Waarom screening zwangerschapsdiabetes?
Gevraagd door: Senna van der Heyden | Laatste update: 5 mei 2022Score: 4.5/5 (62 stemmen)
De verloskundige of gynaecoloog heeft je aangeraden om een suikertest (orale glucose tolerantietest) te laten doen. Je hebt een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes. Je krijgt deze test tussen 24 en 28 weken. Soms is er een reden om de test al eerder of juist later te doen.
Waarom screenen zwangerschapsdiabetes?
Bij vrouwen met een hogere kans op zwangerschapsdiabetes, dat is suikerziekte in de zwangerschap, wordt meestal tussen de 16e en de 28e week van de zwangerschap een orale glucosetolerantietest (OGTT) gedaan.
Waardoor wordt zwangerschapsdiabetes veroorzaakt?
Oorzaken Zwangerschapsdiabetes
Diabetes wordt veroorzaakt doordat u te weinig insuline aanmaakt, of doordat u minder gevoelig bent voor insuline. Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt door de alvleesklier. Het zorgt ervoor dat uw bloedsuikers (glucose) binnen normale waarden blijven.
Waarom glucose tolerantie test?
De Glucose Tolerantie Test wordt uitgevoerd om vast te stellen of iemand zwangerschapsdiabetes heeft (zwangerschapssuikerziekte). De Glucose Tolerantie Test is een belastende test als u zwanger bent. U moet namelijk nuchter zijn tijdens het onderzoek. Ook krijgt u mogelijk een heel zoet suikerdrankje te drinken.
Kan zwangerschapsdiabetes verdwijnen?
Zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuiker)
Zwangerschapsdiabetes komt voor bij 1 op de 20 zwangerschappen en kan goed behandeld worden. Meestal verdwijnt de diabetes na de bevalling.
Hoe kom je van zwangerschapsdiabetes af?
Behandeling van zwangerschapsdiabetes
Als er iets te veel suiker in je bloed zit, verwijst je verloskundige je meestal naar de diëtist. Vaak is het dan genoeg om je voeding aan te passen en meer te bewegen. Zit er erg veel suiker in je bloed, dan verwijst je verloskundige je naar de gynaecoloog.
Wat merk je bij Zwangerschapssuiker?
Zwangerschapsdiabetes kun je opmerken doordat je veel dorst hebt, veel moet plassen, vermoeid bent of doordat je kind veel groter is dan normaal voor dat moment in de zwangerschap. Maar vaak merk je het niet.
Hoe lang duurt uitslag glucose tolerantie test?
Twee uur nadat u de glucoseoplossing hebt ingenomen, wordt opnieuw bloed afgenomen. Na ongeveer een kwartier krijgt u de uitslag.
Wat is glucose tolerantie?
Diabetes en glucosetolerantie
Bij sommige mensen is de bloedsuiker na een maaltijd met veel koolhydraten veel te hoog, maar wordt het vrij snel gecorrigeerd. Dan is de glucosetolerantie 'verminderd' en werkt alles wat trager. Dat heet een verstoorde glucosehuishouding.
Wat is verstoorde bloedglucose tolerantie?
Onder een gestoorde glucosetolerantie wordt een niet-nuchtere glucosewaarde tussen 7,8 en 11,0 mmol/l bij een normale nuchtere glucosewaarde verstaan. Een gestoorde nuchtere glucose en gestoorde glucosetolerantie kunnen gecombineerd voorkomen.
Hoe kan je een zwangerschapsvergiftiging krijgen?
Een exacte oorzaak hiervoor is niet bekend. De ontwikkeling van de placenta, erfelijkheid en het afweersysteem kunnen hierbij een rol spelen. Zwangerschapsvergiftiging wordt in de praktijk ook wel een hoge bloeddruk gerelateerde aandoening, of een hypertensieve aandoening genoemd.
Wat is de kans op zwangerschapsdiabetes?
Deze suikerziekte ontstaat als je zwanger bent en gaat na de bevalling weer over. Vaak merk je zelf niet dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Zwangerschapsdiabetes komt voor bij ongeveer 1 op de 20 zwangeren.
