HOE GEZOND IS HET DRINKEN VAN WATER?

Waarom mag je een baby geen water geven?

Gevraagd door: bc. Floor van den Broek AD  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.1/5 (63 stemmen)

Waarom geen water? Baby's hebben, tot ze 6 maanden zijn, naast borstvoeding geen ander drinken nodig. Geef je je kind wel water, dan is de kans groot dat het daardoor minder moedermelk drinkt. Jouw melk zit vol met voedingsstoffen die je baby nodig heeft.

Kan ik mijn baby water geven?

Je kind zal in het begin voorzichtig een paar slokjes water of lauwe thee nemen. Blijf het aanbieden op verschillende momenten, zoals bij de boterham, bij het fruithapje, bij het avondhapje. Ook tussen de eetmomenten in kun je water of thee geven, bijvoorbeeld als hij uit bed komt.

Wat gebeurt er als je een baby water geeft?

Borstmelk of flesvoeding voldoet, zelfs in de hete en vochtige zomermaanden. Bijkomend nog water geven, kan de voedingsbehoeften van een baby verstoren, omdat het maagje dan al gevuld is. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen het vermogen van hun lichaam om voedingsstoffen uit moedermelk of formule te absorberen verstoren.

Hoeveel water mag een baby van 4 maanden?

Zo voorkom je dat je baby uitdroogt. Krijgt je kleintje ook vaste voeding, hou dan goed in de gaten dat je schat deze aanbevolen hoeveelheden water of melk binnen krijgt: 130 – 150 ml / kg / dag tot 4 maanden. 120 – 130 ml / kg / dag tussen 4 en 8 maanden.

Kan een baby dorst hebben?

Soms heeft je baby ieder uur honger of dorst en soms zit er wel vier uur tussen. In moedermelk zit 80% water, het is dan ook niet nodig om je kleintje tijdens warme dagen extra vocht in de vorm van water te geven. Sterker nog, voor een baby onder de zes maanden kan water juist schadelijk zijn.

36 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang mag baby slecht drinken?

Baby's jonger dan 3 maanden zijn het meest gevoelig voor snelle uitdroging. Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen binnen 1 dag (24 uur) uitdrogen. Oudere kinderen kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen.

Waarom drinkt mijn baby onrustig?

Onrustig aan de borst drinken kan een teken zijn dat je kind een overgevoeligheid of allergie heeft voor iets wat het zelf binnenkrijgt, of iets dat jijzelf eet of drinkt. Denk hierbij niet alleen aan voeding, maar ook aan eventuele vitamines, kunstmatige zuigelingenvoeding en vaste voeding die je kindje krijgt.

Hoeveel voedingen baby van 4 maanden?

Als je baby meer vaste voeding gaat eten, vraagt hij langzaam minder borstvoeding. De hoeveelheid melk die je produceert, past zich vanzelf aan. Is jouw baby 4-6 maanden oud? Dan drinkt hij ongeveer 4 tot 5 voedingen per dag van 160 tot 200 ml per voeding.

Hoe baby water laten drinken?

Stap voor stap de baby water geven

Bij het ene kind gaat het makkelijk, het andere kind moet echt 'water leren drinken'. In het begin biedt je water aan op vaste momenten bijvoorbeeld bij het fruithapje of groentehapje. Ook al drinkt je baby niets, blijf het aanbieden, je kind gaat het vanzelf wel een keer drinken.

Hoeveel water mag een baby drinken bij warm weer?

Bij warm weer heeft je baby extra vocht/water nodig. Je kunt je baby 5-10 cc extra water geven naast de flesvoeding. Geef je borstvoeding, drink dan zelf 700-1000 ml extra vocht en leg je kind wat vaker aan. Wanneer je kind voldoende plasluiers heeft en levendig is krijgt het voldoende borstvoeding.

Is het erg als baby te weinig drinkt?

Als je baby ineens vaker of minder vaak wil drinken, hoef je je geen zorgen te maken. Het is heel gewoon als een baby af en toe ineens meer of minder voedingen per dag wil. Alle baby's hebben extra vitamine D nodig, het is belangrijk voor sterke botten, sterke tanden en een goede weerstand.

Wat doet een baby van 4 maanden?

Mijlpalen van een 4 maanden oude baby

Zijn hoofdje zonder hulp omhooghouden. Zijn handjes naar zijn mond brengen. Met hulp rechtop zitten. Reiken naar voorwerpen en deze vastnemen.

Welk water is geschikt voor babyvoeding?

Gebruik alleen koud water rechtstreeks uit de kraan, want lauw of warm water afkomstig uit geisers of boilers kan metalen bevatten. Onderhoud de kraan en de onmiddellijke omgeving ervan zeer goed. Het water moet niet gekookt worden en er mogen geen ontsmettende middelen aan toegevoegd worden.

