Verslaafd aan je telefoon? Het ligt niet aan jou! 📱 | UITGEZOCHT #54

Waarom heeft een kind een telefoon nodig?

Gevraagd door: Jente Mol Bsc  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (44 stemmen)

De grootste reden om je kind een mobiele telefoon te geven is vaak bereikbaarheid. Wanneer hij meer zijn eigen gangetje gaat en vaker alleen onderweg is, is het fijn om te weten dat hij je kan bereiken als er wat is.

Wat is een goede leeftijd om een kind een telefoon te geven?

Is er een ideale leeftijd om een kind zijn eerste smartphone te geven? De leeftijd die door de meeste deskundigen wordt aangeraden is 11 of 12 jaar. 'Dat is de beste tijd als je kijkt naar de ontwikkeling van een kind', zegt Justine Pardoen, specialist mediaopvoeding van Bureau Jeugd en Media.

Waarom moet je een telefoon hebben?

Natuurlijk, een telefoon heeft allerlei handige functies: we kunnen megasnel iets opzoeken, de weg vinden, met elkaar communiceren en nieuwe vaardigheden leren. Een telefoon is hartstikke fijn.

Wat is de gemiddelde leeftijd om een telefoon te krijgen?

De leeftijd waarop kinderen hun eerste mobiele telefoon krijgen daalt ieder jaar. Kinderen die nu 17 en 18 jaar zijn, kregen deze gemiddeld toen ze 13,2 jaar oud waren. Kinderen die nu 13 en 14 zijn kregen hun eerste mobiel toen ze 11,7 jaar oud waren.

Waarom moeten ouders meekijken op telefoon van kind?

"Wanneer een ouder het vermoeden heeft dat het kind gevaar loopt bijvoorbeeld, dan heb je als ouder de plicht om het kind daartegen te beschermen." In dat geval zou een ouder dus wel in de telefoon van het kind kunnen kijken.

27 gerelateerde vragen gevonden

Hoe krijg ik mijn kind van de telefoon af?

Om je kind van het extreme telefoongebruik of de telefoonverslaving af te helpen, kun je deze tips met hem of haar bespreken:
 1. Zet je mobiel op sommige momenten eens helemaal uit.
 2. Laat je mobiel eens thuis liggen als je kort de deur uitgaat. ...
 3. Stop de telefoon weg op een plek waar je minder snel bij kunt.

Kunnen ouders zien wat je doet op je telefoon?

Toestemming of ouderlijk gezag? De Privacywet bepaalt heel duidelijk dat de gegevens op iemands mobiele telefoon enkel geraadpleegd mogen worden als die persoon eerst zijn toestemming geeft. Zelfs al gaat het om een van je kinderen.

Hoelang mag een 10 jarige op de telefoon?

6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag. Verdeeld over twee keer van ongeveer 30 minuten per keer. 8-10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per beeldschermtijd per dag. 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag.

Welke telefoon voor 9 jarige?

Wij hebben onze top 5 favoriete smartphones voor kinderen op een rij gezet, zodat u gemakkelijk een keuze kunt maken:
 1. Samsung Galaxy A32 5G.
 2. Samsung Galaxy M13. ...
 3. Oppo A17. ...
 4. iPhone SE (2022) ...
 5. Samsung Galaxy A13. De A13 van Samsung is een ideale smartphone voor kinderen. ...

Welke telefoon voor kind 10 jaar?

Wij raden een smartphone met een schermdiagonaal tot 6,2 inch aan. Deze toestellen hebben een scherm dat groot genoeg is om spelletjes te spelen of een filmpje te kijken en zijn nog gemakkelijk te bedienen door kinderen.

Wat zijn de nadelen van het verbieden van telefoons op school?

Hoewel educatief gebruik van telefoons in de klas kansen biedt, zijn de nadelen van niet-educatief gebruik groot. Het kan onder andere negatieve effecten hebben op sociale vaardigheden en sociaal-emotioneel welbevinden. Ook beperkt telefoongebruik de leerprestaties, vooral door afleiding door multitasken.

