Gordelcampagne

Waarom gordel onder oksel?

Gevraagd door: Jill de la Fontaine und d'Harnoncourt Unverzagt  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (27 stemmen)

Omdat je de gordel onder je arm door had kon je bovenlichaam vrijelijk naar voren klappen op het moment dat de airbag je op volle snelheid raakte. Je nek brak als een dorre tak.

Is het gevaarlijk om de gordel onder je oksel te dragen?

Wanneer jij je gordel onder je oksel draagt en je maakt een botsing dan klapt je lichaam te ver naar voren. Door de ontploffende airbag of het harde dashboard/stuur breek je vrijwel gelijk je nek. Ook kunnen je ribben breken en je organen doorboren.

Is het gevaarlijk om de autogordel onder je oksel te dragen in plaats van over je schouder?

De zitverhoger bij kinderen is juist bedoeld om de gordel zijn beschermende werking te kunnen geven, waarbij het diagonale deel van de autogordel over de schouder ligt. De gordel moet dus over de schouder en niet onder de oksel.

Waarom moet een taxichauffeur geen gordel dragen?

Deze uitzondering voor taxichauffeurs is gemaakt om ze bij onvoorspelbare ritten minder kwetsbaar te maken voor overvallen. Met de gordel om heeft een taxichauffeur te weinig bewegingsvrijheid om zich tegen opdringerige klanten te kunnen verdedigen, zo stelt het Openbaar Ministerie.

Is het verstandig om je autogordel los te maken als je dicht langs het water rijdt?

Probeer als je te water raakt zo snel mogelijk uit je auto te komen. Blijf rustig, doe direct je gordel los en je raam open. Als je het raam niet open krijgt, sla hem dan in met een lifehammer. Verwijder met bijvoorbeeld een handtas eventuele glassplinters en verlaat de auto.''

30 gerelateerde vragen gevonden

Waarom zijn er geen riemen in een bus?

Gordels niet verplicht in de bus

Dat is uit praktische overwegingen: passagiers stappen steeds in, schuiven op en stappen uit. In veel gevallen heeft een lijnbus ook geen gordels. In andere bussen of touringcars met autogordels moet u de gordel wel gebruiken.

Kun je onder water de deuren van je auto open krijgen?

Zijruit of portier openen

Als ook dat niet lukt ga je over op plan B: het portier. Wacht dan totdat de auto grotendeels onder water is. Op dit moment is de druk binnen en buiten de auto namelijk gelijk aan elkaar waardoor je het portier kunt openen.

Is een gordel verplicht in de vrachtwagen?

In Nederland zijn de bestuurders van vrachtwagens al sedert 1998 verplicht de gordel te dragen.

Waarom geen gordel in tram?

Het wordt vanwege het vele in- en uitstappen als 'niet praktisch' beschouwd om passagiers te verplichten gordels te dragen. Ook zouden gordels staanplaatsen onmogelijk maken en zo ten nadele zijn van de vervoerscapaciteit van het openbaar vervoer [20]. De gordelplicht geldt wel in andere bussen en touringcars.

Wie mag er zonder gordel rijden?

Wie mag er nog zonder gordel rijden? Op het moment dat bestuurders achteruitrijden, hoeven ze volgens de wegcode de gordel niet om te hebben. Ook postbeambten krijgen in de wegcode een uitzondering van de gordelplicht, wanneer zij bij de post- of pakjesbedeling vaak en op korte afstanden moeten stoppen.

Waarom gordel onder arm op tv?

De deelnemers in deze tv-programma's dragen hun autogordel onder hun oksel. Volgens RTL doen ze dat omdat de zendertjes die ze dragen (om het geluid op te nemen) anders niet goed functioneren.

Wat zit er in de oksel?

Lymfeklieren en lymfevaten bevinden zich op vele plaatsen in uw lichaam. In uw oksel zitten ongeveer 10 tot 20 lymfeklieren. Kankercellen kunnen losraken van de tumor en zich via de lymfebanen door het lichaam verspreiden.

