Should You Give Your Kid A Smartphone? Debate Grows

Waarom je kind wel of geen mobiel?

Gevraagd door: Lukas Jacobs LLM  |  Laatste update: 31 december 2023
Score: 4.3/5 (17 stemmen)

Overmatig mediagebruik op jonge leeftijd is geassocieerd met problemen op taalvlak, cognitief en sociaal-emotioneel functioneren. Mogelijk doordat kinderen bij veel gebruik ook vaker niet leeftijdsadequate media gebruiken, en er minder of slechtere interactie met ouders is.

Wat is een goede leeftijd om je kind een telefoon te geven?

Wat zeggen de deskundigen

Is er een ideale leeftijd om een kind zijn eerste smartphone te geven? De leeftijd die door de meeste deskundigen wordt aangeraden is 11 of 12 jaar. 'Dat is de beste tijd als je kijkt naar de ontwikkeling van een kind', zegt Justine Pardoen, specialist mediaopvoeding van Bureau Jeugd en Media.

Waarom moeten kinderen een telefoon hebben?

' Herkenbare gedachten? De grootste reden om je kind een mobiele telefoon te geven is vaak bereikbaarheid. Wanneer hij meer zijn eigen gangetje gaat en vaker alleen onderweg is, is het fijn om te weten dat hij je kan bereiken als er wat is.

Wat zijn de nadelen van het verbieden van telefoons op school?

Leerlingen raken vaak en snel afgeleid van de les wanneer ze de beschikking hebben over hun telefoon. Dit zorgt ervoor dat leerlingen zich minder goed kunnen concentreren en lesstof een stuk lastiger overkomt. Een ander nadeel van mobieltjes is dat leerlingen veel informatie gemakkelijk kunnen opzoeken.

Waarom mogen ouders niet meekijken op de telefoon van hun kind?

Maar in het Kinderrechtenverdrag staat dat ieder kind het recht heeft op privacy. "Dit houdt in dat een ouder niet zonder toestemming van het kind mag meekijken in diens telefoon. Doen ouders dit toch, dan is dit een inbreuk op het recht op privacy van het kind."

17 gerelateerde vragen gevonden

Kunnen je ouders zien wat je op je telefoon doet?

De Privacywet bepaalt heel duidelijk dat de gegevens op iemands mobiele telefoon enkel geraadpleegd mogen worden als die persoon eerst zijn toestemming geeft. Zelfs al gaat het om een van je kinderen. Als ouder heb je natuurlijk wel ouderlijk gezag over je minderjarige kinderen, tot ze meerderjarig zijn.

Hoe krijg ik mijn kind van de telefoon af?

Om je kind van het extreme telefoongebruik of de telefoonverslaving af te helpen, kun je deze tips met hem of haar bespreken:
  1. Zet je mobiel op sommige momenten eens helemaal uit.
  2. Laat je mobiel eens thuis liggen als je kort de deur uitgaat. ...
  3. Stop de telefoon weg op een plek waar je minder snel bij kunt.

Welke argumenten zijn er om mobieltjes in de les te verbieden?

Er is steeds meer bewijs dat mobiele telefoons in de les schadelijk zijn. Leerlingen kunnen zich minder concentreren en hun prestaties lijden eronder. Daar moeten we leerlingen tegen beschermen. Daarom mogen mobiele telefoons en ook tablets of smartwatches vanaf 1 januari 2024 niet meer in de klas.

Wat zijn de nadelen van een telefoon?

7 negatieve gezondheidseffecten van smartphonegebruik
  1. Stress. De komst van de smartphone heeft velen de autonomie over hun leven teruggegeven. ...
  2. Slaapproblemen. ...
  3. Verkeersongelukken. ...
  4. Depressieve gevoelens. ...
  5. Zichtvermindering. ...
  6. WhatsApp-vinger. ...
  7. Ontwrichting gezinsleven.

Waarom zijn telefoons op school goed?

De smartphone biedt veel onderwijsmogelijkheden

Er zijn allerlei onderwijsapps voor de smartphone verkrijgbaar, zoals Kahoot (quizjes maken), Drillster (woordjes/toetsen leren), Linoit (collages maken) en Evernote (ideeën verzamelen en structureren). Je kunt daarmee je les interactief en levendig maken.

Hoe lang mag een 12 jarige op de telefoon?

Leeftijd 10 - 12 jaar: maximaal 2 uur

Blijf pauzes aanhouden, en laat ze zeker geen 2 uur aan een stuk achter een scherm zitten. Houd de 20-20-2 regel in de gaten. Zorg ervoor dat ze genoeg te doen hebben naast het scherm.

Hoeveel kinderen zijn verslaafd aan hun telefoon?