Wat zijn nadelen van een telefoon?

Een smartphone blijft nog altijd een toestel en heeft ook een aantal nadelen: kan verslavend werken. beperkte batterijduur. het bijhorend abonnement kan zorgen voor een hoge factuur.

Wie betaalt telefoon kind?

Je ouders betalen (een deel van) je toestel. Je ouders sluiten voor jou een abonnement af. Tot je 18e kun je bij de meeste telefoonmaatschappijen zelf geen abonnement afsluiten. Het abonnement staat op naam van je ouders.

Hoeveel uur per dag telefoon kind?

6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten) 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.

Hoelang mag een kind van 11 op de telefoon?

6-8 jaar: 30 minuten per keer, maximaal 1 uur per dag. 8-10 jaar: maximaal 1 tot 1,5 uur per dag. 10-12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.

Welke iPhone voor kind 11 jaar?

Populaire iPhone spelletjes en apps voor kinderen

Als je kind veel spelletjes speelt, is een iPhone met een betere of nieuwere processor het overwegen waard. Je kunt dan bijv. kiezen voor de iPhone SE 3 (2022) of de iPhone 11.

Wat zijn de gevolgen van teveel schermtijd?

Te veel schermtijd kan schadelijk zijn voor de gezondheid, omdat het effect zou hebben op de ogen en het concentratievermogen. Daarnaast leidt te veel schermtijd tot verstijfde spieren van het lang stilzitten en kan de hormoonhuishouding van slag raken.

Is 4 uur schermtijd veel?

De aanbevolen schermtijd is maximaal 1 uur per dag, ongeveer 15 minuten per keer (maximaal 4 momenten per dag).

Wat is de gemiddelde schermtijd van een 12 jarige?

Uit het Iene Miene Media-onderzoek 2023 blijkt dat kinderen t/m 6 jaar gemiddeld 100 minuten per dag naar een scherm kijken. Met name via een tablet, telefoon of televisiescherm.

Kan iemand meelezen op mijn telefoon?

Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.

Hoe kan je een telefoon drogen?

Maak je telefoon droog

Houd je telefoon met de ingangen naar beneden, zodat je mobiel goed kan uitlekken. Schud je telefoon een paar keer, zodat al het vocht uit je toestel kan. Laat je telefoon goed uitlekken en dep je mobiel vervolgens droog met een handdoek of absorberend papier.

Hoe merk je dat iemand in je telefoon zit?

Hoe weet je of iemand je telefoon aan het hacken is?
 • De batterij van je telefoon is snel leeg. ...
 • Je telefoon werkt abnormaal langzaam. ...
 • Je merkt vreemde activiteiten op je andere online accounts. ...
 • Je merkt onbekende oproepen of sms'jes op in je geschiedenis. Hackers kunnen je telefoon afluisteren met een sms-trojan.

Wat betalen ouders mee aan telefoon?

Wie betaalt de verbruikskosten van de smartphone? Veruit de meeste ouders betalen de verbruikskosten van hun kind. Dit is gemiddeld €12,- per maand per kind, en zelfs €13,- als de kinderen zonder kosten niet worden meegeteld.

Hoe oud moet je zijn om een mobiel abonnement?

Kinderen jonger dan 18 jaar mogen beslissingen niet altijd zelfstandig nemen. Volgens de wet mogen zij alleen iets kopen als een van hun ouders (of hun voogd) daarvoor toestemming heeft gegeven. Dat geldt ook voor het sluiten van overeenkomsten voor bijvoorbeeld abonnementen of diensten.

Wat kost telefoon in de hand?

In 2021 vallen de boetes voor verkeersovertredingen weer hoger uit. De ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de nieuwe verkeersboetes gepresenteerd. Sinds 1 januari 2021 kost het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden 340 euro!

Vorige artikel
Wat kan je met je moeder?