Wie is er verantwoordelijk voor het niet dragen van een gordel?

De verantwoordelijkheid van het dragen van een gordel ligt bij alle personen zelf. Dus de boete voor het niet dragen van de gordel is voor de persoon zelf. Kinderen onder de 12 jaar zijn de verantwoordelijkheid van de bestuurder.

Hoe moet je gordel zitten strak of los?

Zorg dat de riempjes altijd goed strak zitten bij de schouders, buik en heupen. Als ze te los zitten kan er bijvoorbeeld een schouder onderdoor glippen bij een botsing. Dit geldt voor riempjes van het autostoeltje zelf, maar ook voor de autogordel als je deze gebruikt.

Waarom is een gordel verplicht?

Het is verplicht om je gordels om te doen, voor- en achterin de auto. Doe je gordel om, voor je eigen veiligheid. Gordels voorin de auto zorgen ervoor dat je bij een ongeluk 25% minder kans hebt om ernstig gewond te raken en maar liefst 40% minder kans op overlijden.

Hoe zit je gordel goed?

De heupgordel moet altijd onder de buik lopen, over de heupen. En dus niet over de buik. De borstgordel moet over de schouder lopen, tussen de borsten door en langs de zijkant van de buik. Ook deze gordel mag dus niet over de buik lopen.

Is gordel in tractor verplicht?

Het dragen van een gordel is vanaf 1 januari 2020 in vierwielige trekkers verplicht. Deze verplichting geldt alleen als je bekneld zou kunnen raken.

Hoe heet zon ding waar je je gordel in doet?

De gangbare naam is gordelhouder (zo noemt men het vaak op fora) en soms noemt men het ook wel adapter.

Waarom geen gordel in bus Belgie?

Bij vervoersmaatschappij De Lijn zegt men zich op Europese regelgeving te baseren en die is duidelijk. Wanneer massatransportmiddel zowel uit zit- als staanplaatsen bestaat, is men vrijgesteld van het dragen van de autogordel.

Is een gordel verplicht in een oldtimer?

Voor oldtimer liefhebbers is van belang dat zij ook weten welke regels voor hun auto gelden. Alle personenauto's die van voor 1 januari 1971 zijn hoeven geen gordels te hebben. Vanaf die datum moeten er in ieder geval voorin gordels aanwezig zijn. Bij bedrijfsauto's geldt deze eis pas vanaf 31 december 1989.

Is een 3 punts gordel verplicht?

Waarbij ik wil opmerken dat een 2-punts of 3-punts gordel dan weer te verkiezen valt boven het hebben van géén gordel, ook als dit niet verplicht is. Uiteraard is de kwaliteit van de bevestigingspunten ook van belang voor de veiligheid van de gordels.

Kan een reachtruck kantelen?

Een reachtruck daarentegen kan alleen aan de achterzijde worden verlaten. Maar als een reachtruck kantelt, is dat nooit naar achteren. De kans dat dat een reachtruckchauffeur dus onder een kantelende machine bekneld raakt, is nihil. Een gordel, beugel of andere voorziening is op een reachtruck dan ook niet verplicht.

Hoe ontsnap je uit een zinkende auto?

Wat moet je doen?
  1. Maak je gordel los.
  2. Doe het raam open. Als dat niet meer lukt, sla je hem met een speciale veiligheidshamer of scherp voorwerp kapot.
  3. Klim, met je gezicht naar boven, de auto uit.

Hoe vaak raakt een auto te water?

Jaarlijks raken 1500 auto's te water. Dat zijn er 4 per dag. Jaarlijks verdrinken in Nederland bij een auto te water ongeval 30 mensen. Bij het te water van raken van een auto zijn voor de inzittenden een aantal punten van belang om zichzelf te redden uit het voertuig.

Hoe diep kan een auto door water?

Je kunt in het algemeen met je auto door een plas waden van 10 tot 20 centimeter. Als je weet dat het bij 20 centimeter blijft, past dan je snelheid aan.

Volgende artikel
Kan je reizen als je zwanger bent?