwestie echt niet meer te verdragen is. Je hoeft niet bang te zijn voor een bevalling zonder verdovingen, want jouw lichaam is hiervoor gebouwd.

Hoe voelt bevallen met epidurale?

Met de epidurale verdoving zorgen we ervoor dat je de weeën nog voelt maar geen pijn meer hebt. Het is mogelijk dat je helemaal geen pijn meer hebt tijdens de ontsluitingsfase of tijdens het persen. Soms kunnen je benen slap worden of krijg je een tintelend gevoel in je buikhuid of benen.

Hoe voelt persen met epidurale?

Wat is het effect van epidurale pijnstilling? In principe is het mogelijk dat u helemaal geen pijn hebt tijdens de ontsluitingsfase of tijdens het persen. Soms kunnen uw benen slap worden of krijgt u een tintelend, doof gevoel in uw buikhuid en/of uw benen. Deze effecten verdwijnen als met de medicijnen wordt gestopt.

Waarom geen ruggenprik bij bevalling?

In sommige gevallen zal je geen ruggenprik mogen krijgen. Dat is bijvoorbeeld zo als je lage bloedplaatjes hebt. Ook bij infecties, bepaalde neurologische aandoeningen of afwijkingen aan de wervelkolom, is een ruggenprik niet altijd mogelijk. De meest effectieve vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling.

Waarom kiezen voor ruggenprik?

Een ruggenprik, ook wel epidurale verdoving, is zo'n vorm van pijnbestrijding. De ruggenprik staat bekend als de best werkende pijnbestrijding tijdens een bevalling. Dat komt omdat de pijnstilling via een prik in de rug meteen terecht komt in de epidurale ruimte waar de onderbuikzenuwen liggen.

Hoeveel cm ontsluiting voor ruggenprik?

Als je pijnstilling tijdens je bevalling wilt en de verloskundige of gynaecoloog verwacht dat het nog een paar uur duurt voordat je gaat persen, kan een ruggenprik een goede pijnbestrijder zijn. Meestal is het te laat om nog een ruggenprik te krijgen na 7 à 8 centimeter ontsluiting.

Welke pijnstilling is het sterkst?

Morfine. Morfine is een zeer sterke pijnstiller en wordt gebruikt bij ernstige pijn. Voorbeelden zijn morfine, Fentanyl, Tapentadol, Oxycodon, Buprenorfine en Methadon.

Kan je bevallen zonder pijn?

Een bevalling kan prima zonder pijnbestrijding. Je kunt zelf veel doen om de weeën op te vangen, Je krijgt ruim voor de bevalling informatie van ons over hoe je zelf met de weeën om kan gaan en hoe je ze goed kunt opvangen. Bijvoorbeeld door in bad te gaan, afleiding te zoeken of op je ademhaling te letten.

Hoeveel cm voor epidurale?

Meestal geeft de vroedvrouw en de gynaecoloog er de voorkeur aan dat u minstens 3 tot 4 cm ontsluiting heeft vooraleer de epidurale verdoving wordt geplaatst.

Doet bevallen altijd pijn?

Want u bepaalt zelf of, en welke vorm van pijnbestrijding nodig is. Veel vrouwen vinden achteraf dat de pijn bij hun bevalling heftiger was, dan zij hadden verwacht. Uit onderzoek blijkt dat 80 tot 90 procent van de vrouwen de pijn van een bevalling ernstig of ondraaglijk vindt. Gelukkig kunnen we daar veel aan doen.

Is epidurale gevaarlijk?

Een epidurale verdoving is veilig.

Hoe erg is de pijn van een bevalling?

In de uitdrijvingsfase (tijdens het persen) is de pijn vaak het hevigst. Meestal is de pijn het meest in de buik te voelen, maar ook in de rug en de benen kan pijn gevoeld worden. Na de geboorte van de baby neemt de pijn zeer sterk af. Wel kunnen er naweeën optreden.

Waar kun je de pijn van een bevalling mee vergelijken?

Sommige vrouwen die een kind hebben gehad vergelijken de weeën met de krampen die bij een flinke diarree horen, maar dan nog een graadje erger. Deze ontsluitingsweeën volgen elkaar in een steeds hoger tempo op en als je baby bijna wordt geboren krijg je uitdrijvingsweeën of persweeën.

Wat is de beste manier om te bevallen?

Heel veel onderzoeken hebben al aangetoond dat blijven bewegen helpt om je bevalling te bespoedigen en ervoor zorgt dat je minder pijn voelt. Loop rond, hang om de nek van je partner, heupwieg, kwispel als een hond op handen en knieën, alles wat jou helpt.

Hoeveel vrouwen kiezen voor pijnbestrijding?

Tussen 2015 en 2020 koos ruim 27 procent van de Limburgse vrouwen voor epidurale pijnstilling tijdens hun bevalling. In Friesland is de vraag naar een ruggenprik het laagst: hier koos slechts 13,5 procent van de vrouwen voor de prik. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van Perined.

Hoeveel vrouwen overleven de bevalling niet?

Vanaf de jaren 70 ligt dit aandeel jaarlijks op minder dan 14 per 100 duizend levendgeborenen. Sinds 2007 is dit aandeel zelfs onder de 5 per 100 duizend gebleven. Dat komt neer op minder dan 10 vrouwen per jaar die sterven tijdens de zwangerschap of bevalling.

Hoeveel procent van de bevallingen gaat goed?

96 procent van de vrouwen die thuis bevalt, kijkt daar tevreden op terug. Vrouwen die alsnog naar het ziekenhuis moesten zijn het minst tevreden. Je bevalt het best daar waar jij je het best kunt ontspannen.

Is bevallen zwaar?

Onderzoek: bevallen is fysiek net zo zwaar als het lopen van een marathon. Een bevalling wordt wel eens vergeleken met het lopen van een marathon. En dat is helemaal niet overdreven. Uit onderzoek blijkt dat geboorte van een baby net zo zwaar is voor het lichaam als het lopen van een marathon.

Volgende artikel
Welk onderhoudsgeld is aftrekbaar?