Vaginale afscheiding - Wat is het?

Waarom heb ik veel afscheiding?

Gevraagd door: Norah van de Pavert PhD  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.4/5 (57 stemmen)

Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen. Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.

Kan veel afscheiding kwaad?

Andere oorzaken van veel afscheiding kunnen zijn: irritatie aan de vaginawand, een vaginale schimmel, een soa of een bekkenontsteking. Neem contact op met je huisarts wanneer je vermoedt dat je een soa hebt, de toegenomen afscheiding langer dan 4 weken aanhoudt of als je veel klachten ervaart.

Wat kun je doen tegen veel afscheiding?

Je kan niets doen om afscheiding te verminderen, en het is ook niet nodig. Afscheiding kan je, in tegenstelling tot bloed, gemakkelijk uit je ondergoed wegwassen.

Waarom ben ik altijd zo nat?

Soms maakt uw vagina meer vocht. Bijvoorbeeld rond uw eisprong, door de pil, bij opwinding bij seks en als u zwanger bent.

Wat voor afscheiding is normaal?

Gezonde afscheiding is wit, vloeibaar en doorzichtig. Het kan wat zuur ruiken, maar kan ook geurloos zijn. Er zijn een aantal situaties waarin u als vrouw vaginale afscheiding kunt hebben: Voordat u ongesteld bent of als u ongesteld.

36 gerelateerde vragen gevonden

Waarom is mijn onderbroek nat?

Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.

Is het normaal om elke dag afscheiding te hebben?

Vocht en slijm uit uw vagina is normaal. De wand (slijmvlies) van uw vagina en de baarmoederhals maken het. Er leven ook bacteriën en schimmels in uw vagina. Ook dat is normaal.

Wat is abnormale afscheiding?

Ongewone afscheiding

De afscheiding is brokkelig. De kleur is afwijkend; groengeel of sneeuwwit. De afscheiding is bloederig (geen menstruatie). Ongewone of zelfs vieze geur aan de afscheiding.

Wat is de witte afscheiding in je onderbroek?

Het zelfreinigende vermogen van je vagina noemen we vaginale afscheiding. Gezonde vaginale afscheiding is doorzichtig, witachtig en vloeibaar en als het opdroogt wordt het iets donkerder van kleur. In de volksmond wordt vaginale afscheiding ook wel 'witte vloed' genoemd.

Hoe ziet afscheiding eruit bij schimmelinfectie?

Als u een schimmelinfectie heeft, krijgt u erge jeuk en een branderig gevoel in de vagina en in de ingang van de vagina. Door de infectie kan het vrijen pijnlijk zijn. De hoeveelheid afscheiding blijft meestal hetzelfde en ruikt niet.

Hoe ziet vruchtbaar slijm eruit?

Een paar dagen voor de eisprong produceren de kliertjes in de baarmoederhals een speciaal soort slijm. Je kunt het aan de buitenkant van de vagina zelf vaststellen. Dit slijm is helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig. Dan ben je vruchtbaar.

Kan afscheiding duiden op zwangerschap?

Niet lang na de bevruchting kun je al merken dat de hoeveelheid afscheiding toeneemt. Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kun je wat bloed verliezen. Hierdoor kan de afscheiding tijdelijk wat meer roze of bruin van kleur zijn. Dit is dan één van de eerste symptomen van een zwangerschap.

Wat betekent witte melkachtige afscheiding?

Normale vaginale afscheiding is vloeibaar en doorzichtig of wit van kleur. Vaak wordt dit omschreven als melkachtige afscheiding. Veel vrouwen hebben een geurloze of zure afscheiding. Dit is volkomen normaal.

Wat als je afscheiding stinkt?

Neem dan wel contact op met je huisarts, vooral als je een soa of ontsteking vermoedt. Bacteriële vaginose gaat meestal vanzelf over. Het kan een keer voorkomen dat je afscheiding anders ruikt of even een onaangename geur heeft. Je hoeft dan in principe niet gelijk langs de huisarts.

Welke leeftijd begint afscheiding?

Sommige meisjes krijgen witverlies op de leeftijd van negen jaar, terwijl andere dat pas veel later krijgen. *Als je, in tegenstelling tot de natuurlijke vaginale afscheiding, een afscheiding ziet die er groen-geelachtig en klonterig uitziet, anders ruikt of de huid irriteert, raadpleeg dan je huisarts. .

Wat gebeurd er als je een week geen onderbroek draagt?

Geen onderbroek dragen haalt beschermlaagje weg

En hoe zit het met de huid rondom je vagina en vulva, maakt het daarvoor nog uit of je wel of geen onderbroek draagt? Dermatoloog Thomas Maselis heeft een geruststellend antwoord: volgens hem is er helemaal niks mis met het dragen van een onderbroek.

Hoeveel dagen kan je een onderbroek aan?

Je kunt je ondergoed het beste wassen na 1 keer dragen, maar als je je ondergoed een keer 2 dagen draagt, is er nog geen man overboord. Microbiologe Sarah Lebeer van de Universiteit Antwerpen beaamt dat, maar raadt toch wel aan om elke dag een schone string, onderbroek of boxer aan te trekken.

Wat zegt je afscheiding?

Witte afscheiding, ook wel witte vloed genoemd, is de manier van je lichaam om de boel schoon te houden. Het wordt op een natuurlijke manier aangemaakt in de baarmoederhals of de cervix, en de hoeveelheid varieert gedurende je menstruatiecyclus. De meeste vrouwen hebben vlak voor ze ongesteld worden veel afscheiding.

Hoe ziet je afscheiding eruit als je chlamydia hebt?

Vaak is het een beetje waterig en heb je het nadat je bent opgestaan. Ook plassen kan pijn doen of branderig voelen. Meisjes kunnen ook vocht uit hun vagina hebben. Dat is normaal, maar als je chlamydia hebt komt er meer vocht uit of ziet het er anders uit dan normaal.

Wat zegt je afscheiding over je gezondheid?

Vloeibaar en transparant vocht uit je vagina

Dat kan te maken hebben met bijvoorbeeld stress, cyclus of als je ziek bent geweest. Niks om je zorgen over te maken dus als je af en toe wat meer afscheiding produceert. Dat is volkomen normaal. Voor je eisprong en na je eisprong verandert je afscheiding weer meer.

Wat zijn de eerste tekenen van zwangerschap?

Eerste tekenen zwangerschap:
  • Je wordt niet ongesteld.
  • Misselijkheid.
  • Gevoelige borsten.
  • Buikpijn.
  • Bloedverlies.
  • Vaak moeten plassen.
  • Bijzondere eetlust.
  • Vermoeidheid.

Wat kun je voelen als je net zwanger bent?

De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!

Heb je meer afscheiding na bevruchting?

Na de bevruchting kan je al direct merken dat de afscheiding meer wordt. Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kan je wat bloed verliezen. Innestelingsbloed is in principe niets om je zorgen over te maken. Het is onderdeel van het bevruchtingsproces en kan geen kwaad.

Kan je merken dat je vruchtbaar bent?

Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.

Kun je voelen wanneer je vruchtbaar bent?

De eisprong voelt als wat pijn in je onderbuik: een stekend gevoel ter hoogte van een van de twee eierstokken. Je voelt het dus laag onderin je buik, en de pijn of het gevoel is te vergelijken met wanneer je ongesteld moet worden.