The Power and Importance of...READING! | Luke Bakic | TEDxYouth@TBSWarsaw

Waarom maakt lezen kinderen slimmer?

Gevraagd door: Aya Winklaar PhD  |  Laatste update: 27 februari 2024
Score: 4.8/5 (37 stemmen)

Het lezen van strips leren kinderen hoe een verhaal verloopt5. Woordgrapjes leren ze makkelijker door goed te kijken naar de plaatjes6. De plaatjes helpen ook bij het begrijpen van de tekst7. Een strip uitlezen geeft kinderen zelfvertrouwen over hun leesgedrag.

Waarom maakt lezen je slimmer?

Met verhalen geven we zin en betekenis aan de wereld. Hoe beter je kunt vertellen en luisteren, hoe slimmer je bent. Lezen draait niet alleen om mooie, leerzame verhalen, je traint er ook je intelligentie mee.

Waarom is lezen goed voor een kind?

Wie goed leest en verhalende en informatieve teksten begrijpt, kan kennis opdoen en zich ontwikkelen. Gaat het alleen om kennis? Nee, verhalen en gedichten helpen je kind en tiener ook om zich beter in te leven en om meer begrip te hebben voor anderen. Zo komen zij beter mee in de samenleving.

Waarom is lezen goed voor peuters?

Lezen is niet alleen leuk, maar ook van groot belang voor je kind en zijn ontwikkeling. Lezen draagt bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling en de taalontwikkeling van je kind. Bovendien bevordert lezen de concentratie en creativiteit van je kind. Alleen maar voordelen dus.

Wat zijn de voordelen van lezen?

Waarom lezen goed is voor ons
 • “Kunnen lezen is een basiscompetentie om deel te nemen aan de maatschappij.” Een goede leesvaardigheid verhoogt zelfs de kansen op de arbeidsmarkt. ...
 • “Al lezend ontdekken we ook onszelf. ...
 • “Lezers begrijpen de gevoelens van anderen beter. ...
 • Lezen als medicijn.

20 gerelateerde vragen gevonden

Wat doet lezen met je hersenen?

Lezen stelt je in staat kennis en inzichten op te doen over het verleden, over gebeurtenissen in landen ver weg, en over mensen met een andere achtergrond. Door te lezen leer je je inleven in anderen; je krijgt empathie en je traint jezelf in denken en reflecteren.

Wat gebeurt er in de hersenen als je leest?

Je gebruikt je hersenen namelijk actief als je leest. Je maakt bijvoorbeeld mentale beelden van wat er op papier staat, en die beelden verdwijnen niet als je je boek dichtklapt. Lees je, dan verrijk je je brein dus met voorstellingen van allerlei situaties, en die kunnen je helpen in de realiteit.

Welke ontwikkeling stimuleer je met lezen?

Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling van je kind. Je kind maakt kennis met nieuwe onderwerpen en nieuwe woorden. Ook staat er in boeken vaak beschreven wat iemand denkt en voelt. Die verhalen geven kinderen inzicht in wat zich afspeelt in je hoofd.

Waarom is plezier in lezen belangrijk?

Lezen is belangrijk. Het vergroot de taalontwikkeling, de concentratie en fantasie. Bovendien krijg je door lezen kennis over de wereld om je heen en draagt het bij aan het vormen van een mening. Allemaal goede redenen om aandacht te schenken aan leesmotivatie zodat leerlingen met meer plezier gaan lezen.

Kan een 4 jarige lezen?

Je kleuter kan al lezen. Is hij hoogbegaafd? Sommige kinderen kunnen al lezen lang voordat ze in groep 3 zitten. Als jouw kleuter al leest, vraag je misschien af of je zoon of dochter hoogbegaafd zou kunnen zijn.

Waarom lezen kinderen niet meer?

Dit kan komen doordat kinderen en adolescenten meer zin hebben in televisie kijken, computer- spelletjes of sport. Maar het is ook mogelijk dat negatieve emoties over lezen de oorzaak zijn. In beide gevallen wordt weinig gelezen maar de oorzaak is anders en de remedie verschilt.

Welke leeftijd gaan kinderen lezen?

Tussen de vijf en tien jaar leren kinderen zelfstandig lezen. Dit gaat stap voor stap. Eerst om klanken en letters te herkennen, daarna om woorden en makkelijke zinnen te lezen. Uiteindelijk leren ze sneller lezen en gaan ze steeds meer begrijpen van wat ze lezen.

Hoe lang moet een kind lezen?

Lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, begrijpend lezen en schrijven. Kinderen die minimaal 15 minuten lezen per dag, lezen 1.146.000 woorden per jaar. Hun woordenschat kan met 1000 nieuwe woorden per jaar groeien.

Waar word je slimmer van?

5 hobby's waar je slimmer van wordt
 • Sportief bezig zijn. We weten allemaal dat regelmatig bewegen goed voor ons is. ...
 • Een nieuwe taal leren. Niet alleen heel handig voor je vakantie of stage in het buitenland, maar het zorgt er ook voor dat je hersens minder snel verouderen. ...
 • Muziek maken. ...
 • Lezen. ...
 • Gamen.

Hoe wordt je slimmer zonder te leren?

Met enkele eenvoudige tips kan je slimmer worden en je intellectuele collega's van de troon stoten.
 • Zorg dat je genoeg offline bent. ...
 • Probeer nieuwe dingen. ...
 • Speel computerspelletjes. ...
 • Draag je kennis over. ...
 • Slaap genoeg. ...
 • Beluister muziek. ...
 • Leer een tweede taal. ...
 • Blijf oefenen en puzzel.

Is lezen slecht voor je?

Veel dichtbij kijken – lezen, smartphone of tablet – is schadelijk voor kinderogen, maar er is wat aan te doen! Steeds meer mensen worden bijziend en dat begint al op jonge leeftijd. Naast erfelijkheid speelt leefstijl een grote rol in de ontwikkeling van bijziendheid (myopie).

Waarom kun je beter leren als je plezier hebt?

Wanneer dopamine vrijkomt in de hersenen worden de boodschappen tussen de hersencellen makkelijker doorgegeven. Je leert dus met andere woorden makkelijker en je onthoudt het ook beter. We kunnen dus stellen dat je kind beter zal leren als het er ook plezier in heeft.

Is lezen goed voor ontspanning?

Een studie van de Universiteit van Sussex uit 2009 toonde zelfs aan dat lezen tot wel 68% van onze stress kan verminderen. Lezen zorgt voor afleiding van dagelijkse stressfactoren en ontspanning van het lichaam: de hartslag gaat omlaag en spieren ontspannen.

Wat vinden kinderen van lezen?

Kinderen gaan, naarmate ze ouder worden, lezen dus minder leuk vinden. Zowel basis- als middelbare scholieren lezen in het bijzonder vanuit een intrinsieke motivatie. Ze lezen boeken om hun nieuwsgierigheid in bepaalde onderwerpen te bevredigen en om zich te kunnen onderdompelen in de wereld van een verhaal.

Hoe kinderen stimuleren om te lezen?

Tips voor in de klas en op school
 1. Laat kinderen zelf boeken kiezen.
 2. Rooster dagelijks tijd in voor 'vrij lezen' en lees dan zelf ook een boek. ...
 3. Lees dagelijks voor, ook in de bovenbouw van de basisschool.
 4. Praat met de leerlingen over boeken. ...
 5. Besteed aandacht aan de Kinderboekenweek en voorleeswedstrijden.

Waarom is lezen goed voor je geheugen?

Het is goed voor 't geheugen

Kortom: je hersenen zijn tijdens het lezen hard aan het werk, waardoor je scherper wordt en je geheugen verbetert. Door te lezen wordt je brein gestimuleerd om nieuwe herinneringen te maken, goed voor je kortetermijngeheugen.

Is lezen goed voor je geheugen?

Het versterkt je geheugen: lezen helpt om informatie op te slaan in je geheugen. Als je iets leest, moet je het verwerken, begrijpen en onthouden. Dit helpt om de informatie beter te onthouden en sneller te verwerken.

Kunnen kleine hersenen herstellen?

Beschadigde hersencellen herstellen niet

Eenmaal beschadigde hersencellen herstellen zelf niet meer. Toch kan er nog veel verbeteren. Andere delen van de hersenen kunnen de uitgevallen functies namelijk overnemen. Je hersenen maken hiervoor dan nieuwe netwerken aan.

Waarom zou je langer leven als je elke dag leest?

Meer nog, verschillende studies waaronder een van de 'American Academy of Neurology' ontdekten dat lezen je brein jong houdt en het verouderingsproces kan tegengaan. Bovendien zouden mensen die vaak lezen, minder vatbaar zijn voor dementie. Duik dus snel weer in een boek en zet die hersenen maar aan het werk!

Is lezen meditatie?

Als je leest, ben je tegelijkertijd gefocust en ontspannen. Je vergeet even alles rondom je waardoor je ook fysiek ontspant. 'Lezen is een vorm van meditatie, het is een contemplatieve bezigheid', getuigt ook neuroloog Steven Laureys in Leeswereld.