Pelvic Organ Prolapse - Victor Nitti, MD & Christopher Tarnay, MD | UCLAMDChat

Hoeveel vrouwen krijgen een verzakking?

Gevraagd door: prof. Cornelia van der Sande  |  Laatste update: 27 februari 2024
Score: 5/5 (20 stemmen)

Een vaginale prolaps, ook wel verzakking genoemd, is het uitzakken van een of meer bekkenorganen in of tot buiten de vagina. Dit kan de blaas zijn, maar ook de baarmoeder of darm. Ongeveer 40 procent van de vrouwen wereldwijd heeft een vorm van verzakking en de kans hierop neemt toe met de leeftijd.

Hoe vaak komt een verzakking voor?

Als deze banden, de bekkenbodem en het steunweefsel verslapt zijn, kunt u een verzakking krijgen. Verzakkingen komen veel voor, vooral na de overgang.. Zo'n 25 procent van de vrouwen krijgt ermee te maken.

Welke leeftijd baarmoederverzakking?

Verzakking van de bekkenorganen is een veelvoorkomende aandoening. Naar schatting heeft zo'n 40 procent van de vrouwen boven de 45 jaar in meer of mindere mate te maken met baarmoederverzakking.

Kun je leven met een verzakking?

Bijna 50% van alle vrouwen krijgt ooit in haar leven een verzakking (of prolaps). Niet elke verzakking behoeft behandeling. Als de klachten het normale dagelijkse functioneren beïnvloeden kan een behandeling uitkomst bieden.

Kun je gemeenschap hebben met een verzakking?

Een verzakking geeft meestal geen pijnklachten maar een onaangenaam bal- en of drukgevoel bij staan en lopen. En een verzakking 'zit niet in de weg' tijdens gemeenschap en kan niet beschadigd worden.

24 gerelateerde vragen gevonden

Is een verzakking een zware operatie?

Iedere operatiewond doet pijn. U krijgt na de operatie voldoende pijnstillende middelen, zodat u de pijn niet of nauwelijks voelt. Wanneer een verzakking van de achterwand is hersteld, kan het zitten direct na de operatie pijnlijk zijn. Bij een sacrospinale fixatie kunt u pijn ervaren in de rechterbil.

Is wandelen goed bij een verzakking?

Je kunt voor cardio oefeningen kiezen als fietsen, roeien, zwemmen of stevig door wandelen. 3. Adem altijd door (zet je adem niet vast) en blaas uit wanneer je kracht zet. Hierdoor spant de bekkenbodem zich aan en kan op die manier ondersteuning bieden aan de organen.

Wat mag je niet met een verzakking?

Activiteiten/adviezen voor thuis. De eerste weken mag u niet fietsen, niet bukken, rekken of strekken, niet sporten en geen geslachtsgemeenschap hebben.

Hoe begint een verzakking?

Een verzakking ontstaat door schade aan de zenuwen, bindweefsel en spieren van de bekkenbodem. Vaak is dat het gevolg van zwangerschappen en bevallingen. Tijdens de bevalling kan het ondersteunende weefsel uitrekken en zwakker worden. Een zwakke bekkenbodem kan ook aangeboren zijn.

Wat te doen als je denkt dat je een verzakking hebt?

Wanneer de huisarts bellen bij een verzakking?
 • als u langer dan 8 weken bekkenbodem-oefeningen doet en de klachten niet minder zijn.
 • als u 3 maanden een ring in uw vagina heeft en die wilt laten schoonmaken.
 • als de ring uit uw vagina is gekomen.
 • als u een ring heeft en ineens meer afscheiding, pijn of bloedverlies heeft.

Hoe voelt een lichte verzakking?

Het voelt alsof er een bal in zit. Ook kunt u een zwaar en zeurend gevoel hebben in de onderbuik of onderrug. De klachten worden erger in de loop van de dag. Als u rust neemt, worden de klachten minder.

Hoe weet ik of ik een verzakking heb?

Je kunt de verzakking vaak zien of voelen als een uitpuiling van de vaginawand naar buiten, in de vorm van een ronde bol. Welke klachten kunt u hebben bij een darmverzakking? U kunt door deze verzakking last hebben van een balgevoel tussen de benen. Fietsen en lopen kan daardoor vervelend zijn.

Kan een verzakking minder worden?