Welke week ontstaat zwangerschapsdiabetes?
Zwangerschapsdiabetes ontstaat in het tweede trimester. Screening vindt daarom plaats tussen week 24 en 28. Bij een eerder doorgemaakte zwangerschapsdiabetes wordt al in de 16de – 18de week onderzoek gedaan naar zwangerschapsdiabetes.
Wat zijn de gevolgen van zwangerschapsdiabetes?
- Een te zware baby. Dit vergroot de kans op problemen bij de bevalling (zoals keizersnede, schouderontwrichting).
- Hypoglycemie bij uw baby kort na de bevalling.
- Onrijpheid van de lever van de baby kan leiden tot geelzucht.
Wat mag je wel eten bij zwangerschapsdiabetes?
- Eet elke dag 3 gezonde maaltijden.
- Eet groente, fruit, bonen, noten en volkoren brood.
- Eet geen wit brood, koekjes, gebak, snoep en chocola.
- Drink geen frisdrank en vruchtensap.
Hoe hoog mag je glucose zijn?
Bloedsuikerwaarde - niet nuchter geprikt (zo'n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit): Onder de 7,8 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 7,8 en 11 mmol/l - geen oordeel mogelijk. Boven de 11 mmol/l - diabetes.
Wat is verminderde glucosetolerantie?
Bij sommige mensen stijgt het bloedglucosegehalte na een koolhydraatrijke maaltijd of na het gebruik van veel suiker, kortdurend tot veel te hoge waarden, maar daalt daarna weer snel. In dat geval spreekt men van een verminderde glucosetolerantie.
Wat is de beste suikerwaarde?
Een goede bloedsuiker voor 's ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.
Hoe werkt de glucose tolerantie test?
Het onderzoek
Je drinkt de suikerdrank met daarin 75 gram glucose. Je wacht twee uur in de wachtruimte. Je mag tussendoor niet eten, drinken of roken en moet het rustig aan doen. Daarna neemt de laborant opnieuw bloed af.
Hoelang duurt de uitslag van een bloedtest?
De resultaten van het onderzoek worden meestal binnen één tot drie werkdagen aan uw (huis)arts verstuurd. Voor sommige onderzoeken kan dit langer duren. Uitslagen die niet kunnen wachten tot de eerstvolgende werkdag, bellen wij nog dezelfde dag aan uw (huis)arts door.
Hoeveel uur voor Suikertest nuchter?
U moet minstens 8 tot 12 uur nuchter zijn. Water drinken mag wel, maar zeker geen koffie, cola of andere suiker- of cafeïnehoudende dranken. Voor de test mag u geen belangrijke fysieke activiteit uitvoeren. Minstens 1 uur voor de test moet u rusten.
Hoe weet je of je zwangerschapsdiabetes hebt?
De diagnose wordt gesteld door het uitvoeren van een glucose tolerantietest (GTT). Je drinkt een suikerdrankje. Na een uur wordt je bloedglucosewaarde gemeten om te kijken of je lichaam zelf insuline heeft aangemaakt. Is de bloedglucosewaarde hoger dan 7,8 mmol/l, dan heb je zwangerschapsdiabetes.
Hoe groot is de kans op diabetes na zwangerschapsdiabetes?
Omdat u zwangerschapsdiabetes hebt gehad, is er namelijk 50% kans dat u binnen tien jaar diabetes type 2 krijgt. Voor deze controles kunt u terecht bij uw huisarts. Behalve uw bloedsuikergehalte kan de huisarts ook het vetgehalte van uw bloed, uw bloeddruk, uw gewicht, uw BMI en uw tailleomvang controleren.
Hoe snel krijg je zwangerschapsdiabetes?
Zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum) is een tijdelijke vorm van diabetes, die meteen weer verdwijnt na de bevalling. Vaak ontstaat het tussen de 24e en 28e zwangerschapsweek.
Hoeveel drinkt een pasgeboren baby?
Hoe wens je iemand een fijne zwangerschap?