Why Babies Can't Drink Water

Waarom mogen baby's geen water?

Gevraagd door: Ruben Sanders  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (25 stemmen)

Te veel water in het eerste levensjaar kan leiden tot levensbedreigende watervergiftiging. Daarom wordt het expliciet afgeraden om extra water te geven aan baby's jonger dan zes maanden. Te veel water verstoort de elektrolytenbalans en het natriumgehalte van uw kind daalt.

Wat gebeurt er als je baby water geeft?

Met je baby water geven kan het zijn dat de baby te vol zit met water en daardoor geen melk meer wil. Dit kan zorgen voor te weinig voedingsstoffen voor de baby. Na 6 maanden kun je wel ander drinken dan melk aanbieden zoals water of lauwe thee.

Welke leeftijd mag een baby water?

In de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding. Hij heeft geen extra water nodig. Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.

Waarom mogen babys geen kraantjeswater?

Nitraat op zich is niet schadelijk. Wel kan nitraat omzetten in nitriet. Een teveel aan nitriet leidt tot onvoldoende zuurstoftransport in het bloed. Voor baby's ouder dan 4 maanden is maximaal 25 mg nitraat per liter water veilig.

Hoeveel water mag een baby van 4 maanden?

Tot 8 maanden is de richtlijn 120 tot 130 ml per dag en van 8 maanden tot een jaar 100 tot 110 ml per dag. Hier lees je alles over Baby en water drinken. Samenvattend: 130 – 150 ml / kg / dag tot 4 maanden.

21 gerelateerde vragen gevonden

Hoelang kan een baby zonder water?

Met het vocht verliest uw kind vaak ook zouten en andere voedingsstoffen. Baby's jonger dan 3 maanden zijn het meest gevoelig voor snelle uitdroging. Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen binnen 1 dag (24 uur) uitdrogen. Oudere kinderen kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen.

Welk water mag baby drinken?

Gebruik alleen koud water rechtstreeks uit de kraan, want lauw of warm water afkomstig uit geisers of boilers kan metalen bevatten. Onderhoud de kraan en de onmiddellijke omgeving ervan zeer goed. Het water moet niet gekookt worden en er mogen geen ontsmettende middelen aan toegevoegd worden.

Waarom baby onder 6 maanden geen water?

Te veel water in het eerste levensjaar kan leiden tot levensbedreigende watervergiftiging. Daarom wordt het expliciet afgeraden om extra water te geven aan baby's jonger dan zes maanden. Te veel water verstoort de elektrolytenbalans en het natriumgehalte van uw kind daalt.

Waarom geen warm water uit kraan flesvoeding?

Gebruik geen warm water direct uit de kraan voor babyvoeding

Apparaten, zoals een geiser of boiler, kunnen de kwaliteit van het warme drinkwater beïnvloeden. Gebruik voor het warm maken van de voeding een flessenwarmer, voeg er kokend water aan toe of warm de voeding op in een pannetje heet water.

Waarom water koken voor flesvoeding?

Mocht het toch nodig zijn om alvast een flesje klaar te maken, zorg er dan voor dat je gekookt water gebruikt. Bacteriën kunnen zich minder goed ontwikkelen in voeding die is klaargemaakt met gekookt water. Zet de melk direct in de koelkast, zo kun je het tot 8 uur bewaren.

Hoeveel ml water mag een baby?

Per 24 uur heeft je baby ongeveer 150 ml vocht per kilogram lichaamsgewicht nodig. De totale hoeveelheid voeding deel je door het aantal voedingen op een dag. Voorbeeld: Een jonge baby wil vaak 8 keer per dag drinken. Als de baby 3,3 kilo weegt is er ongeveer 495ml voeding per dag nodig.

Hoeveel vocht baby 2 maanden?

Zo heeft een baby tot 1 maand oud ongeveer 150 ml moedermelk per kilogram lichaamsgewicht nodig en een baby tot 2 maanden oud 140 ml melk per kilogram. Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml.

Hoeveel water naast flesvoeding?

Extra water voor baby tijdens de zomer: flesvoeding

Het hoeft niet veel extra water te zijn: voor baby's jonger dan 6 maanden is 5 tot 10 cc per keer, en voor een baby ouder dan 6 maanden 15 tot 20 cc extra water per flesje.

Is een Rietjesbeker goed?

Een rietjesbeker is een beter alternatief dan een tuitbeker, omdat het drinken uit een rietje wel goed is voor de ontwikkeling van de mondspieren. Een rietjesbeker is dus een goed alternatief als je kind moeite heeft met de overstap van de fles naar een gewone open beker.

Wat mag een baby van 4 maanden drinken?

Wat mag mijn baby drinken? Als drinken heeft je baby tot hij 6 maanden is genoeg aan borstvoeding of kunstvoeding (flesvoeding). Als je kunstvoeding geeft, ga je na 6 maanden over op opvolgmelk. In aanvulling op borstvoeding of kunstvoeding kun je je baby na 6 maanden langzaam laten wennen aan water drinken.

Waar drinkt een baby water uit?

Als hij net al melk heeft gedronken, heeft hij geen behoefte meer aan water. Probeer verschillende bekers: denk aan een gewone beker, een tuitbeker, of een beker met een rietje. Wil hij niet uit een beker drinken, dan kun je ook water in een flesje geven. Of geef je kind lauwe (vruchten)thee in plaats van water.

Hoe vaak moet je babyflessen uitkoken?

Kook gedurende de eerste 6 maanden de flessen dagelijks ongeveer 5 tot 10 minuten uit om te voorkomen dat je baby ziek wordt van bacteriegroei in de fles. Als je baby 6 maanden oud is, kun je de flessen voortaan gewoon afwassen en 1x per week steriliseren. Steriliseer altijd de hele fles, van speen tot dop. TIP!

Waarom mag je flesvoeding niet schudden?

Roeren en niet schudden

Meng de melkpoeder goed met het water door te roeren of de fles te zwenken (rustig wenden, keren). Dus niet schudden. Door het schudden komen er luchtbelletjes in de voeding en kan je baby krampjes krijgen.

Kun je flesvoeding ook koud geven?

Geef het flesje sowieso niet te koud, maar laat ze ook niet koken. Het is aangeraden water maximaal 2 à 3 dagen in de koelkast (voorkeur HGR) te bewaren. Dit is te koel om melkvoeding te bereiden en maakt dat opwarmen voor de bereiding van melkvoeding tot 20°C toch nodig is.

Wat mag een baby van 7 maanden drinken?

Tot 6 maanden heeft je baby genoeg aan borstvoeding of flesvoeding. Daarna kun je, naast de melkvoedingen langzaam ook andere dranken geven zoals water en lauwe thee. Hoe je dat opbouwt lees je hier. Met gewone koemelk geven kun je beter nog even wachten tot je kind 1 jaar oud is.

Wat mag een baby van 8 maanden drinken?

Naast de borst- of flesvoeding, lust je kindje tussendoor ook wat anders te drinken. Water of wat slappe thee zijn beide hele goede keuzes. Zo kan hij bovendien meteen oefenen met het drinken uit een beker!

Waarom moet de overschot van het flesje worden weggegooid?

Je baby heeft maar de helft van de hoeveelheid flesvoeding opgedronken? Giet de rest van de fles weg! Er kunnen zich immers bacteriën vermenigvuldigen in de fles, wat gezondheidsrisico's voor je baby met zich meebrengt.

Is Spa goed voor babyvoeding?

Het water van SPA® Reine is zeer mineraalarm water, want het heeft een droogrest van slechts 38 mg/l. Moeders en baby's van alle leeftijden kunnen het dus zonder gevaar drinken. Bovendien ondersteunt SPA® Reine de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde.

Wat mag een baby maximaal drinken?

Geef flessen van maximaal 200 ml per keer, flessen van meer dan 200 ml zijn te groot voor de maag van je baby. Geef liever vaker een fles met een kleine hoeveelheid dan minder vaak een fles met grote hoeveelheid. Als je ongeveer 800/1000 ml per dag geeft en je baby is tevreden, dan krijgt je baby voldoende binnen.

Vorige artikel
Is ODD te genezen?
Volgende artikel
Hoe klinkt longontsteking hoest?