Understanding the i-Size regulations with Maxi-Cosi

Waarom geen tweedehands Maxi-Cosi?

Gevraagd door: Amber Elberts MA  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (18 stemmen)

Koop je via een tweedehands kanaal, zoals Marktplaats, dan is de voorgeschiedenis nooit met zekerheid vast te stellen. Een autostoeltje kan na een aanrijding al onherstelbaar beschadigd zijn door de krachten die hierop worden uitgeoefend.

Waarom geen tweedehands autostoeltje?

Via diverse media wordt veelal afgeraden om een tweedehands autostoeltje te kopen, met het oog op de veiligheid. Een autostoeltje kan immers na een aanrijding van binnen onherstelbaar beschadigd zijn, zonder dat dit aan de buitenkant te zien is.

Kan je een Maxi-Cosi tweedehands kopen?

Deze vraag krijgen we vaak. En om maar meteen antwoord te geven: Ja het is veilig een tweedehands Maxi Cosi te gebruiken, mits het autostoeltje aan een aantal veiligheidsvoorwaarden voldoet.

Hoeveel jaar kan een Maxi-Cosi mee?

Voor kleinere kinden zijn er deze soorten autozitjes: 1. Groep 0+: de babyzitjes vanaf de geboorte tot 13 kg. Deze zitjes, ook wel Maxi-Cosi genoemd, zijn te gebruiken tot de leeftijd van 1 jaar en worden tegen de rijrichting in gemonteerd.

Hoe weet je of Maxi-Cosi nog goed is?

Je kunt het zitje goed nakijken op breuken en haarscheurtjes, maar een veiligheidsgarantie heb je niet. Zit er een oranje keurmerklabel op het stoeltje? Zonder keurmerk kun je niet zien of het zitje aan de minimumeisen voldoet. Op het keurmerklabel moet het nummer ECE-R 44/03, ECE-R 44/04 of i-Size (UN R129) staan.

18 gerelateerde vragen gevonden

Waarom niet langer dan 2 uur in Maxi-Cosi?

Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen. Dat komt doordat de liggende houding beschouwd wordt als het best voor hun gezondheid en een baby in een autostoeltje ligt niet volledig plat.

Welke Maxi-Cosi mag niet meer?

Maxi-Cosi vanaf de geboorte

R129 is de nieuwe regelgeving omtrent autostoeltjes, die stapsgewijs is ingevoerd sinds juni 2013. Voor die tijd werd de ECE-R44-norm gebruikt. Autostoelen met de R44 norm worden de komende jaren niet meer gemaakt en mogen vanaf 2023 niet meer worden verkocht.

Wat is beter Isofix of gordel?

Een autostoeltje met Isofix zet je makkelijker vast in de auto. De kans is veel groter dat je het autostoeltje goed vastzet. Controleer wel altijd of je het stoeltje goed hebt vastgeklikt. Ze zijn over het algemeen veiliger, omdat het autostoeltje direct aan de auto vast zit.

Wat als baby te lang in Maxi-Cosi zit?

Als een baby vaker langere tijd in een Maxi-Cosi zit, heeft hij bovendien meer kans om een voorkeurshouding te ontwikkelen en op afplatting van de schedel. Probeer je baby dus niet in de Maxi-Cosi te laten slapen.

Kunnen alle Maxi-Cosi in auto?

U bent verplicht om een kinderzitje te gebruiken dat voldoet aan de Europese veiligheidseisen. Controleer bij de aankoop van een autostoeltje of het een goedgekeurd model is. Op het oranje label van het stoeltje staat dan ECE 44/03 of 44/04. Autostoeltjes van het type i-Size zijn ook goedgekeurd.

Kan elke Maxi-Cosi op een kinderwagen?

Maxi-Cosi op de kinderwagen

Op alle kinderwagens kan een Maxi-Cosi bevestigd worden. Bij sommige kinderwagens kan de Maxi-Cosi er direct opgezet worden, zoals de kinderwagens van het merk Maxi-Cosi zelf en bij Quinny. Bij andere merken kun je een opzetstuk of adapters kopen, zodat de Maxi-Cosi er alsnog op past.

Is een Maxi-Cosi verplicht?

