Waarom een doula bij je bevalling wel/geen goed idee is

Wat bespreek je met je verloskundige?

Gevraagd door: ing. Mirte Willems MPhil  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (71 stemmen)

De verloskundige controleert jouw gezondheid en die van je baby, maar ze bespreekt ook met jou (en je partner) hoe je je zwangerschap beleeft. De verloskundige is er om naar jou te luisteren. Heb je bijvoorbeeld vragen over je zwangerschap, de bevalling, je rol als moeder of de relatie straks met je partner?

Wat voor vragen kan je stellen aan de verloskundige?

Welke vragen stelt de verloskundige tijdens mijn eerste controleafspraak? Jouw algemene gegevens, zoals je naam, adres, geboortedatum, verzekering en beroep. Medische gegevens, zoals medicijngebruik, operaties die je hebt gehad, allergieën en eventuele aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes of epilepsie.

Wat bespreken met verloskundige?

Je verloskundige of gynaecoloog bespreekt hoe het met jou en je zwangerschap gaat. Jij kunt zelf natuurlijk ook vragen stellen. Het beste kun je je vragen vooraf opschrijven, zodat je niets vergeet. Jullie praten ook over de bevalling.

Wat doet een verloskundige bij de eerste afspraak?

Tijdens de eerste afspraak geeft de verloskundige relevante informatie over de zwangerschap. Ook wordt er gekeken naar jullie situatie en of er eventueel extra onderzoeken nodig zijn. Om dat goed te kunnen doen, worden de volgende dingen gevraagd: Lees meer..

Wat controleert de verloskundige?

Zij controleert uw bloeddruk en de grootte van uw baarmoeder. Ook zal de verloskundige een aantal vragen stellen over uw gezondheid en leefstijl. Bijvoorbeeld of u medicijnen gebruikt en/of rookt. Meestal krijgt u ook meteen een echo.

40 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang duurt een afspraak bij de verloskundige?

De volgende controles duren gemiddeld 15-30 minuten. Gemiddeld komen vrouwen na de intake nog 11 keer (bij 14, 18, 22, 26, 30, 33, 35, 37, 38, 39, 40 weken zwangerschap) Maar dit is een hele algemene richtlijn. Als er vragen, klachten of bijzonderheden zijn, mogen jullie altijd vaker langskomen! Tijdens de bevalling.

Hoeveel uur per dag mag je werken als je zwanger bent?

U kunt niet worden verplicht om meer te werken dan: maximaal 10 uur per dienst; in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week; in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.

Wat is er te zien op een 8 weken echo?

8 weken zwanger: vitaliteitsecho

Tijdens deze echo kijkt de echoscopist of er wel een levend vruchtje in je baarmoeder zit, en of de innesteling van het embryo goed is verlopen. Ook kijken we of je zwanger bent van een eenling, of van een meerling.

Welke vragen stellen eerste echo?

Vragen die je kunt stellen bij de eerste echo
  • Vraag welke kleding je uit moet trekken voor de echo. ...
  • Draag op de dag van de echo geen jumpsuit want dan lig je er te bloot bij.
  • Vraag waarnaar wordt gekeken bij de eerste echo als dit nog niet is uitgelegd.
  • Vraag of de baby zich normaal ontwikkelt.

Hoeveel weken zwanger eerste echo?

Veel vrouwen willen graag een echo laten maken in de vroege zwangerschap, om zo te controleren of alles goed gaat met het kindje in de buik. Een eerste echo vindt meestal plaats rond de 10 weken, maar vindt in sommige gevallen al eerder plaats. Je hebt dan een 7, 8, 9, 10, 11 of 12 weken echo.

Hoe verloskundige bedanken?

Ontzettend fijn en leuk dat je er even was. Deed me goed. Bedankt voor je adviezen. Ik heb heel veel respect en bewondering voor hoe jullie je werk doen, professioneel maar vooral recht uit het hart.

Hoe vaak echo bij verloskundige?

