Waarom mag je niet drinken als je zwanger bent?

Waarom mag je geen drugs als je zwanger bent?

Gevraagd door: ds. Pim Soekhoe  |  Laatste update: 29 februari 2024
Score: 4.3/5 (43 stemmen)

Het gebruik van zowel alcohol als illegale drugs zijn schadelijk tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Elke drug die de zwangere vrouw inneemt, bereikt haar baby via de moederkoek en kan een schadelijk effect hebben. Daarom geldt het advies om geen cannabis en andere drugs te gebruiken vanaf je zwanger wil worden.

Wat gebeurt er als je zwanger bent en drugs doet?

Drugsgebruik kan directe invloed hebben op de spermacellen, eicellen en de bevruchte eicellen. Dit kan leiden tot een miskraam, maar ook tot afwijkingen bij het kind. Het is belangrijk dat de trilharen in de eileider goed functioneren: zij brengen de eicel naar de baarmoeder. Een drug kan de eileiders beïnvloeden.

Welke drugs mag je als je zwanger bent?

Als je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft kun je beter geen alcohol of drugs gebruiken. En niet roken. Van deze middelen zijn de volgende effecten bekend: Vermindering van de vruchtbaarheid bij zowel de vrouw als de man.

Hoe lang voor zwangerschap geen drugs?

Drugsgebruik voorafgaand aan de bevruchting kan ook invloed hebben op de ontwikkeling van het kind. Stop daarom tenminste drie maanden voordat u zwanger wilt worden met drugsgebruik.

Wat doet coke tijdens zwangerschap?

De toename van het gebruik van cocaïne door zwangere vrouwen brengt mogelijke risico's met zich mee voor de gezondheid van moeder en kind, zoals acute obstetrische problemen, aangeboren afwijkingen, cardiovasculaire en neurologische afwijkingen en groei- en ontwikkelingsachterstand.

43 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel blikjes cola per dag zwanger?

Dat betekent bijvoorbeeld dat je als (zwangere) vrouw van 60 kg, 2400 mg aspartaam per dag mag binnenkrijgen. Een blikje light frisdrank bevat ongeveer 185 mg aspartaam. Oftewel: je mag maximaal zo'n 13 blikjes per dag drinken, volgens verschillende onderzoekers. Ook als je zwanger bent.

Hoeveel cola mag je zwanger?

Ook zit er in frisdrank (cola) vaak net zo veel cafeïne als in koffie! Echter zijn er ook frisdranken zonder cafeïne. Niet bepaald gezond dus, en vanwege de cafeïne kan je het ook beter bij 1 glaasje per dag houden.

Wat is slechter roken of alcohol zwanger?

Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op een placentaloslating, net als alcohol en het gebruik van sommige drugs. Als een vrouw rookt tijdens de zwangerschap, dan heeft de baby meer kans op uiteenlopende gezondheidsklachten.

Kan je zwanger worden als je drugs gebruikt?

Gebruik van drugs (door jou én je vriend) heeft invloed op zwanger worden. Door drugs word je minder makkelijk zwanger. Hasj, wiet, cocaïne of heroïne verstoort je eisprong. Hasj, wiet, cocaïne of heroïne zorgt dat je vriend minder zaadcellen aanmaakt.

Waarom mag je geen droge worst tijdens zwangerschap?

Dezelfde listeriabacterie kan zich ook bevinden in rauw gevogelte, rauwe en gerookte vis (bijvoorbeeld gerookte zalm) en gedroogde worsten (parmaham, droge worstjes). Het is dan ook raadzaam deze producten niet te gebruiken.

Welke droge worst zwanger?

Droge worst tijdens je zwangerschap

In droge (gefermenteerde) worst kan de listeriabacterie voorkomen en daarom kun je het volgens het Voedingscentrum beter niet eten. Droge worst wordt namelijk gemaakt van rauw vlees. Laat daarom gedroogde worst zoals salami, chorizo, metworst en cervelaatworst liever liggen.

Hoe weet je of iemand heroïne gebruikt?

 • Heroïne. Vernauwde pupillen, bijna gesloten oogleden, dromerig, net alsof de persoon in slaap dommelt, sloom, passief, stil, langzame adem. ...
 • GHB. Vrolijk, seksueel opgewonden, veel praten. ...
 • Behoefte aan meer informatie over de kenmerken van drugsgebruik?

Wat te doen om snel zwanger te raken?

