Waar komt chronische pijn vandaan?

Hoe komt het dat iedereen pijn anders ervaart?

Gevraagd door: Selena van den Pol  |  Laatste update: 1 maart 2024
Score: 4.6/5 (29 stemmen)

Sensitisatie pijn voelt vaak zeurend, doffer en diffuser, ook al zijn hierin verschillen per persoon. Psychologische (persoonlijke eigenschappen) en sociale factoren (omgeving, gebeurtenissen) spelen altijd een rol bij pijn, bij iedereen.

Waarom ervaart iedereen pijn anders?

Wat wel verschillend is, is hoe het brein op zo'n pijnprikkel reageert. En dat heeft alles te maken met de gevoeligheid van het pijnsysteem in de hersenen. Voor een deel is dat erfelijk bepaald: de hersenen van sommige mensen herkennen pijnprikkels eerder en zullen pijn intensiever ervaren.

Is het normaal om altijd pijn te hebben?

Een op de 3 tot 5 mensen heeft chronische pijn. In Nederland zijn er dus meer dan 3,2 miljoen mensen met pijnklachten. Hoeveel pijn iemand heeft verschilt per persoon. Sommige mensen hebben zoveel last van hun pijnklachten, dat hulp nodig is.

Wat gebeurt er in je lichaam bij pijn?

Als je een pijnprikkel voelt, voel je deze met de sensorische zenuwen. Deze sturen dan een signalen door naar de hersenen. De hersenen sturen dan signalen terug naar de spieren om te bewegen (bijvoorbeeld je hand wegtrekken van een kokende waterketel). Pijn begint dus bij de zenuwen.

Welke 3 soorten pijn zijn er?

Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen drie soorten pijn:
 • pijn van korte duur (acute pijn) bij verwondingen.
 • pijn van lange duur (chronische pijn) waarmee een patiënt leert leven (bijvoorbeeld bij reuma)
 • pijn bij dodelijke ziekten zoals kanker.

27 gerelateerde vragen gevonden

Wat is de ergste pijn die je kan hebben?

6 dingen die pijnlijker zijn dan bevallen
 • Clusterhoofdpijn. Dokter Paul Christo, pijnspecialist in het Johns Hopkins Hospital noemt dit “waarschijnlijk de ergste pijn die je je kunt voorstellen. ...
 • Trigeminusneuralgie. ...
 • Complex Regionaal Pijnsyndroom. ...
 • Ernstige brandwonden. ...
 • Geslachtszenuwpijn.

Kan angst pijn veroorzaken?

Klachten die veel voorkomen bij een angststoornis zijn:

Hoofdpijn. Buikpijn. Problemen met slapen.

Kun je ook denken dat je pijn hebt?

Bij hypochondrie denkt u vaak dat u een erge ziekte heeft. U let steeds op uw lichaam en voelt daardoor van alles. Bij klachten die iedereen wel eens heeft, denkt u meteen dat u erg ziek bent. Bijvoorbeeld bij een steek, jeuk of kramp.

Wat moet je doen als je overal pijn hebt?

Als de pijn heftig is, lang blijft, erger wordt, of steeds terugkomt: ga naar je huisarts. Als de oorzaak duidelijk is, spreekt de huisarts een behandeling met je af. Nadat de oorzaak is behandeld, gaat de pijn meestal weg.

Kun je van chronische pijn afkomen?

Langdurige pijn kan overgaan, of sterk verbeteren, maar dit zal per persoon verschillend zijn. Het belangrijkste om te weten is dat langdurige pijn vaak in stand wordt gehouden door diverse factoren.

Wat is de meest voorkomende pijn?

Nociceptieve pijn is de meest voorkomende soort pijn. Deze ontstaat door (snij)wonden, druk, verbranding en ontsteking. Deze pijn ontstaat door prikkeling van de huidreceptoren of nociceptoren.

Waar komt chronisch pijn vandaan?

Chronische pijn komt doordat zenuwen en hersenen overgevoelig zijn geworden. En pijnstillers hebben daar geen invloed op. Pijnstillers helpen alleen bij pijn met een duidelijke oorzaak, zoals een wond, ontsteking of ziekte. Of als chronische pijn voor een deel een duidelijke oorzaak heeft.

Hoe weet je of je chronische pijn hebt?

Er kan sprake zijn van chronische pijn als u langer dan zes maanden last hebt van pijn. Neem contact op met uw arts voor meer informatie.

Hoe kun je minder pijn voelen?

Door afleiding, beweging en (sociale) activiteiten is er kans dat je je beter voelt en minder last van de pijn hebt. Samen met je huisarts kun je een plan maken hoe je actief kunt blijven ondanks de pijn. Ook een fysiotherapeut of psycholoog kan je hierbij helpen.

Kan je lichaam pijn uitschakelen?

Het brein kan een intern pijnsysteem uitzetten. Dit pijnstillend systeem heet Centrale pijninhibitie. Doordat het zenuwstelsel bij iemand met chronische pijn gevoeliger is voor prikkels heeft pijnmedicatie vaak weinig effect op de pijn.

Waar in de hersenen eindigen de Pijnvezels?

Sommige vezels eindigen in de formatio reticularis van de hersenstam, maar de meeste vezels eindigen in de thalamus.

Welke mensen krijgen fibromyalgie?

Fibromyalgie betekent letterlijk: 'pijn in bindweefsel en spieren' en valt daarmee in de categorie wekedelenreuma. De aandoening openbaart zich meestal tussen het 25e en 40e levensjaar en veel vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Hoe voelt het lichaam van iemand met fibromyalgie?

De belangrijkste klachten bij fibromyalgie zijn pijn, stijfheid en moeheid. Gewone bezigheden zoals huishouden, werken en sporten zijn daardoor soms moeilijk te doen. Soms is zelfs fietsen en wandelen te veel. Slapen gaat vaak slecht.

Wat niet eten en drinken bij fibromyalgie?

Vermijd zo veel mogelijk de geraffineerde suikers, maar kies voor vezelrijke en volkoren producten, groenten, fruit en peulvruchten. Probeer niet te veel dierlijke vetten te gebruiken, zoals vette vleessoorten. Onverzadigde vetten uit olie, noten, pitten, zaden, vette vis en avocado zijn wel goed.

Hoe leid je jezelf af van pijn?

Hoe doe je dat? Je niet verzetten, maar de pijn loslaten? Een stappenplan.
 • Wees gerustgesteld dat het geen beschadiging aan het lichaam is. ...
 • Ga na wanneer de klachten verergeren. ...
 • Leg de aandacht niet meer op de pijn. ...
 • Zoek een balans in jouw activiteiten. ...
 • Probeer zoveel mogelijk te bewegen.

Kan pijn psychisch zijn?

Een pijnstoornis is een psychische aandoening waardoor je pijn ervaart zonder medische verklaring. Hier kunnen alle vormen van pijn onder vallen. Rugpijn, hoofdpijn en buikpijn worden het vaakst genoemd. Deze pijn kan jou in je dagelijks leven erg belemmeren.

Hoe leer je leven met pijn?

Door te leren leven met pijn kun je een aangenamer leven leiden.
 • Kom in contact met jezelf.
 • Accepteer de pijn.
 • Vraag je omgeving om hulp.
 • Pijn revalidatie: maak een dagindeling.
 • Pijn revalidatie: doseer.
 • Zorg voor ontspanning.
 • Blijf in beweging.
 • Gun jezelf de tijd.

Wat doet langdurige angst met je lichaam?

Een angst- en piekerstoornis veroorzaakt heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is. U maakt zich steeds zorgen over veel dingen. Klachten zijn hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid of het gevoel te stikken. Wat helpt is elke dag gezond en regelmatig te leven.

Hoe voelt psychische pijn?

U voelt zich bijvoorbeeld somber, verward, angstig of gespannen. Hierdoor kunt u zich misschien moeilijk concentreren, piekert u veel, slaapt u slecht of heeft u geen zin in contact met anderen. Door psychische klachten heeft u minder plezier in het leven.

Waarom ben ik altijd zo nerveus?

Nervositeit wordt vaak veroorzaakt door drukte, problemen of ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Sommige mensen zijn vatbaarder voor nervositeit dan anderen, dit ligt onder andere aan je zelfvertrouwen en karakter. Symptomen van nervositeit zijn hoofdpijn, versnelde hartslag en weinig eetlust.