Urineonderzoek in de huisartspraktijk

Waarom urine op kweek bij blaasontsteking?

Gevraagd door: Mike Wolters  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (63 stemmen)

De urine wordt op kweek gezet om te bepalen welke bacterie erin zit en wat de gevoeligheid van deze bacterie is voor antibiotica. Als er geen bacteriën worden gevonden kan er een andere oorzaak zijn voor uw klachten.

Waarom wordt mijn urine op kweek gezet?

Door de urine op kweek te zetten wordt onderzocht of er ziekmakende bacteriën in de urine zitten, in welke hoeveelheid deze in de urine zitten en voor welke antibiotica deze bacteriën gevoelig zijn. Door de hoeveelheid albumine (een eiwit) in de urine te bepalen, kun je zien hoe de nieren functioneren.

Waarom Urinekweek bij blaasontsteking?

Middels een urinekweek kan onderzocht worden of er sprake is van een infectie van de urinewegen. Dat kan een infectie van de blaas of een opstijgende infectie van het nierbekken zijn.

Hoe lang duurt kweek blaasontsteking?

De kweek toont aan welke bacterie de ontsteking veroorzaakt en welk medicijn daar goed tegen helpt. De uitslag van de kweek is binnen een week bekend.

Wat zie je in urine bij blaasontsteking?

Zo herkent u een blaasontsteking

Uw urine (plas) kan raar ruiken of troebel zijn. Soms zit er bloed in. Een blaasontsteking kan ook een drukkend of pijnlijk gevoel in uw onderbuik of rug geven.

41 gerelateerde vragen gevonden

Welke waardes zijn afwijkend bij blaasontsteking?

Bij een basische ochtendurine, een pH hoger dan 7, kan er sprake zijn van een urineweginfectie. De aanwezigheid van bacteriën in de urine maakt deze basisch.

Hoe lang duurt bacteriële kweek urine?

De definitieve uitslag van een urinekweek laat gemiddeld 2-4 dagen op zich wachten.

Welke bacterie kan blaasontsteking veroorzaken?

Een blaasontsteking ontstaat vrijwel altijd door het binnendringen van bacteriën in de blaas. Vaak is zowel de blaaswand als de plasbuis ontstoken. De meest voorkomende bacterie is de E-coli bacterie die in de darmen voorkomt. Uiteraard kunnen diverse bacteriën een blaasontsteking veroorzaken.

Hoe komt een bacterie in je blaas?

Vaak is de E-coli-bacterie de grote boosdoener. Deze zit normaal gesproken in uw darm, maar kan via uw ontlasting ook in blaas terecht komen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u verkeerd afveegt: van achteren naar voren in plaats van voor naar achteren. Op die manier brengt u de bacteriën dicht bij uw urinebuis.

Wat is positief bij blaasontsteking?

Een blaasontsteking kan worden aangetoond bij een combinatie van urineweggerelateerde klachten met een positieve nitriettest, een positieve dipslide (teststrip) of een positief sediment (microscopisch onderzoek).

Wat betekent het als er eiwit in de urine zit?

Als er wel eiwit in de urine zit, dan is dat vaak een teken van nierschade. Hoe meer eiwit in de urine zit, hoe slechter het met de nieren gesteld is en hoe slechter het in de toekomst met de nieren zal gaan. Als eiwit verloren gaat in de urine, dan zal het lichaam proberen meer eiwit aan te maken.

Wat is een gecompliceerde urineweginfectie?

gecompliceerde blaasontsteking: we spreken van gecompliceerde blaasontsteking als de blaasinfectie zich uitbreidt naar het nierbekken (pyelonefritis) of in het bloed terechtkomt (septikemie).

Wat verergert blaasontsteking?

Don't: intensief sporten met blaasontsteking

Ten eerste kan het onaangenaam zijn door de pijn in je buik en ten tweede verergert het een blaasontsteking vaak. Bovendien is je lichaam bezig de ontsteking te bestrijden en dat kost veel energie. Je wil dus niet alle energie verbruiken door te gaan sporten.

Wat lijkt op blaasontsteking maar is het niet?

Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.

Kan je nierbekkenontsteking zien in urine?