Hoe baby meer melk laten drinken?

Voor een baby van 6 maanden is melkvoeding is nog altijd het belangrijkste. Je baby drinkt borstvoeding of minstens 1/2 l melkvoeding. Wil een kind gewoon wat meer drinken dan alleen zijn melkvoeding, kan dit gerust. Laat hem wel niet constant aan een (zoet) drankje zuigen.

Wat als je kind geen water drinkt?

Als kinderen echt niet van water houden, dan is een kopje (lichte) thee met een lekker smaakje (aardbeienthee, bijvoorbeeld) een goede variant om te drinken. Als je kind gewend is aan zoete drankjes, of aan limonade in het water, dan is het wijsheid om het kind langzaam te laten wennen aan een minder zoete smaakt.

Hoe vaak drinkt een baby van 4 maanden?

Gemiddeld hebben baby's rond de 4 maanden nog tussen de 5 en soms zelfs 8 voedingen op een dag. Dit is echt afhankelijk van je kindje. Sommige baby's slapen al sneller de nachten door en zullen in de nacht niet komen voor borstvoeding. Waarbij andere baby's soms zelfs meerdere keren per nacht aan de borst willen.

Welke tijden beste voor 4 voedingen?

 • 08.00 uur. Melk met pap.
 • 10.00 uur. Fruithapje met drinken.
 • 12.00 uur. Melk en introductie brood.
 • 14.00 uur. Tussendoortje met drinken.
 • 16.00 uur. Melk.
 • 18.00 uur. Warm eten met daarna melk of een gezond toetje.
 • 19.00 uur. Melk (met pap)

Welke voeding baby 4 maanden?

Als je baby tussen de 4 en 6 maanden is, kun je beginnen met het geven van een paar kleine eerste hapjes: de oefenhapjes. Deze oefenhapjes komen nog niet in de plaats van borstvoeding of flesvoeding. Je kunt bijna alle gezonde producten geven, zoals groente, fruit, aardappelen, vis en pap.

Hoe kan ik mijn baby rustiger laten drinken?

Een juiste voedhouding zorgt ervoor dat je baby rustiger drinkt en dat jullie beter contact maken met elkaar.
 • Zorg voor een ontspannen houding voor jullie beiden.
 • Houd je baby dichtbij je en zorg voor oogcontact. ...
 • Zorg dat je baby een beetje rechtop ligt of zit én naar je toegedraaid is.

Wat te doen bij een onrustige baby?

Onrustige baby's kunnen er niet goed tegen als er meerdere (soorten) prikkels tegelijkertijd op hen afkomen. Daarom is het beter om tijdens het voeden zo min mogelijk tegen hem te praten. Streel hem tijdens het drinken evenmin. Zorg voor een rustige en ontspannen omgeving.

Hoe baby rustig laten drinken?

Antwoord
 1. Goed laten boeren. Aan het begin van een voeding stroomt de melk heel snel. ...
 2. Baby geeft het zelf aan. U schrijft dat uw baby na enkele minuten drinken de tepel loslaat en dan zoekbewegingen maakt en gaat huilen. ...
 3. Druk verlagen. ...
 4. Verticale houding. ...
 5. Spruw. ...
 6. Hygiëne.

Hoe lang kan baby zonder voeding ziek?

Hij verliest dus meer vocht door verdamping. Baby's kunnen al binnen 24 uur uitdrogen. Kinderen jonger dan 3 maanden zijn het meest gevoelig hiervoor. Oudere kinderen kunnen binnen twee tot drie dagen uitgedroogd raken.

Welk mineraalwater voor babyvoeding?

Wij raden aan om te kiezen voor niet-bruisend mineraalarm drinkwater. Natuurlijk mineraalwater, zoals bijvoorbeeld evian®, is afkomstig van beschermd grondwater en is van nature zuiver. Dit water kan door iedereen dagelijks worden gedronken en is ook geschikt voor baby's*.

Welk water is niet geschikt voor flesvoeding?

- Gebruik alleen koud water: Lauw water (+/- 25°C) mag niet beschouwd worden als drinkbaar omdat het metalen kan bevatten en bacteriologisch kan verontreinigd zijn. - Het tappunt en de onmiddellijke omgeving ervan (wasbak of werkoppervlak) moeten regelmatig onderhouden worden. - Het water moet niet gekookt worden.

Welk water goed voor stoelgang baby?

Sommige merken fleswater (bv. Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert. Teveel magnesium daarentegen kan soms ook te losse stoelgang veroorzaken.

Vorige artikel
Hoe vaak huid op huid baby?