Het verlies van steun van de organen is een beschadiging van het bindweefsel en geneest niet meer. Toch hoef je geen last te houden van een verzakking. Je kan namelijk wel je spieren trainen die je organen ondersteunen. Hiermee kan de ernst verminderen en je symptomen verbeteren.

Hoe voorkom ik een verzakking?

Tips bij een verzakking!
 1. Buikdrukregulatie. Super super belangrijk! ...
 2. Drink voldoende. Voor volwassenen betekent het dat je 1,5 tot 2 liter moet drinken per dag. ...
 3. Eet vezelrijk. ...
 4. Eet rustig en regelmatig. ...
 5. Adem laag, gebruik je buikademhaling. ...
 6. Zorg voor voldoende beweging. ...
 7. Zorg voor voldoende ontspanning. ...
 8. Toilethouding.

Hoe voorkom je verzakking?

Kun je een verzakking voorkomen?
 1. Doe oefeningen: na je bevalling krijg je het advies om je bekkenbodemspieren te trainen.
 2. Probeer verstopping te voorkomen: eet veel vezels en drink veel.
 3. Vermijd zwaar tillen.
 4. Probeer gecontroleerd te hoesten. ...
 5. Als overgewicht een rol speelt, probeer dan af te vallen.

Kan een verzakking genezen?

Een verzakking is niet gevaarlijk. Een verzakking kan groter worden als je ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig. Als de verzakking wel klachten geeft, kan de behandeling bestaan uit bekkenfysiotherapie, een ring of een operatie: voorwandplastiek.

Doet een verzakking zeer?

Bij een verzakking is het steunweefsel van de vagina onvoldoende stevig om de blaas, de baarmoeder/vaginatop of de darmen te ondersteunen. Vrouwen ervaren dan klachten van een 'balgevoel' (alsof er een balletje tussen hun benen zit), een zwaar gevoel, problemen met plassen of met ontlasten.

Kan een huisarts zien of je een verzakking hebt?

Wel zal de huisarts je ook inwendig willen onderzoeken om de verzakking te kunnen beoordelen. De huisarts kan je een ring geven of je doorverwijzen naar een gynaecoloog met het verzoek om een ring te laten plaatsen. Sommige huisartsen sturen je door naar de bekkenfysiotherapeut voor een consult.

Waar kans op verzakking huis?

Risico op verzakken fundering

Veelal woningen met een houten palenfundering of een stalen-bak fundering op kleigrond. Doordat het grondwaterpeil zakt kunnen deze funderingspalen gaan rotten of de kleigrond gaan inklinken. Hierdoor verzakken de woningen.

Hoe gevaarlijk is een verzakking?

Een verzakking is niet gevaarlijk. Een verzakking kan groter worden als je ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig. Als de verzakking wel klachten geeft, kan de behandeling bestaan uit bekkenfysiotherapie, een ring of een operatie: achterwandplastiek.

Hoe lang duurt herstel verzakking?

Na 6 weken mag u uw werk weer gaan opbouwen. Bespreek met uw gynaecoloog wat voor werk u doet en wat u wel en niet mag doen. Na de operatie krijgt u pijnstillers tegen de pijn.

Hoe lang duurt een operatie aan een verzakking?

De gynaecoloog hecht de vaginawand vervolgens over de blaas. Zo komt de vaginavoorwand weer op de plaats waar hij hoort te zitten en is de uitstulping verdwenen. Deze operatie duurt ongeveer 30 minuten.

Hoe kan een verzakking verholpen worden?

Een behandeling voor een verzakking is altijd gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Als de verzakking geen of weinig klachten geeft, is een behandeling niet nodig. Bij een niet zo ernstige verzakking kan bekkenfysiotherapie soms helpen, vooral als er problemen zijn met het plassen en poepen.

Welke sport is goed voor de bekkenbodem?

Kies een sport die je bekkenbodemspieren niet belast of die net die spieren verstevigt. Fietsen, zwemmen maar ook paardrijden staan zeker op het lijstje. Ook bij Bodystyling besteden we er extra aandacht aan. Neem een goede lichaamshouding aan: zit en sta recht.

Is fietsen goed voor de bekkenbodem?

Je bekkenbodemspier is onderdeel van een hele spierketen. Zodra je je spieren gebruikt, wordt ook de bekkenbodem geactiveerd. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld prima activiteiten.