Symptomen van een nierbekkenontsteking zijn koorts, troebele urine, pijn bij het plassen en bloed in de urine. De diagnose wordt gesteld met behulp van urineonderzoek.

Kan huisarts urine op kweek zetten?

Bij onduidelijkheid van een eerste urineonderzoek (stick) kan de huisarts een urinekweek inzetten. De urine wordt dan in een broedstoof geplaatst en eventuele bacterien kunnen dan groeien en zichtbaar worden. Dit onderzoek kan in de praktijk m.b.v. de uricult test.

Kan blaasontsteking genezen zonder antibiotica?

Probeer minstens twee liter per dag te drinken, het liefst water. Als je veel drinkt, moet je ook vaak plassen en zul je de blaas schoonspoelen. Als de klachten niet ernstig zijn of slechts een paar dagen aanhouden, dan kun je het beste een paracetamol nemen tegen de pijn.

Welke bacterie kan in urine zitten?

Buiten de darmen is de E. coli minder onschuldig. Als de bacterie via uw urinebuis in uw blaas terecht komt, kan hij urineweginfecties veroorzaken. De E.
...
coli worden de volgende bacteriën veel aangetroffen bij een urineweginfectie:
  • Staphylococcus saprophytic;
  • Enterococcus faecalis;
  • Proteus mirabilis;
  • Klebsiella.

Waarom echo bij blaasontsteking?

Dit is om te zien of u uw blaas helemaal leeg plast. Als er te veel urine achterblijft kan dit klachten veroorzaken. Met een uitwendige echografie wordt de hoeveelheid urine gemeten die na het plassen in de blaas is achtergebleven. Dit noemt men een echo-residu bepaling.

Wat gebeurt er als je te lang met blaasontsteking loopt?

Als een blaasontsteking onbehandeld blijft, is het mogelijk dat deze overgaat in een prostaatontsteking of nierbekkenontsteking. Dit gaat vaak gepaard met koorts en een ziek gevoel. Indien u last heeft van een blaasontsteking, moet u ervoor zorgen dat u anderhalf tot twee liter per dag drinkt.

Heb je bij blaasontsteking eiwit in urine?

Laboratoriumonderzoeken als urineanalyse helpen de diagnose van acute blaasontsteking te bevestigen. De urine kan namelijk eiwit, bloed en soms nitrieten of pus bevatten. De aanwezigheid van deze stoffen kan worden aangetoond door een dipstick (een geprepareerd staafje) in de urine te dompelen.

Wat zijn de symptomen van een nierbekkenontsteking?

Bij een nierbekkenontsteking wordt u plotseling ziek met 1 of meer van deze klachten:
  • hoge koorts (in het begin en bij ouderen is er soms geen koorts)
  • koude rillingen.
  • misselijk zijn.
  • pijn in uw rug of zij, aan 1 of beide kanten.
  • verward zijn bij ouderen (delier)

Waarom rugpijn bij blaasontsteking?

Lage rugpijn en buikpijn

Een herkenbare klacht bij een blaasontsteking is uitstralingspijn naar de onderrug en buik. De blaas ligt onder in het bekken. De pijn die daar bij een blaasontsteking optreedt wordt door twee factoren veroorzaakt. Ten eerste is er een lokale zwelling in de blaas vanwege ontstekingsoedeem.

Kun je van inlegkruisjes blaasontsteking krijgen?

Als je dus ontlasting hebt gehad kunnen deze bacteriën je makkelijk je plasbuis bereiken Door zweet, via een inlegkruisje of gewoon al als je je afveegt van achter naar voren. Zo komt het ook dat vrouwen die urineverlies hebben en verband hiervoor dragen vaker en infectie hebben dan vrouwen die geen verband dragen.

Wat is het verschil tussen blaasontsteking en nierbekkenontsteking?

De urine komt via het nierbekken en de urineleiders in de blaas terecht. Als een blaasontsteking verder gaat naar de hogere urinewegen, het nierbekken en de urineleiders, kan een nierbekkenontsteking ontstaan. Nierbekkenontsteking is veel ernstiger dan blaasontsteking.

Vorige artikel
Wie fietsen het vaakst?