How Long to Let Memory Foam Mattress Expand? 24 hours? 48 hours? 72 hours?

Waarom moet een matras 72 uur liggen?

Gevraagd door: Bryan van den Bosch  |  Laatste update: 1 maart 2024
Score: 4.7/5 (49 stemmen)

Het is slim om je nieuwe matras na het uitpakken zeker 72 uur te laten luchten, zodat chemische stoffen verdwijnen.

Kan ik direct op een matras slapen dat ik opgerold heb gekocht?

Dit betekent dat u een opgerold matras dus heel lang moet laten luchten. Daarbij kunt u niet meteen slapen op een opgerold matras. Zodra u het opgerolde matras uit zijn verpakking haalt, moet het matras eerst langer 'rijzen'. Het kan tot wel drie dagen duren voordat het matras terug is in zijn oorspronkelijke vorm.

Waarom mag je niet op een nieuw matras liggen?

Matrassen zijn veilig om te gebruiken. Laat een nieuw matras na het uitpakken liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte minstens 72 uur goed luchten. De achtergebleven chemische stoffen, zoals vluchtige organische stoffen (VOS) en biociden, zullen dan vervliegen.

Kun je een matras meteen gebruiken?

Daarom is het goed om te weten dat je meteen gebruik kan maken van je matras, ook van een matras dat opgerold verkocht is. Het kan tot 3 dagen duren voordat het matras zijn volledige grootte en comfort heeft.

Hoelang niet slapen op nieuwe matras?

Bij een gemiddeld persoon duurt de wenperiode aan een nieuw matras zo'n 2 tot 4 weken. Na deze houding correctie periode zijn je spieren afgestemd op je nieuwe matras. De klachten nemen dan af en je zult de beschikking hebben over een matras waarop je heerlijk kunt slapen.

33 gerelateerde vragen gevonden

Wat gebeurt er met een matras na proefslapen?

Proefslapen en retourneren tegen kosten

Bij een aantal winkels of merken mag je het matras thuis uitproberen en terugsturen als het niet goed is, maar terugsturen kost geld. Soms moet je de retourzending zelf regelen en betalen. In andere gevallen komt de fabrikant het matras wel ophalen, maar is dat niet gratis.

Hoelang moet een matras liggen?

Een nieuw matras kan tot 72 uur de tijd nodig hebben om volledig op grootte en dikte te komen. Kwalitatief goede matrassen aanzienlijk minder, tenzij ze te lang verpakt liggen.

Kan ik gelijk op een Ikea matras slapen?

Je kan op onze matras slapen vanaf de 1ste nacht, maar het duurt tot 72 uur voor je van het perfecte slaapcomfort kan genieten.

Kan je meteen slapen op een Ikea matras?

Als je de matras uitpakt kan je er direct op slapen. Houd er rekening mee dat het tot 72 uur kan duren totdat de matras het volledige comfort geeft. Alle nieuwe materialen hebben hun eigen specifieke geur, die na verloop van tijd verdwijnt.

Waarom moet je je matras omdraaien?

Voor een goed matrasonderhoud, is het belangrijk je matras vier maal per jaar in de lengte te draaien. Zo komt het voeteneinde aan het hoofdeinde te liggen. En omgekeerd. Door je matras te draaien, wordt het gewicht van de slaper over de matras verdeeld en voorkom je kuilvorming.

Hoe lang moet je rug wennen aan een nieuw matras?

In deze periode kun je soms wat rug- of schouderpijn voelen. Dat betekent niet dat het bed zelf niet goed ligt, maar dat je spieren zich aanpassen aan een gezonde slaaphouding. Deze gewenningsperiode duurt vaak minimaal 3 weken en kan soms 10 weken lang duren.

Hoe herken je een slecht matras?

De meest voorkomende klachten van een slecht matras zijn rug-, nek- en schouderklachten. Een te hard matras geeft niet genoeg mee op plaatsen waar het lichaam meer druk uitoefent: bij de heupen en schouders. Een zacht of doorgezakt matras geeft daar juist weer teveel mee.

Hoe lang moet Emma matras uitzetten?

We raden aan het nieuwe matras 1 dag de tijd te geven voordat je erop slaapt. Kun je niet wachten? Het kan geen kwaad het matras gelijk na het uitpakken in gebruik te nemen.