Ruim de helft van kinderen van 9 tot en met 13 jaar zegt in meer of mindere mate verslaafd te zijn aan hun mobiele telefoon. Dat blijkt uit representatief onderzoek van onderzoeksbureau No Ties voor het NOS Jeugdjournaal. Meer dan 500 kinderen vulden de enquête in.

Hoelang zit een 13 jarige op zijn telefoon?

Voor kinderen onder de 2 jaar geldt: zo min mogelijk beeldschermtijd. Hooguit 10 minuten per keer en het liefst samen met jou. Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag.

Wie betaalt telefoon kind?

Wie betaalt de verbruikskosten van de smartphone? Veruit de meeste ouders betalen de verbruikskosten van hun kind. Dit is gemiddeld €12,- per maand per kind, en zelfs €13,- als de kinderen zonder kosten niet worden meegeteld.

Wat is een goede telefoon voor een 10 jarige?

  • Apple iPhone 15 Pro Max met Ben. Apple iPhone 15 Pro met Ben. ...
  • Samsung Galaxy S21 FE 5G. Samsung Galaxy S21 FE 5G. ...
  • OPPO Find X5 Lite. OPPO Find X5 Lite. ...
  • OnePlus Nord CE2 Lite 5G. OnePlus Nord CE2 Lite 5G. ...
  • Xiaomi. Xiaomi. ...
  • Motorola. Motorola Moto E20. ...
  • Google Pixel 8 Pro. Google Pixel 8 Pro. ...
  • Nothing Phone (2) Nothing Phone (2)

Hoe lang mag een kind van 11 op de telefoon?

4-6 jaar: 10 tot 15 minuten per keer, maximaal 1 uur per dag. 6-8 jaar: 30 minuten per keer, maximaal 1 uur per dag. 8-10 jaar: maximaal 1 tot 1,5 uur per dag. 10-12 jaar: maximaal 2 uur per dag.

Is een mobiel slecht voor je gezondheid?

Op basis van de huidige wetenschappelijke kennis kunnen gezondheidsrisico's (waaronder het risico op bepaalde soorten kanker) bij langdurig en veelvuldig gebruik van de gsm niet uitgesloten worden. Het is daarom aangewezen om de blootstelling aan elektromagnetische straling te beperken.

Waarom is de mobiele telefoon zo verslavend?

Iedere keer als jij je telefoon oppakt maken je hersenen namelijk het geluksstofje dopamine aan. Dopamines zijn gelukshormonen, daar willen we veel van hebben en werkt verslavend. Daarom wordt telefoonverslaving ook vaak genoemd met drugsverslaving, ook met het innemen van drugs krijgen je hersenen dopamine.

Is telefoon verslavend?

Nederlanders zijn over de volledige linie behoorlijk afhankelijk van hun smartphone. Gekeken naar alle leeftijden zegt 34 procent direct al verslaafd te zijn, bij de groep tussen 18 en 24 jaar is zelfs 62 procent naar eigen zeggen smartphoneverslaafd.

Wat zijn de gevolgen van veel gebruik mobiel?

Ook lichamelijke klachten komen veel voor, bijvoorbeeld last van rug, nek, vingers of ogen. En als je je telefoon in het verkeer gebruikt, loop je natuurlijk een hoger risico op ongelukken. Een smartphoneverslaving heeft ook psychische gevolgen. Denk aan een opgejaagd gevoel, stress, depressieve gevoelens en angsten.

Wat zijn de voordelen van een telefoon?

Het creëert een band tussen mensen. Je kunt gemakkelijker een emotie overbrengen of context aangeven. Aan de telefoon kun je ook meerdere onderwerpen tegelijkertijd behandelen. Je kunt meerdere vragen stellen en doorvragen of nieuwe vragen stellen op de antwoorden.

Is nablijven verboden?

wisten jullie dat nablijven. per 1 oktober illegaal wordt. in 1 kinderrechtenverdrag is namelijk 1 tekst opgenomen. waarin staat dat kinderen niet meer mogen nablijven.

Wat doet een telefoon verslaving met je?

Telefoonverslaving, de gevolgen kunnen groot zijn. Je zondert je af; je wereld is niet groter dan wat je telefoon jou laat zien. Echte gesprekken voer je steeds minder, afspraken vergeet je en je hoort niet meer wat er in lessen en bijeenkomsten wordt gezegd.

Hoe lang mag een kind op de telefoon?

Het advies van Mediaopvoeding.nl voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar is: 10 à 15 minuten schermtijd per keer en maximaal 1 uur per dag. Gebruik de 20-20-2-regel: na 15 minuten (of 20 minuten voor oudere kinderen) naar een scherm kijken, de ogen minstens 20 seconden rust geven of in de verte kijken.

Hoe lang mag een kind op zijn telefoon?

4 – 6 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 4 x 15 minuten) 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten) 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag.