THIS BABY COULDN'T GAIN WEIGHT FOR 5 MONTHS... (What Saved Him From Hospitalization Will SHOCK YOU)

Waarom komt mijn kind niet aan in gewicht?

Gevraagd door: dr. Zara van den Bosch PhD  |  Laatste update: 10 januari 2024
Score: 4.3/5 (22 stemmen)

Het kan zijn dat uw kind door ziekte of door een behandeling, niet veel zin in eten heeft. Uw kind eet dan te weinig, terwijl het lichaam juist extra energie nodig heeft als uw kind ziek is. Door te weinig eten kan het gewicht van uw kind dalen of groeit uw kind niet goed.

Hoe kan ik mijn kind laten aankomen?

De volgende adviezen kunnen u helpen om uw kind meer te laten eten.
  1. Bied vaker per dag kleine hoeveelheden aan. ...
  2. Schep kleine hoeveelheden op. ...
  3. Gebruik zo veel mogelijk volle producten, zoals volle yoghurt, volle melk en volvette kaas (48+).
  4. Gebruik zo min mogelijk magere en lightproducten.

Wat te doen bij ondergewicht kind?

Bij ondergewicht is het belangrijk dat je kind regelmatig en zo calorierijk mogelijk eet. Geef producten met veel energie, koolhydraten, eiwitten en voldoende goede vetten.

Wat is een gevaarlijk laag gewicht?

Iemand heeft ondergewicht bij een BMI onder de 18,5 kg/m2. Wil je aankomen of ben je ongewenst afgevallen? Maak dan een afspraak met je huisarts om dit te bespreken. Is je BMI veel te laag (lager dan 17 kg/m2), neem dan in elk geval contact op met je huisarts om de mogelijke oorzaak vast te stellen.

Hoe weet je of je kind ondervoed is?

Symptomen zijn onder andere gewichtsverlies, vermoeidheid en een gebrek aan energie, prikkelbaarheid en concentratiestoornissen. Bij kinderen kan ondervoeding groeiachterstand in zowel lengte als gewicht tot gevolg hebben.

32 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de symptomen van ondervoeding?

Symptomen van ondervoeding

Vermoeidheid. Afname van vetweefsel onder huid. Kouwelijk zijn. Verminderde eetlust.

Wat is de oorzaak van ondervoeding?

De oorzaken van ondervoeding zijn niet alleen fysiek, maar ook psychisch of sociaal. Fysieke factoren zijn bijvoorbeeld een slechte eetlust, kauw- of slikproblemen, hoog medicijngebruik of het hebben van een ziekte, waaronder dementie. Ook kunnen mensen problemen hebben met het zelf boodschappen doen en koken.

Wat zijn symptomen van ondergewicht?

Welke klachten heb ik bij ondergewicht?
  • Een slechte huid en slechtere tanden.
  • Vermoeidheid en een constant gevoel van moe zijn.
  • Vaker en sneller ziek of misselijk worden.
  • Verminderde lichaamsgroei.
  • Hoofdpijn.
  • Duizeligheid.
  • Lichaamsconditie neemt af.
  • Depressie en sombere gevoelens.

Welke ziektes kun je krijgen door ondergewicht?

Ondervoeding. Lichamelijke aandoeningen, zoals ziekten van maag en/of darmen, AIDS, kanker, beroerte of ernstige brandwonden. Psychische aandoeningen, zoals de eetstoornissen anorexia en boulimia nervosa of dementie en bepaalde persoonlijkheidsstoornissen.

Is ondergewicht erg?

Ondergewicht brengt risico's met zich mee, omdat er een grote kans is dat je een tekort aan voedingsstoffen hebt. Hierdoor gaat je afweer achteruit en loop je een risico op ondervoeding* en de bijbehorende gevolgen zoals spierafbraak, moeheid, futloosheid en meer kans op botbreuken.

Hoeveel moet een kind aankomen?

Een dreumes groeit in het tweede levensjaar gemiddeld 12 centimeter en komt ongeveer 3 kilogram aan. Per jaar groeit een peuter gemiddeld 5 – 8 centimeter en komt 2 kilogram aan. Door de afname in groei en gewicht is het normaal dat kinderen minderen eten nodig hebben in deze leeftijdsfase.

