Waarom je kind niet naar je luistert en hoe je dit wél voor elkaar krijgt

Waarom kan ik mijn kind niet loslaten?

Gevraagd door: kand. Tess Loep LLM  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.1/5 (33 stemmen)

Een groot verantwoordelijkheidsgevoel, graag de controle willen hebben en heel veel liefde maken het soms moeilijk om je kind los te laten. Elke nieuwe fase van je kind vraagt echter om een klein beetje meer loslaten. Kinderen leren door te proberen en dit proberen lukt ze als wij ze durven los te laten.

Hoe leer je om je kinderen los te laten?

Door je kind stukje bij beetje los te laten, geef je het deze ruimte en bouwt het zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel op. Wanneer kinderen veel dingen uit handen genomen wordt, leren ze niet zelf om te gaan met situaties en krijgen ze niet de kans vertrouwen in hun eigen kunnen op te bouwen.

Hoe laat je je volwassen kind los?

Kijk samen met je kind wat er aan de hand is, probeer te helpen maar niet alles uit handen te nemen (hij moet het immers wel zelf leren) en stimuleer hem! Geef hem vertrouwen door juist niet alles van hem over te nemen! Gaat het mis op school, dan mag je uiteraard ingrijpen.

Wat te doen als je kind geen contact meer wil?

Accepteer de keuze van je kind, en zeg tegen je kind dat het goed is. Geef je kind het gevoel en de boodschap mee dat je van hem/haar houdt. Maak duidelijk dat je kind altijd welkom is bij je. Geef je kind het gevoel dat hij/zij bij jou terecht kan en altijd naar je toe mag komen.

Hoe slechter de ouders hoe trouwer het kind?

Een beroemde uitspraak van Nagy is dan ook: Hoe slechter de ouders, hoe loyaler het kind. Denk aan al die kinderen die zwijgen als er thuis sprake is van geweld, omdat zij de ouders willen beschermen. Over loyaliteit hoeven we als het hier om gaat niet romantisch te zijn.

24 gerelateerde vragen gevonden

Wat is Zijnsloyaliteit?

Deze vorm van loyaliteit wordt ook wel existentiële loyaliteit of bestaansloyaliteit genoemd. Het gaat hier om de existentiële band tussen ouders en kind, simpelweg omdat de ouders het kind het leven gegeven hebben. Hoewel het kind niet gekozen heeft voor het leven, is hij het wel verschuldigd aan zijn ouders.

Wat is verticale loyaliteit?

Behalve de loyaliteit die ontstaat door de geboorte, voelen kinderen zich ook loyaal tegenover mensen die voor hen zorgen en hen opvoeden. Het is de zogenaamde “verticale loyaliteit”.

Hoe herstel ik het contact met mijn dochter?

Of herstel van het contact mogelijk is, hangt niet alleen af van de motieven voor de breuk, van de voorgeschiedenis en van de mogelijkheden om oude gedragspatronen los te laten, maar ook van de fase van rouwverwerking waarin beide partijen zich bevinden. Soms vinden ouder en kind elkaar weer.

Is ouderverstoting strafbaar?

Strafrechtelijk vervolgen van ouderverstoting

Het onttrekken aan het ouderlijk gezag is strafbaar volgens artikel 279 van het wetboek van strafrecht. Steeds meer mensen, instanties en wetenschappers benoemen ouderverstoting daarnaast als een schrijnend en aanhoudend probleem.

Hoe stop je ouderverstoting?

Je kunt hiervoor terecht bij jeugdzorg, maar ook het inschakelen van een goede mediator met de juiste specialiteit kan helpen om de neuzen weer in dezelfde richting te krijgen. Gaat het om een ernstige vorm van ouderverstoting, dan is er geen contact meer tussen het kind en één van de ouders.

Hoe kan ik afstand doen van mijn kind?

Nee, u kunt niet zelf afstand doen van het gezag over uw kind. Het is wel mogelijk om het ouderlijk gezag aan te passen naar eenhoofdig gezag van de andere ouder. De andere ouder heeft dan alleen het gezag. U kunt dit samen met de andere ouder vragen bij de rechter.

Wat mag je verwachten van een 18 jarige?

18 jaar
  • Je hebt stemrecht en mag dus stemmen bij de verkiezingen.
  • Je mag jouw zetel innemen als je verkozen bent voor de gemeenteraad, Provinciale Staten, Eerste of Tweede Kamer. ...
  • Je kunt zelf een rechtszaak aanspannen.
  • Werken mag je nu niet alleen overdag, maar ook 's nachts.
  • Je mag trouwen.

Hoe loskomen van je ouders?

