Koorts bij kinderen: wat kun je zelf doen en wanneer naar de dokter?

Waarom heeft mijn kind altijd koorts?

Gevraagd door: Marijn Slaetsdochter  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (71 stemmen)

Koorts is een normale reactie van het lichaam op een infectie met virussen of bacteriën. Waarschijnlijk helpt koorts de infectie te bestrijden. Bij een hogere temperatuur maakt het lichaam meer afweerstoffen tegen virussen en bacteriën. Koorts wordt meestal door een onschuldige virusinfectie veroorzaakt.

Waarom heeft mijn kind vaak koorts?

Hoe vaak en bij wie komt koorts voor? Bij jonge kinderen (onder de 5 jaar) komen infecties met koorts vaak voor, soms wel 8 keer per jaar. Dit komt omdat bij jonge kinderen het afweersysteem nog 'in training' is. Het nog jonge lichaam leert op deze manier virussen en bacteriën te herkennen en te bestrijden.

Wat is terugkerende koorts?

We spreken van aanhoudende koorts bij een volwassene als: de persoon langer dan 3 weken een lichaamstemperatuur van meer dan 38°C heeft op verschillende tijdstippen; er via routineonderzoeken geen oorzaak kon worden gevonden voor de koorts.

Wat te doen bij aanhoudende koorts kind?

Het is belangrijk om direct contact op te nemen als je kind met koorts één of meerdere alarmverschijnselen heeft:
  1. Je kind is suf of niet gemakkelijk wakker te krijgen;
  2. Je kind kreunt, blijft huilen en is niet te troosten;
  3. Je kind is benauwd of ademt anders (snelle of piepende ademhaling, korte periodes van niet ademen);

Hoe vaak mag een kind ziek zijn?

Het is normaal dat vooral jonge kinderen veel infecties doormaken: gemiddeld zo'n zes tot acht keer in de herfst- en winterperiode. Ook een verkoudheid of diarree kan nog volkomen normaal zijn. Het afweersysteem van jonge kinderen leert de infectieverwekkers te bestrijden.

33 gerelateerde vragen gevonden

Waarom is mijn kind vaak ziek?

Kinderen die een afweerstoornis hebben zijn vaak ziek. Ze zijn vatbaarder voor infecties en deze infecties zijn moeilijker te genezen. Ook is er een groter risico dat het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt. Dit noemen we een auto-immuunziekte.

Hoe vaak ziek is normaal?

De gemiddelde werknemer meldt zich volgens het CBS 1,1 keer per jaar ziek. Vrouwen zijn vaker ziek dan mannen. Vrouwelijke werknemers tussen de 25 en 35 jaar melden zich zelfs anderhalf keer zo vaak ziek als hun mannelijk collega's.

Hoe lang mag een kind koorts hebben?

Wanneer je baby koorts heeft, kan dit een paar dagen tot een week duren. Hoe lang de koorts duurt, zegt weinig over hoe ziek je kindje is. Zijn lichaamstemperatuur zakt vanzelf wanneer de ziekteverwekker uit zijn lichaam weg is.

Hoe lang kan koorts aanhouden bij kind?

De koorts kan enkele dagen duren. De helft van de kinderen heeft op de 4e dag nog koorts, een kwart heeft op de 7e dag nog koorts. De duur van de koorts zegt niets over de ernst van de ziekte. De meeste virusinfecties gaan vanzelf over.

Is 39 graden koorts gevaarlijk?

Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.

Kan koorts terugkomen?

Bel ook uw huisarts als de koorts een paar dagen weg is en daarna weer terugkomt.

Wat is intermitterende koorts?

Intermitterend type

Bij dit type daalt de koorts over het verloop van de dag tot er een normale waarde bereikt wordt. Wanneer de variatie tussen piektemperatuur en normale temperatuur groot is spreekt men van hectische koorts.

Wat te doen als koorts niet zakt?