Wat is ondervoeding bij kinderen?

Een kind raakt ondervoed als het niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt door te weinig of te eenzijdig eten. Soms verliezen kinderen in korte tijd veel gewicht; dat heet acute ondervoeding. Dat gebeurt bijvoorbeeld tijdens burgeroorlogen of conflicten zoals in Syrië en Jemen.

Welke BMI ernstig ondergewicht?

Wanneer is ondergewicht levensbedreigend? Een BMI van onder de 17 wordt al ervaren als zeer gevaarlijk. Levensbedreigend is het als jouw BMI nog een stuk lager blijkt te zijn. Het is dan zeer belangrijk om stappen te gaan nemen in jouw voeding.

Hoe snelste aankomen?

Algemene tips
  1. Weeg jezelf. Sta 1 keer per week op de weegschaal om veranderingen in je gewicht te volgen. ...
  2. Houd een eetdagboek bij (Mijn Eetmeter) ...
  3. Eet op vaste tijden. ...
  4. Probeer stapje voor stapje meer te eten. ...
  5. Beweeg! ...
  6. Eet veel producten met eiwit. ...
  7. Neem wat extra vet. ...
  8. Neem vezels.

Wat moet je eten om snel aan te komen?

Wat moet je eten om aan te komen
  • Eiwitten: Eiwitten zitten in vlees, kip, vis, peulvruchten, soja, eieren, kaas en volle zuivel zoals Griekse Yoghurt 10% vet, volle melk, volle kwark. ...
  • Gezonde vetten: Eet gezonde vetten zoals avocado's, noten, zaden, olijfolie en vette vis (zalm, makreel).

Wat zijn de gevolgen van ondervoeding?

De gevolgen van ondervoeding en uitdroging
  • Meer kans op doorligwonden.
  • Wonden kunnen minder snel herstellen.
  • Meer kans op infecties.
  • Verminderde weerstand, door o.a. tekorten aan energie, vitamines en mineralen.
  • Meer kans op vallen door onder andere krachtsverlies van de spieren.
  • Vaker bezoek aan huisarts of ziekenhuisopname.

Welk ondergewicht is gevaarlijk?

Er werd gekeken naar verbanden tussen BMI en sterfgevallen met verschillende oorzaken. Mensen van alle leeftijden met ondergewicht (een BMI van 18,5 of lager) bleken 1,8 keer zo veel kans op overlijden te hebben als mensen met een gezond gewicht (een BMI tussen 18,5 en 25,9).

Wat is het verschil tussen ondervoeding en ondergewicht?

Je hoeft geen ondergewicht te hebben om ondervoed te zijn; zelfs personen met obesitas kunnen ondervoed zijn. Het verschil tussen ondervoeding en ondergewicht, is dat ondervoeding iets zegt over de micronutriëntenstatus van de persoon.

Hoe kun je ondervoeding vaststellen?

De eerste stap is vaststellen of iemand een verhoogde kans heeft op ondervoeding. Dit wordt met een screeningsinstrument vastgesteld. In Nederland wordt voor screening bijvoorbeeld de SNAQ of MUST gebruikt. Deze instrumenten gaan na of er sprake is van onbedoeld gewichtsverlies, ondergewicht en verminderde eetlust.

Wat is stille ondervoeding?

Uitdroging en ondervoeding zijn twee condities die ongemerkt kunnen ontstaan bij pasgeborenen; we noemen dit stille ondervoeding. Uitdroging ontstaat voornamelijk in de eerste twee levensweken, ondervoeding treedt meestal op als de zuigeling ouder is dan twee weken.

Welke problemen kunnen ontstaan bij ondervoeding?

Ondervoeding kan lijden tot een aantal belangrijke complicaties: Verhoogd risico op infecties en een verminderde immuniteit. Slechtere wondgenezing en trager herstel bij ziekte. Verhoogde kans op het ontstaan van frailty en sarcopenie.

Wat is onbedoeld gewichtsverlies?

De meest voorkomende definitie van onbedoeld gewichtsverlies is een vermindering van het lichaamsgewicht van meer dan 5% in 6 maanden. Gewichtsverlies kan ook functieverlies veroorzaken, doordat spierafbraak optreedt.