Waarom moet je naar gesloten jeugdzorg?
Gevraagd door: Lola Bosch | Laatste update: 11 mei 2023Score: 4.4/5 (41 stemmen)
Gesloten jeugdhulp beperkt de vrijheid van een kind. Daarom is deze ingrijpende vorm van hulp er alleen is voor uitzonderlijke situaties. Bijvoorbeeld als jongeren een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving en anders niet de juiste hulp krijgen. De kinderrechter beslist of gesloten jeugdhulp noodzakelijk is.
Waarom naar jeugdzorg?
Belangrijke doelen van de Jeugdwet zijn: Gebruik maken van de eigen kracht van jongeren, ouders en hun sociale netwerk. Het is belangrijk dat zij de regie blijven houden over hun leven. En dat ze samen met hun eigen omgeving en professionele hulpverleners naar oplossingen zoeken.
Hoe kom je uit gesloten jeugdzorg?
De kinderrechter beslist of een jongere JeugdzorgPlus nodig heeft. Als dat zo is, legt de rechter een civiele maatregel op en spreekt de 'machtiging gesloten jeugdhulp' uit. Een kinderrechter kan ook een 'voorwaardelijke machtiging gesloten jeugdhulp' verlenen waarin voorwaarden staan.
Wat is het verschil tussen open en gesloten jeugdzorg?
Open groep: uw kind kan zelf het terrein van de instelling verlaten. Bijvoorbeeld om naar school te gaan. Of voor sport en hobby's. Besloten groep: uw kind mag alleen met toestemming het terrein van de instelling af.
Wat mag je in een gesloten instelling?
Binnen gesloten jeugdhulp bestaan volgens de Jeugdwet maatregelen voor beperking van de bewegingsvrijheid in en rond de gesloten accommodatie (art. 6.3). De jongere mag bijvoorbeeld op een bepaalde tijd niet meer van de kamer of afdeling af, of wordt in afzondering geplaatst.
Waarom zit je in een gesloten instelling?
Het gaat om kinderen die zichzelf beschadigen, het leven niet meer zien zitten, vastzitten in mensenhandel of kinderprostitutie en/of drank en drugs gebruiken. Ze worden in de gesloten jeugdzorg geplaatst met een machtiging van de kinderrechter om hen tegen zichzelf of hun omgeving te beschermen.
Wat zijn redenen om een kind uit huis te plaatsen?
Gedwongen uithuisplaatsing
En als er bijvoorbeeld sprake is van: verwaarlozing of mishandeling. ernstige ziekte bij de ouders waardoor zij hun kind niet kunnen verzorgen. veel ruzie is tussen ouder(s).
Hoeveel kost gesloten jeugdzorg?
De gemiddelde kosten per jongere in jeugdzorg stegen van 7.600 euro in 2018 naar ruim 8.800 euro in 2020. 'Het gaat meer om multi-problematiek dan voorheen', aldus Olthof. Het aantal intramurale trajecten, duurder dan 50.000 euro, steeg met maar liefst 80 procent.
Waarom geen gesloten jeugdzorg?
Gevaar. Er is al langer stevige kritiek op de gesloten jeugdzorg, officieel JeugdZorgPlus genoemd. De zorg is bedoeld voor kinderen en jongeren die dermate grote problemen hebben dat ze een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving. Ze zijn soms suïcidaal, beschadigen zichzelf of zijn heel agressief.
Hoe lang gesloten jeugdzorg?
Maar wat gebeurt er met de hulp en zorg als een jongere 18 jaar wordt? In principe stopt dan de jeugdhulp. Vanaf die leeftijd kan iemand zorg en ondersteuning krijgen vanuit andere wetten. Soms kunt u als gemeente besluiten tot verlengde jeugdhulp, ook wel verlengde jeugdzorg genoemd.
Hoe ziet een dag in de gesloten jeugdzorg eruit?
Wat betekent de gesloten jeugdzorg, hoe ziet het eruit? “Dat verschilt per instelling. We horen verhalen over kinderen die 22 uur per dag doorbrengen op hun kamer, waar nauwelijks of geen ruimte is om onderwijs te volgen. Bij andere instellingen is dat weer wel mogelijk.
Wat doet het vergeten kind?
Het Vergeten Kind is een kleine, professionele en informele organisatie die zich vanaf 2009 inzet voor kwetsbare kinderen en jongeren in Nederland die opgroeien in een onveilige of instabiele thuissituatie of noodgedwongen verblijven in een opvanglocatie.