Tijdens de zwangerschap krijg je standaard drie keer een echo aangeboden. Maar daarnaast kan je verloskundige om medische redenen besluiten tot het maken van de volgende diagnose echo's: Vroege echo (rond de 6-7 weken) Groei echo (rond de 30 weken)

Wat moet je meenemen naar je eerste echo?

Eerste controle
  • Verzekeringspas en legitimatie;
  • Informatie over eventuele vorige zwangerschap(pen) en bevalling wanneer je nog niet bij ons bekend bent;
  • Als je het weet, de eerste dag van je laatste menstruatie.

Is verloskundige gratis?

Verloskundige zorg is de zorg aan de (aanstaande) moeder en haar kind. De zorg wordt geleverd door een verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Het gaat zowel om de zorg die wordt gegeven vóór, tijdens en na de bevalling. Verloskundige zorg wordt vergoed uit het basispakket.

Wat kost een verloskundige?

Verloskundige zorg hoort tot het basispakket van de Zorgverzekering. Dat betekent dat de kosten voor de verloskundige, verloskundig actieve huisarts, gynaecoloog en kraamverzorgende vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Wie bellen positieve zwangerschapstest?

Maak meteen een afspraak met een verloskundige als je zwanger bent. Je krijgt bloedonderzoek en een echo.

Wat gebeurt er tijdens eerste echo?

Tijdens deze eerste zwangerschapscontrole wordt de zwangerschap bevestigd, en maken we een (vaginale) echografie om te zien hoeveel baby's er zijn, hoe groot de baby('s) is/zijn en of het/de hartje(s) kloppen. Tijdens de eerste controle controleert de gynaecoloog ook uw gewicht, uw bloed en uw urine.

Hoelang duurt uitslag van echo?

U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt binnen 3 werkdagen terecht bij uw behandelend arts. Die bespreekt de uitslag met u.

Hoelang duurt uitslag van een echo?

Na het onderzoek

De radioloog beoordeelt de beelden van de echografie. U krijgt de uitslag van uw arts. Meestal is dit na 2 werkdagen.

Is de 7 weken echo inwendig of uitwendig?

Deze echo is uitwendig (via de buik), daarom vragen we je om met een volle blaas te komen (dus niet net vooraf gaan plassen). Mocht het zo zijn dat we geen goed beeld van de zwangerschap kunnen krijgen, dan kunnen we via de vagina een inwendige echo maken.

Welke bewegingen mag je niet maken als je zwanger bent?

Vermijd springen en schokkende bewegingen. Vermijd bewegingen met tempowisselingen en snelle richtingsveranderingen of draaiingen. Je gewrichten en banden worden, door het toenemen van het hormoon relaxine, slapper in de zwangerschap, hierdoor heb je meer risico op blessures bij dit soort bewegingen.

Hoeveel kom je per maand aan tijdens zwangerschap?

Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven. Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan. Dit is de periode waarin zwangere vrouwen vaak het meeste aankomen. Derde trimester: In het laatste trimester komen vrouwen gemiddeld 3 tot 4 kilo aan.

Waar heb ik recht op tijdens zwangerschap?

Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof kunt u recht hebben op een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering. De opbouw van uw vakantiedagen loopt door. Bij ziekte rond zwangerschap of bevalling kunt u een ziektewetuitkering krijgen. Uw werkgever mag u niet ontslaan omdat u zwanger bent.

Wat doet foliumzuur tijdens zwangerschap?

Foliumzuur is van belang voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Als er tijdens de eerste weken van de zwangerschap een tekort aan dit vitamine bestaat, kan het kind tijdens de zwangerschap een afwijking van het zenuwstelsel ontwikkelen.

Hoeveel weken zwanger verloskundige bellen?

Normaal gesproken ga je tussen de 8 en 10 weken zwangerschap voor de eerste controle naar je verloskundige (bel voor een afspraak 2-3 weken van tevoren). De eerste controle is een vrij uitgebreide controle.