Why You Should be Sleeping on the Left Side During Pregnancy?

Waarom kan ik niet op mijn linkerzij slapen als ik zwanger ben?

Gevraagd door: Dylano le Matelot  |  Laatste update: 1 maart 2024
Score: 5/5 (16 stemmen)

Bloeddrukschommelingen, ademhalingsproblemen, duizeligheid en reflux zijn enkele nevenwerkingen die je hiervan ondervindt. Is er reden voor paniek als je niet op je linkerzij ligt? Neen, de meeste zwangere vrouwen slapen onrustig en worden vanzelf wakker als ze op hun rug liggen.

Waarom op je linkerzij slapen als je zwanger bent?

Linkerzij beste slaaphouding in zwangerschap

Als je op je linkerzij ligt wordt de doorstroming van bloed naar de placenta verbeterd. Hierdoor heeft je baby een betere voorziening van zuurstof en voedingsstoffen. Bovendien werken je nieren beter als je op je linkerzij ligt.

Hoe mag je niet slapen als je zwanger bent?

Op je rug slapen als je zwanger bent

Slapen op je rug tijdens de zwangerschap wordt afgeraden, vooral in de laatste weken voor de geboorte. Een van de redenen is dat dit kan leiden tot het vena-cava-syndroom.

Waarom kan ik niet op mijn zij slapen?

Zo kan zijpijn veroorzaakt worden door nierklachten, galstenen, leverproblemen of problemen met je milt. Daarnaast kan pijn in de zij komen doordat je een spier hebt verrekt of je tijdens het slapen niet voldoende ondersteuning krijgt in je zij.

Hoe draaien in bed zwanger?

Rol als één geheel (als een blok) om op je zij en adem uit. (Dus je schouders, heupen en knieën moeten als een blok omdraaien). Kom tot zit terwijl je onderbenen naast het bed gaan (tuimelaar).

20 gerelateerde vragen gevonden

Waarom mag je niet op je rechterzij slapen zwanger?

Slaap op je linkerzij tijdens je zwangerschap

Waarom je best op je linkerzij slaapt als je zwanger bent en niet op je rechterkant of rug? Links beperk je de inwendige druk op je organen en belangrijke zenuwen. Dat is beter voor de bloedcirculatie, waardoor de kans op gezwollen voeten en enkels kleiner wordt.

Waarom niet op rechterzij slapen zwanger?

Op je zij slapen

Op je rechterzij slapen drukt op de 'vena cava inferior' of je onderste holle ader. Als dat te lang duurt, kan je je duizelig voelen. Om dat te vermijden, draai je je dus beter op je linkerzij. Druk op deze ader heeft geen invloed op de bloedstroom van je baby.

Waarom niet op je linkerzij slapen?

Slapen op de linkerzijde kan maar beter vermeden worden, en er zijn indicaties dat slapen op deze zij (wellicht ten overvloede: het hart bevindt zich grotendeels in de linker borstkas) zorgt voor meer druk op het hart, zeker bij mensen met overgewicht.

Is het beter om op je linker of rechterzij slapen?

Kies het liefst voor de linkerzij. Op die manier kunnen lijf en wervelkolom het best ontspannen en herstellen, zo stelt Wouterson. Bovendien helpt het de spijsvertering en hart en milt profiteren ervan.

Waarom mag je niet op je rug slapen tijdens zwangerschap?

Ook op je rug slapen tijdens de zwangerschap is in principe veilig, maar kan richting eind van de zwangerschap zorgen dat je duizelig en misselijk wordt', weet ze. 'Het gewicht van je baby drukt dan op je grote lichaamsader, waardoor je bloed minder goed naar je hersenen stroomt.

Waarom kussen tussen benen zwanger?

Zwangere vrouwen leggen hem vaak als steun onder hun buik, dan tussen de benen door naar de onderrug waar hij steun aan biedt. Daarnaast is het zwangerschapskussen heel fijn om te voorkomen dat je op je rug draait in je slaap. Sommige vrouwen kunnen niet meer op hun rug liggen omdat ze dan duizelig worden.

Hoeveel uur slaap heb je nodig als je zwanger bent?

De slaapbehoefte tijdens de zwangerschap kan totaal anders zijn dan je normaal gewend bent. De meeste zwangere vrouwen hebben zeker in het begin meer behoefte aan slaap. Het is heel goed mogelijk dat je normaal aan zeven uur slaap voldoende hebt, maar tijdens de zwangerschap tien tot twaalf uur per etmaal wilt slapen.