Zeven tips voor meer vrijheid in verbondenheid.
  1. Accepteer dat je nooit helemaal loskomt van je ouders. ...
  2. Ga het gesprek aan. ...
  3. Leer passend geven. ...
  4. Je mag je best (een beetje) schuldig voelen. ...
  5. 'Ontschuldig' je ouders. ...
  6. Geniet van ouderlijke zorgzaamheid. ...
  7. Vraag hulp aan je hemelse Vader.

Wat als je teleurgesteld bent in je kind?

Op Facebook lijkt iedereen het er unaniem over eens: als je teleurgesteld bent in je kind, ongeacht zijn of haar keuzes, moet je zelf wel iets mankeren. Durf je dan maar eens uit te spreken als teleurgestelde ouder. De consensus is dat je blij mag zijn als je kinderen kunt krijgen en als ze gezond zijn.

Wat doet rechter bij ouderverstoting?

Het advies van de raad heeft globaal 3 mogelijke uitkomsten: De raad adviseert een ondertoezichtstelling gevolgd door (gedwongen) hulpverlening (en verdere analyse van de situatie). De raad adviseert berusting in de situatie om het kind (en de situatie) rust te geven.

Kan je aangifte doen tegen je vader?

Nee, het strafrecht is (nog) niet toegerust om om te gaan met oudervervreemding en ouderverstoting. Binnen het huidige kader is het onwaarschijnlijk dat er een aangifte wordt opgenomen, laat staan dat deze tot vervolging leidt.

Kan je je ouders aanklagen?

Als je minderjarig bent, kun je niet zomaar naar de rechter stappen. 1 van je ouders of je voogd moet dit namens jou doen. In sommige situaties mag je wel zelf een verzoek indienen bij de rechtbank. Bijvoorbeeld als je na de scheiding van je ouders bepaalde familieleden niet meer mag zien.

Hoe herstel je contact?

Bijvoorbeeld door te benoemen waarom je het leuk zou vinden om (weer) contact te maken. Daar spreekt iets positiefs uit en laat de ander de keus om dat wel of niet te willen. Dat kun je ook gebruiken als je een relatie wilt herstellen.

Hoe zeg ik tegen iemand beter geen contact meer te hebben?

Je zult er dan weer even doorheen moeten. Maar hoe vaker, hoe beter het uiteindelijk zal gaan. Je leert je negatieve gedachten eerder te herkennen en er wat constructiefs mee te doen. Bijvoorbeeld door je gedachten te verzetten, of door er even met iemand over te praten die je altijd een goed gevoel geeft.

Hoe herken je een loyaliteitsconflict?

Een loyaliteitsconflict is een dilemma dat bij kinderen ontstaat als ze het gevoel hebben dat ze hun voorkeur moeten uitspreken voor een van de gescheiden ouders. Het is een innerlijk conflict dat ontstaat als het kind door loyaliteit naar de ene ouder voelt dat het een andere ouder te kort doet.

Hoe om te gaan met loyaliteitsconflict?

Beheers de conflicten

Maak zo min mogelijk ruzie. Als je toch ruzie hebt gehad, laat je kinderen dan zien dat je in staat bent om je onderlinge conflicten op te lossen. Praat erover dat het weer is opgelost. Langdurige conflicten na de scheiding zijn de belangrijkste oorzaak van loyaliteitsconflicten.

Wat is destructieve Parentificatie?

Er is sprake van destructieve parentificatie wanneer ouders hun behoeften op hun kinderen projecteren. Het kind krijgt hierdoor de verantwoordelijkheid voor het welbevinden van de ouders. Het kind herkent de projecties van de ouders niet.

Wat is contextueel denken?

Het contextuele gedachtegoed gaat ervan uit dat een mens nooit op zich bestaat, maar steeds verbonden is met zijn of haar ruimere context (ouders, broer(s) /zus(sen het gezin, de kinderen, grootouders, kleinkinderen, vrienden, collega's...).

Wat is een contextueel therapeut?

Contextuele therapie is een therapeutische benadering die problemen en levensvragen niet los ziet van wat generaties lang is doorgegeven en ontvangen. De verbondenheid die er is met je partner, kinderen, ouders, grootouders en andere belangrijke (familie)relaties vormen de 'context'.

Wat is het verschil tussen trouw en loyaal?

Loyaal is niet eenduidig te omschrijven maar synoniemen als trouw, eerlijk en oprecht geven het beste de betekenis van dit woord weer. Een loyaal persoon is dan ook iemand die eerlijk is en niet bedriegt. Daarnaast kan loyaal ook betekenen dat een persoon trouw is aan zijn medemens.