Waarom geen koudschuim matras?

De nadelen van koudschuim

Toch zijn koudschuimmatrassen niet voor iedereen geschikt, omdat ze net wat minder zacht en bouncy aanvoelen, vrij zwaar zijn en altijd een beschermhoes nodig hebben. Wat is een koudschuimmatras eigenlijk? Nee, het is geen extra koud matras, al doet de naam dat misschien wel vermoeden.

Hoe lang moet een Topmatras uitleggen?

Rol je matras of topper uit op je bed. Knip de plastic zak om je matras of topper open en verwijder het plastic. Laat je matras of topper 24 uur lang rusten zodat het volledig uitgezet is.

Hoe lang moet een matras uitleggen JYSK?

Normaliter duurt het enkele weken voordat je gewend bent aan een nieuw matras, dus om er zeker van te zijn dat je de juiste aankoop hebt gedaan, kun je bij JYSK een GOLD matras 100 dagen uitproberen. Wanneer je niet 100% tevreden bent met jouw aankoop, ruilen we het matras om met een glimlach.

Hoe zorg je ervoor dat je matras niet verschuift?

Echter heeft een matrastopper vaak één nadeel: het gaat schuiven! Om het verschuiven van de topper op het matras te voorkomen, is deze antislip matrasonderlegger in het leven geroepen. Je legt deze matrasonderlegger tussen het matras en je topper, en alles blijft mooi op zijn plek liggen.

Kun je alle matrassen omdraaien?

Voordat je jouw matras draait of keert is het verstandig om te informeren of jouw matras hiervoor wel geschikt is. Niet elk type matras kan namelijk gedraaid of gekeerd worden. Zo kunnen bijvoorbeeld Perzona matrassen en alle matrassen van traagschuim niet gekeerd worden.

Welk matras slaapt het lekkerst?

Ga daarom voor latex, polyether of traagschuim. Een traagschuim matras is zachter en past zich aan het lichaam. Latex matrassen hebben een hoog comfort door de veerkracht en ondersteuning. Polyether heeft een gesloten structuur waardoor de warmte goed wordt vastgehouden.

Hoe lang moet matras luchten IKEA?

Nieuwe materialen hebben ook een bepaalde geur. We adviseren om de matras te luchten om geurtjes kwijt te raken. Als je de matras uitpakt kan je er direct op slapen. Houd er rekening mee dat het tot 72 uur kan duren totdat de matras het volledige comfort geeft.

Welke matrassen hoef je niet te draaien?

Matrassen met een speciale onder- en bovenkant (de zogenaamde niet symmetrische matrassen) hoeven bijvoorbeeld niet gekeerd te worden.

Wat gebeurt er met het schuim uit weggegooide matrassen?

Volgens het bedrijf was het schuim na verwerking in de fabriek geen afval meer, maar een grondstof. Nadat het mechanisch uit ingezamelde schone matrassen was gehaald, in stroken was gesneden en in balen geperst zou het direct herbruikbaar zijn als vulmiddel.

Hoe lucht je je matras?

U kunt het natuurlijke verdampen wel een stuk op weg helpen door uw matras dagelijks te luchten. Het beste wat u kunt doen is het dekbed verwijderen, en de slaapkamer luchten door uw raam een stukje te openen. Zo zorgt u voor frisse lucht circulatie en komt het vocht vanzelf sneller uit de matras.

Hoe vaak tijk wassen?

Het hoeslaken was je wekelijks, de molton maandelijks en de tijk jaarlijks. Zo blijft je matras schoon en fris. Hoe bescherm ik mijn topmatras? Het beschermen van je topmatras kan op een soortgelijke manier als bij je matras.

Waar moet je op letten bij een matras?

Checklist: waar moet een goed matras aan voldoen?
  1. Zorg voor de juiste lichaamsondersteuning. Een goed matras is een ondersteunend matras gericht op jouw persoonlijke behoeften. ...
  2. Goede vocht- en warmteregulatie. ...
  3. Comfortabel, geen storende elementen. ...
  4. Natuurlijk matras.

Volgende artikel
Wat is autostoel groep 1?