Hoe lang mag je op je rug liggen zwanger?

Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen. In het derde trimester groeit jouw baby flink in gewicht.

Is op je buik slapen slecht voor de baby?

Buikligging is vooral gevaarlijk voor kinderen die er niet in slagen om spontaan het hoofd te draaien als ze op hun buik rollen. Als het kind dan op een zachte onderlaag ligt, wordt het risico nog groter.

Wat moet je niet doen als je zwanger bent?

Don'ts tijdens de zwangerschap
  • Roken (ook niet in een rokerige ruimte gaan zitten!)
  • Zware dingen tillen.
  • Knellend ondergoed dragen.
  • Medicijnen gebruiken zonder overleg met huisarts.
  • Kattenbak verschonen.
  • Zonder handschoenen tuinieren.
  • Rauwmelkse kazen en rood vlees eten.
  • Alcohol drinken.

Hoeveel uur slapen in derde trimester?

Doe in het derde trimester, wanneer het kan, dagelijks een dutje met een duur van 90 minuten. Uit onderzoek blijkt dat middagdutjes een direct effect hebben op het geboortegewicht van je baby.

Waarom op linkerzij liggen bij misselijkheid?

Goed voor je spijsvertering

Heb je vlak voor het slapengaan nog wat gegeten? Dan is het zeker aan te raden om op je linkerzij te gaan liggen. Dit is namelijk bevorderend voor je spijsvertering, omdat de maag in zijn oorspronkelijke houding ligt. Het stimuleert de afscheiding van alvleesklierenzymen.

Wat zit er allemaal in je linkerzij?

Links zitten je maag en de milt. Als je vlak na het eten gaat lopen, kan dat je maag en/of milt dusdanig beïnvloeden dat ze verkrampen. Dat komt omdat bij inspanning de grote spieren meer bloed vragen dan normaal. Bloed is de pakketbezorger van ons lichaam.

Wat betekent links slapen?

Hoewel niet iedereen met een partner in een bed slaapt, wordt bij de vraag of je een rechts- of links slaper bent, gekeken naar de positie t.o.v. je partner. Dus, wanneer je links van je partner slaapt, ben je een linksslaper. Wanneer je rechts van je partner ligt, ben je een rechtsslaper.

Wat is de beste positie om te slapen?

De beste slaaphouding is de zijligging, gesteund met een lichaamskussen. Dan is de belasting van de nek en rug minimaal. Slapen op de rug kan ter afwisseling, maar te lang want het hoofd kan opzij draaien en daardoor kunnen klachten ontstaan. Met de juiste kussens kun je ervoor zorgen dat je goed ligt en blijft liggen.

Hoe slaap je het best op je zij?

SLAPEN OP UW ZIJ

Het is belangrijk dat u vanaf uw nek tot het staartbeen in een zo rechte mogelijke lijn ligt; dus dat u de benen niet te ver optrekt in een foetushouding. Als u op uw zij slaapt, kunt u het beste kiezen voor een medium tot zacht matras zodat de heupen en schouders goed in het matras liggen.

Welke kant slapen is gezond?

Op je zijde slapen heeft –ongeacht welke zijde– ook zo zijn gezondheidsvoordelen: Het verhoogt de gezondheid van je hersenen. In vergelijking met slapen op je rug of buik, helpt slapen aan je linker- of rechterkant je lichaam om het zogenaamde interstitiële afval uit de hersenen te verwijderen.

Hoe moet je zitten als je zwanger bent?

Je mag best met je benen over elkaar zitten, zolang je maar ontspannen zit. De 'kleermakerszit' is vaak fijn. Trek je benen eens naar je toe als je op je rug ligt, zodat je van jezelf een 'bolletje' maakt. Houd je knieën uit elkaar en kruis lichtjes je enkels.

Hoe herken je een harde buik?

Het kan ook voelen als een samentrekkend, krimpend gevoel. Het is onaangenaam, maar mag niet echt pijnlijk zijn. Daarnaast mag het niet samengaan met bloedverlies en/of vochtverlies.

Hoe vaak slaapt een baby in de buik?

Je ongeboren baby in je buik brengt 90-95% van zijn tijd slapend door. Maar als hij wakker is, oefent hij alvast voor na de geboorte door deze zeven dingen te doen. Vanaf 11 weken kan je baby gapen. Hij doet het 2 keer zo vaak als een volwassene.

Volgende artikel
Hoe ziet 15 weken zwanger eruit?