Bij zeer hoge koorts (bijvoorbeeld een li- chaamstemperatuur hoger dan 39,5 °C) die niet zakt ondanks de toediening van parace- tamol, kan de arts een geneesmiddel op basis van ibuprofen voorschrijven. Dien dit genees- middel twee uur na de inname van paracetamol toe.

Hoe weet je of je kind longontsteking heeft?

De belangrijkste symptomen van een longontsteking bij kinderen zijn: hoesten van slijm (soms met wat bloed), koorts en een snelle ademhaling. Je kind kan ook last hebben van benauwdheid of kortademigheid en rillen of klappertanden. Ook kan hij minder actief zijn en slecht drinken.

Hoe lang mag een kind ziek zijn?

Als je kind ouder dan 3 maanden is en geen ernstige symptomen heeft, zoals snotneus, hoesten, oorpijn of keelpijn, kan je bij koorts best 3 dagen afwachten voor je naar de huisarts gaat. De meeste infecties die door een virus veroorzaakt worden duren namelijk maximaal 3 dagen.

Hoeveel graden koorts dokter bellen?

Raadpleeg steeds een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 38°C bedraagt. Raadpleeg een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 39°C bedraagt.

Hoe lang mag je koorts hebben bij Corona?

Vaak heb je na een week of 4 à 6 meer last van benauwdheid door het herstellen. Opmerkelijk was dat bij mij de verhogin over ging na de inenting. Na de tweede inenting was ik twee dagen flink ziek en erna heb ik geen verhoging meer gehad. Maar toen was ik wel een half jaar verder.

Hoe hoog koorts gevaarlijk kind?

Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.

Is 42 graden koorts gevaarlijk?

Koortspieken van 41°C en 42°C komen ook voor, bij koortspieken van 43°C is de situatie levensbedreigend. Erg hoge lichaamstemperaturen kunnen verschillende gevolgen hebben: Verstoring van de werking van enzymen. Celstofwisseling.

Hoe kan je koorts verlagen?

Wat kun je zelf doen bij koorts?
  1. Drink voldoende water (1,5 tot 2 liter per dag) om uitdroging te voorkomen.
  2. Neem voldoende rust. Je hoeft niet in bed te blijven.
  3. Draag dunne, comfortabele en loszittende kleding.
  4. Slaap onder een dun laken.
  5. Meet regelmatig je lichaamstemperatuur. Eén keer per dag meten is voldoende.

Hoe vaak mag je je ziek melden?

Dit staat in uw contract of CAO. Uw werkgever mag controleren hoe het met u gaat. Dit mag hij niet onnodig vaak doen. Hij mag niet vragen wat u mankeert.

Hoeveel dagen mag je ziek zijn?

Het aantal ziektedagen dat aangemerkt mag worden als vakantiedagen is beperkt tot deze bovenwettelijke vakantiedagen. Wanneer u 40 uur per week werkt en per jaar recht heeft op 25 vakantiedagen dan heeft u dus 5 bovenwettelijke vakantiedagen en mogen alleen deze 5 vakantiedagen worden verrekend met ziektedagen.

Kun je twee keer de griep krijgen?

Wat is griep? Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden, dit noemen we de seizoensgriep. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan iemand telkens opnieuw griep krijgen.

Waarom wordt ik zo vaak ziek?

Als een van de onderdelen van het afweersysteem niet goed werkt, dan kan er een afweerstoornis ontstaan. Mensen met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen. Als ze ziek zijn, verloopt de ziekte vaak heftiger en is soms moeilijker te genezen. Gelukkig zijn afweerstoornissen zeldzaam.

Hoe vaak mag je ziek zijn op school?

Als uw kind langer dan tien aangesloten dagen ziek is, als uw kind binnen twee maanden vaker dan drie keer ziek wordt gemeld, als er twijfels zijn over de verklaring van het ziek zijn of als er zorgen zijn over de leerling, wordt dit gemeld bij de leerplichtambtenaar.

Volgende artikel
Hoe snel groeit hoofd kind?