In de 6 dagen vóór de eisprong is de kans om zwanger te worden het grootst. Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in deze 6 dagen. Schrijf elke keer als je ongesteld wordt, die datum in je agenda. Zo weet je hoeveel dagen er elke keer tussen je ongesteldheid zitten.

Welke pillen mag je niet slikken als je zwanger bent?

Te vermijden medicijnen zijn tijdens het eerste trimester onder andere:
 • antistollingsmiddelen (antagonisten van vitamine K)
 • anti-epileptica.
 • antitumorale middelen.
 • seksuele hormonen.
 • behandelingen voor hartaandoeningen of spijsverteringsproblemen.
 • immunosuppressiva.
 • retinoïden.
 • thalidomide.

Wat doet roken met je ongeboren baby?

Roken tijdens de zwangerschap

Dan zijn er veel risico's voor uw ongeboren kind. Het kind ontwikkelt zich minder goed en komt mogelijk zwakker op de wereld. Er is een verhoogde kans op een miskraam of vroeggeboorte. Het kind heeft een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen, leerproblemen, astma en overgewicht.

Is 1 sigaret per dag schadelijk tijdens zwangerschap?

Sommige zwangere vrouwen stoppen niet, maar gaan minder roken. Bijvoorbeeld vijf sigaretten per dag. Maar elke sigaret is schadelijk voor een baby. Uit onderzoek weten we dat je baby minder risico`s loopt als je stopt met roken.

Kan je wijn drinken als je zwanger bent?

Alcohol kan gedurende de hele zwangerschap het ongeboren kind bereiken. Dus ook wanneer de placenta nog niet is ontwikkeld of als je nog niet weet dat je zwanger bent. Alcohol heeft op een baby een heel ander effect dan op een volwassene. De lever van een baby kan de alcohol nog niet afbreken.

Kan je een wijntje drinken als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, bestaat er geen 'veilige hoeveelheid alcohol'. Zelfs het drinken van één glas alcohol kan al scha- delijk zijn voor je kindje. Het maakt daarbij niet uit of je bier, wijn of sterke drank drinkt.

Welk drinken is goed voor zwangerschap?

Voldoende drinken is belangrijk in de zwangerschap. Met 1,5 tot 2 liter per dag zit je goed. Dat is ongeveer 10 bekers of 10 grote glazen. Het advies is om vooral thee of koffie zonder suiker, halfvolle of magere melk of water te nemen.

Hoeveel eieren per dag tijdens zwangerschap?

Je eet best niet meer dan zeven eieren per week. Indien je meer consumeert heb je mogelijk een hoger risico op diabetes. Daarom vind je ze in de lichtgroene groep van de voedingsdriehoek terug. Rauwe eieren kunnen de ziekmakende bacterie salmonella bevatten.

Waarom mag je geen cafeïne als je zwanger bent?

Als je zwanger bent is het verstandig om niet veel cafeïne (max 200 mg per dag) binnen te krijgen. Te veel cafeïne vergroot de kans op een miskraam en kan de groei van het ongeboren kind verminderen. Je krijgt niet te veel cafeïne binnen als je bijvoorbeeld 3 kopjes (een kopje is 125 ml) thee en 1 kopje koffie drinkt.

Hoeveel Ice Tea zwanger?

Tijdens de zwangerschap mag je niet meer dan 200 mg per dag theïne/cafeïne binnenkrijgen. Daar valt niet alleen koffie of thee onder, maar ook cola en chocolade. Bij thee betekent dat zo'n twee à vier kopjes per dag, afhankelijk van de thee.

Hoeveel liter water per dag drinken zwanger?

Voldoende drinken is belangrijk in de zwangerschap. Met 1,5 tot 2 liter per dag zit je goed.

Hoeveel latte macchiato als je zwanger bent?

Het wordt aangeraden om tijdens je zwangerschap niet meer dan 200 mg cafeïne per dag binnen te krijgen. Het hangt wel af van welke soort koffie het is en hoe groot de kopjes zijn. Maar meestal is dit ongeveer 1 kopje per dag of 1 andere cafeïnehoudende drank per dag, zo adviseert het Voedingscentrum.

Wat is de beste maand om een kind te krijgen?

Ongeveer halverwege de menstruatiecyclus ben je het meest vruchtbaar. Dat is rond de tijd dat de eisprong (ovulatie) plaatsvindt. Dat is een goed moment om te vrijen, want dan heb je de grootste kans om zwanger te raken. Je bent drie dagen vruchtbaar, tot één dag na de eisprong.

Vorige artikel
Hoe baby 5 maanden in bad?
Volgende artikel
Wat is de drie uursregeling?