Een maxi cosi is niet helemaal verplicht. Voor incidenteel vervoer ben je namelijk niet verplicht een autostoel te gebruiken. Dus als jij naar huis moet vanuit het ziekenhuis is dit incidenteel vervoer. Ook als je bijvoorbeeld een kinderfeestje hebt, dan mag je de kinderen zonder autostoeltje vervoeren.

Welke 2e hands auto niet kopen?

Deze auto's moet je nooit tweedehands kopen
  • Audi A4 (2009-2011)
  • BMW 5 serie (2008, 2011)
  • Fiat 500 (2012-2015)
  • Ford Focus (2012-2016)
  • Jaguar F-Pace (2017)
  • Jeep Renegade (2015)
  • Mazda 5 (2008)
  • Mercedes-Benz S-Klasse (2015)

Hoe lang Zitverkleiner Maxi-Cosi?

Er is geen specifieke leeftijd waarop de zitverkleiner uit het Maxi-Cosi autostoeltje moet worden verwijderd, dit is afhankelijk van de grootte van je kindje. Wanneer je ziet dat je kindje niet meer comfortabel ligt, is het beter om de zitverkleiner uit het Maxi-Cosi autostoeltje te halen.

Wat is de veiligste plek voor een autostoeltje?

1) Op de achterbank in het midden: de veiligste plek!

De veiligste plek voor een autostoeltje is midden op de achterbank omdat deze plek het verst verwijderd is van de zij-airbags en mogelijke botsingen.

Wat als je auto geen Isofix heeft?

Isofix is de veiligste en makkelijkste methode. Als jouw auto geen Isofix aansluiting heeft, dan kun je gebruik maken van een base die je met de 3-punts autogordel monteert.

Is een Isofix noodzakelijk?

Vanaf november 2012 zijn Isofix en Top Tether bevestigingspunt verplicht bij nieuwe automodellen en vanaf november 2014 moeten alle nieuwe auto's die verkocht worden met Isofix en Top Tether bevestigingspunt uitgerust zijn. De Isofix bevestigingspunten zijn meestal niet op alle zitplaatsen aanwezig.

Kunnen alle Maxi-Cosi op Isofix?

Er zijn verschillende Isofix bases verkrijgbaar. Niet ieder Maxi-Cosi autostoeltje past op iedere Maxi-Cosi Isofix base, dus let daar goed op bij de aanschaf.

Waarom niet slapen in Maxi-Cosi?

LONDEN (ANP) - Baby's tot ongeveer een jaar oud zouden niet te slapen moeten worden gelegd in autostoeltjes, zoals een maxi-cosi. De kinderen lopen dan een verhoogd risico te overlijden door verstikking. Dat zeggen onderzoekers in de British Medical Journal van deze week.

Waarom tot 15 maanden achterwaarts verplicht?

Waarom is achterwaarts reizen het veiligst voor baby's en jonge kinderen? Kinderen die voorwaarts gericht reizen, kunnen naar voren worden gelanceerd bij een frontale botsing. Dit leidt tot krachten op het fragiele hoofdje en nekje, wat kan leiden tot serieus letsel.

Hoe lang rijden met een baby?

Een lange autorit met je baby

Maak liever geen lange autoritten. Een autostoel is heel veilig, maar je baby kan zich niet vrij bewegen. Dit is niet goed voor de motorische ontwikkeling van je baby. Het advies is om een kind niet langer dan één uur achter elkaar in de autostoel te vervoeren.

Hoe lang mag een baby in een reiswieg?

Je kindje ligt over het algemeen de eerste zes maanden in de reiswieg, oftewel wagenbak. Als je baby kan zitten, stap je over naar een wandelwagen of buggy.

Kan een autostoel vervallen?

Kinderzitjes gaan niet voor eeuwig mee. Ze vervallen na zo'n 6 jaar, hoewel er met staal versterkte modellen zijn die 9 jaar meegaan. Winkels mogen 'vervallen' zitjes niet meer na deze tijd verkopen, maar private verkopers kennen deze legislatie niet of houden zich niet aan de afspraak.

Hoe baby vervoeren in taxi?

Kleine kinderen mogen in een taxi vervoerd worden zonder kinderzitje, stoelverhoging of Maxi Cosi. Net als in het openbaar vervoer, stelt de Nederlandse wetgeving het niet verplicht om deze aanpassingen aan te brengen in een taxi.

Vorige artikel
Hoe tandvlees ontsmetten?
Volgende artikel
Hoe laat avondeten baby 7 maanden?