5 Key Things NOT To Do After A Hysterectomy

Waarom niet tillen na baarmoederverwijdering?

Gevraagd door: dr. Jurre Mulders  |  Laatste update: 2 februari 2024
Score: 4.3/5 (53 stemmen)

De komende vier tot zes weken mag u niet zwaar tillen, omdat u uw buikspieren niet te veel mag aanspannen. Denk hierbij aan zware boodschappen doen, stofzuigen, dweilen of bedden opmaken. U kunt de eerste weken nog last hebben van bloedverlies. Dit is van de inwendige wond.

Hoeveel tillen na baarmoederverwijdering?

U kunt aan uw huisarts vragen of hij de hechtingen wil verwijderen. De eerste 4 tot 6 weken na de operatie mag u niet te zwaar (2 kg) tillen, omdat u uw buikspieren niet te veel mag aanspannen.

Hoe lang rust na verwijderen baarmoeder?

Na 6 weken is het herstel echter ook nog niet volledig. De hersteltijd kan tot veel langer duren (tot wel 6 maanden), dat betekent dat u ook heel lang kan voelen dat er een operatie heeft plaatsgevonden. Het herstel is verder afhankelijk van de zwaarte van de operatie en uw conditie.

Wat mag je niet doen na een baarmoederverwijdering?

Voor een abdominale hysterectomie blijft u gemiddeld vijf dagen in het ziekenhuis. Na de ingreep raden we u een zestal weken rust aan. Daarna kan u terug gaan werken. U mag wel in bad en douche, wandelen en licht huishoudelijk werk doen.

Hoe lang niet bukken na baarmoederverwijdering?

Uw lichaam heeft tijd en rust nodig om helemaal te herstellen. Doe de eerste 6 weken na de ingreep rustig aan. U mag geen lichamelijke inspanning doen waarbij u uw buik belast. Denk hierbij aan zwaar tillen, bukken, lang staan, stofzuigen en in de tuin werken.

44 gerelateerde vragen gevonden

Wat is licht huishoudelijk werk na operatie?

Huishoudelijk werk: zwaar huishoudelijk werk (stofzuigen, ramen lappen, dweilen etc.) niet doen tot 6 weken na de ingreep. Licht huishoudelijk werk (bijvoorbeeld stof afnemen) mag u na de eerste week weer doen.

Waarom niet tillen na laparoscopie?

Zwaar lichamelijk werk en zwaar tillen zorgen voor grote druk op de wond en de hechtingen. Vermijdt dit daarom de eerste zes weken na de operatie. Hevig hoesten of persen is ook niet goed voor de wond.

Welke klachten na baarmoederverwijdering?

Bij elke operatie, dus ook bij een baarmoederverwijdering, kunnen complicaties of bijwerkingen optreden: bloedverlies tijdens de operatie, waarvoor bloedtransfusie noodzakelijk kan zijn, het ontstaan van trombose, een infectie, een beschadiging aan darmen of urinewegen of een nabloeding.

Hoeveel pijn na verwijderen baarmoeder?

U kunt direct na de ingreep wat last hebben van buikkrampen. Bij de laparoscopische geassisteerde ingreep kunt u last hebben van pijn tussen de schouderbladen. Dit gaat vanzelf over en komt door het gas waarmee uw buik is gevuld tijdens de operatie. Hiervoor mag u 3 x per dag 2 tabletten paracetamol innemen.

Hoe weet je of je verklevingen hebt?

Verklevingen kunnen met zekerheid vastgesteld worden door middel van een kijkoperatie (laparoscopie). Het nadeel van deze methode is dat door de operatie ook weer nieuwe verklevingen kunnen ontstaan.

Waarom katheter na baarmoederverwijdering?

Door verandering van de plaats van de urinebuis of door vernauwing is het soms moeilijk om na de operatie goed te kunnen plassen. In dat geval krijgt u opnieuw een katheter.

Wat is het gewicht van een baarmoeder?