Hoe kom je in aanraking met jeugdzorg?
Elke gemeente heeft basisvoorzieningen, preventieve programma's, eerstelijnsvoorzieningen en gespecialiseerde hulp. Toegang tot deze hulp kan worden verkregen via een jeugd- of wijkteam of via een Centrum voor Jeugd en Gezin. Ook kan een school of huisarts zorgen voor een doorverwijzing naar de juiste instanties.
Is jeugdzorg verplicht?
Dit is niet verplicht. Besluit de kinderrechter uw kind onder toezicht te stellen? Dan voert een gecertificeerde instelling de maatregel uit en zorgt ervoor dat er een gezinsvoogd komt. U en uw kind zijn verplicht deze hulp te accepteren.
Wat kan jeugdzorg voor je betekenen?
Zorgen dat jeugdigen veilig kunnen opgroeien. Jeugdzorgorganisaties helpen kinderen, jongeren en hun ouders daarbij. Dat kan op veel manieren: thuis of in een instelling, kort of lang, individueel of als gezin. Meestal krijgen kinderen en jongeren de hulp vrijwillig; soms besluit de kinderrechter daartoe.
Wat is het grootste probleem in de jeugdzorg?
Het ziekteverzuim is hoog en de werkdruk neemt toe, waardoor steeds meer professionals de jeugdzorg verlaten. De wachtlijsten groeien. Kinderen en gezinnen wachten steeds langer op hulp. Zorgaanbieders kunnen de kwaliteit en de continuïteit van jeugdzorg niet meer garanderen.
Wie heeft recht op jeugdzorg?
De Jeugdwet is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders die ondersteuning nodig hebben bij het opgroeien of bij de opvoeding. Het gaat hierbij om jongeren tot 18 jaar.
Wat houd een gesloten groep in?
Een gesloten groep is anders dan een open groep. De groep is beveiligd met hekken en camera's, zodat je kind niet wegloopt voor zijn of haar problemen. De bescherming en veiligheid van de groep helpt je kind om echt iets te veranderen. Op de open groep heeft je kind een eigen slaapkamer.
Wat krijgt jeugdzorg per kind?
Voor elke ondertoezichtstelling (ots) krijgt de jeugdbescherming tussen de 9500 tot 11.000 euro per kind per jaar. Wanneer de jeugdbescherming er niet in slaagt er met de ouders uit te komen, kan deze ots (meermaals) worden verlengd, waardoor de kosten voor gemeenten verder oplopen.
Wie betaald gesloten jeugdzorg?
De gemeente waar een jongere staat ingeschreven, wordt verantwoordelijk voor de jeugdzorg die deze jongere krijgt. En betaalt de rekening.
Is jeugdzorg vrijwillig?
In het vrijwillige kader wordt jeugdhulp op vrijwillige basis door of voor gezinnen verzocht en geaccepteerd. In het gedwongen kader worden gezinnen door middel van een door de rechter opgelegde kinderbeschermingsmaatregel verplicht om jeugdhulp te aanvaarden.
Kun je veilig thuis weigeren?
Ik wil niet met Veilig Thuis praten over mijn gezinssituatie. Kan ik een gesprek weigeren? Wij kunnen niemand dwingen om met ons in gesprek te gaan, maar we hebben wel de wettelijke taak om te onderzoeken of het veilig is in jouw gezin. Dat kunnen we niet doen zonder jou.
Kan jeugdzorg kind uit huis plaatsen?
Een uithuisplaatsing kan alleen als de doelen van de ondertoezichtstelling (OTS) niet bereikt kunnen worden als uw kind thuis blijft wonen. Alleen de kinderrechter kan toestemming voor een uithuisplaatsing geven, een jeugdbeschermingsorganisatie kan dat niet.
Waar gaat een kind heen na uithuisplaatsing?
Na een uithuisplaatsing komt je kind in een pleeggezin, een open groep of een gesloten instelling. Dat hangt af van welke machtiging je kind krijgt. Als een 'gesloten machtiging' dreigt maar je bent het daar niet mee eens, maak dat dan duidelijk.
Wat is zorgplicht in de jeugdzorg?
Wat bekent dat? Het wettelijk recht op zorg wordt vervangen door een plicht voor gemeenten om jeugdhulp te bieden. Dit betekent dat de gemeente het mogelijk moet maken dat kinderen en gezinnen die dit nodig hebben, jeugdhulp ontvangen.
Hoe lang mag een kind niet naar school?
Welke hormonen zorgen voor de haargroei?