Een normale baarmoeder is zo groot als een kleine peer en weegt 50 gram. De baarmoeder bestaat voornamelijk uit stevig spier- weefsel. Soms ontstaat plaatselijk verdikkingen in de baarmoeder- spier die vleesbomen (myomen) worden genoemd en aanleiding kunnen geven tot hevige en pijnlijke menstruaties.

Waarom mag je niet zwaar tillen na operatie?

De eerste weken na de operatie kunt u beter niet te zwaar tillen (maximaal 5 tot 7 kg), omdat dit een verergering van de pijn in de buik kan geven.

Wat is niet zwaar tillen na operatie?

Het advies is om de eerste zes tot acht weken niet zwaar te tillen of zware werk- zaamheden te doen. Denk hierbij aan zware (huishoudelijke) werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld stofzuigen, de was doen en tuinieren. Wandelen en fietsen kunt u weer oppakken zodra u thuis bent.

Hoeveel kilo tillen na operatie?

Tillen. Na de operatie mag u meestal niet meer dan acht kilo tillen. Hoeveel u precies mag tillen is afhankelijk van de operatie die u hebt ondergaan. Informeer bij uw behandelend arts hoeveel u mag tillen.

Heb je veel pijn na baarmoederverwijdering?

Het infuus wordt verwijderd als u goed drinkt, geen koorts hebt en goed kunt plassen. De eerste dagen na de operatie zijn de wond of de wondjes nog gevoelig. Alle bewegingen die u maakt, ook diep ademhalen en hoesten, kunnen pijn doen. Het is wel belangrijk om goed door te ademen om longproblemen te voorkomen.

Kan je baarmoederhalskanker krijgen na hysterectomie?

Wel verwijderen

Bij een baarmoederverwijdering wordt de baarmoederhals eigenlijk altijd verwijderd. Voordeel van hiervan is dat er geen baarmoederhalskanker meer kan ontstaan en dat u geen uitstrijkjes meer hoeft te laten maken.

Heb je nog afscheiding zonder baarmoeder?

Als de baarmoeder via de schede (vagina) verwijderd werd gaat het herstel meestal wat sneller. Als de baarmoeder laparoscopisch (via een kijkoperatie) verwijderd werd, vergt het herstel gemiddeld drie tot vier weken. De eerste weken kunt u nog wat bloed of bruinige afscheiding verliezen.

Hoe lang niet tillen na buikoperatie?

U kunt een wat doof aanvoelend plekje overhouden aan het litteken, omdat de zenuwen in de huid doorgesneden zijn geweest. Belangrijk is dat u zes weken lang niet zwaar mag tillen en goed naar uw lichaam moet luisteren.

Hoe lang niet tillen na laparoscopie?

Dat duurt meestal ongeveer 2 weken. U mag in die periode wel douchen. Uw arts vertelt hoe lang u niet heftig mag sporten en zware dingen mag tillen. Meestal is dit 1 tot 6 weken.

Waarom is bewegen belangrijk na een operatie?

Het is belangrijk om tijdens uw opname zo snel mogelijk weer in beweging te komen om zo min mogelijk spierkracht en conditie te verliezen. Hierdoor herstelt u sneller en kunt u sneller weer naar huis.

Is baarmoeder verwijderen pijnlijk?

Ook als de baarmoeder via de vagina of laparoscopisch verwijderd is, is de buik de eerste dagen pijnlijk. Langzamerhand wordt de pijn minder. Als u moet hoesten, niezen of lachen kunt u de buik het beste met uw handen ondersteunen; dat voorkomt pijn. Na een dag wordt een eventuele gaastampon verwijderd.

Hoe lang steunkousen dragen na hysterectomie?

De steunkousen die u gedurende het verblijf in het ziekenhuis kreeg, draagt u best tot twee weken na de operatie. Bij een goede mobilisatie is dit thuis niet noodzakelijk. Douchen kan geen kwaad voor de wond of het litteken, ook met een buik- litteken.

Volgende artikel
Wat is een goede hCG waarde?