Report urges pregnant women to avoid eating tuna

Waarom geen tonijn uit blik tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: Britt Timmermans  |  Laatste update: 27 februari 2024
Score: 4.6/5 (9 stemmen)

Het is niet verstandig om tonijnsalade te eten tijdens je zwangerschap. Of we het nu hebben over tonijn uit blik of over verse tonijn, direct uit de oceaan. Tonijn valt namelijk onder de roofvissen en daardoor bevatten ze teveel dioxines of zware metalen. En dat is dan weer niet goed voor je ongeboren baby.

Kan je tonijn uit blik eten als je zwanger bent?

Voor de zekerheid raden we aan om tijdens je zwangerschap geen tonijn te eten.

Waarom mag je geen tonijn als je zwanger bent?

Tonijn eten als je zwanger bent. Het wordt afgeraden om veel tonijn te eten als je zwanger bent, want deze vissoort bevat veel dioxines en zware metalen als kwik, net als in andere vissoorten. En deze zware metalen zijn niet gunstig voor de hersengroei en het zenuwstelsel van je baby.

Hoe vaak mag je tonijn eten als je zwanger bent?

Nieuw is het advies dat ook vis uit blik beter vermeden kan worden. Voorheen 'mocht' vis uit blik nog wel, maar nu is gebleken dat er in die vis net zoveel kwik zit als in verse. Toch raadt het Voedingscentrum zwangeren aan om elke week een keer vis te eten.

Welke vis mag je niet eten als je zwanger bent?

Het eten van gekookte schaal- en schelpdieren, zoals gekookte mosselen of kreeft of gebakken scampi, is veilig. Rauwe oesters kan je beter vermijden. Het consumeren van gerookte, gemarineerde en gezouten gemarineerde vis, zoals gerookte zalm of gepekelde haring wordt tijdens zwangerschap afgeraden.

36 gerelateerde vragen gevonden

Kan je kibbeling eten als je zwanger bent?

Vissen zoals koolvis, Alaska pollak of kabeljauw (deze vissoorten worden veelal gebruikt voor kibbeling en vissticks) mag je wel eten, maar liever niet te vaak. Beperk het tot een maximum van eenmaal per twee weken. Voor alle vissoorten geldt dat het belangrijk is om deze goed te verhitten voor je ze eet.

Waarom mag je geen garnalen eten als je zwanger bent?

Garnalen dienen tijdens de zwangerschap niet of met mate te worden geconsumeerd omdat ze beschikken over een kwikgehalte. Dit maakt ze nog wel veilig, maar je moet letten op de inname hiervan. Garnalen worden wel als zeer voedzaam voedsel beschouwd en kunnen hoge hoeveelheden van specifieke voedingsstoffen leveren.

Kun je feta eten als je zwanger bent?

Feta, witte en Mediterrane kaas

Griekse feta kun je gerust eten tijdens de zwangerschap, zolang de kaas maar is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Ook de varianten op feta die gemaakt zijn van gepasteuriseerde koemelk (witte kaas en Mediterrane kaas) kun je gerust eten als je zwanger bent.

Is avocado goed als je zwanger bent?

Het antwoord is ja! Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby.

Waarom mag je geen kroepoek als je zwanger bent?

Kroepoek kun je beter niet eten. Kroepoek wordt gemaakt van garnalen. Hierin kunnen schadelijke stoffen zitten zoals kwik of dioxine, wat gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren baby. Heb je wel een keer een aantal stukjes kroepoek gegeten, dan hoe je je niet gelijk zorgen te maken.

Is tonijn in blik rauw?

Zoals bijna bij al het ingeblikte voedsel, zijn onze producten in het blik gekookt, dit is een onderdeel van het conserveringsproces. Dit betekent dat dichte blikjes altijd volledig zijn gekookt en daardoor kan het product rechtstreeks uit het blikje gegeten worden zonder eerst gekookt te worden.

Waarom geen zalm als je zwanger bent?

Rauwe zalm als je zwanger bent

In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een 'no-go' tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.

Waarom mag je geen tonijn eten?

Het eten van roofvissen zoals de tonijn is de belangrijkste oorzaak van kwikvergiftiging bij mensen. Plastics, methylkwik en zware metalen zitten in onze vis, daar kunnen we niet meer omheen.

Hoe vaak mag je tonijn uit blik eten?

Ons advies: bijna elke man kan zonder problemen vier keer per week een blikje tonijn eten.

Wat mag je niet eten als je zwanger bent app?

Wat kun je nou wel en beter niet eten tijdens de zwangerschap? Met de gratis app ZwangerHap kun je simpel en snel opzoeken of je een product kunt eten. Zo niet, dan laat de app zien wat je allemaal nog wél kunt nemen.

Welke pizza mag je eten als je zwanger bent?

Pizza en zwanger: welke pizza's kan ik eten? Een pizza met salami, mozzarella of een sappige pizza quattro formaggi zijn dus helemaal oké tijdens de zwangerschap. Tonijn wordt daarentegen wel afgeraden. Ook wordt het geadviseerd om niet te veel pesto te eten; pesto vind je op onze Caprese pizza.

Is banaan gezond zwanger?

Een banaan is ideaal om de onmiddellijke honger te stillen met een gezonde snack. Ook tijdens de zwangerschap zijn bananen lekker, gezond en snel.

Wat is een goed ontbijt als je zwanger bent?

Liefst volkoren soorten zoals volkorenbrood, volkoren knäckebröd, mueslibrood of roggebrood. Liefst volkoren en ongezoet zoals muesli of havermout. Gekookt, als puree, gebakken, in stamppot, uit de oven of gepoft. Let op dat je het niet te bruin laat worden.

Is havermout goed als je zwanger bent?

Havermout is altijd goed. Ook tijdens je zwangerschap is havermout een gezond ontbijt, omdat je zo direct veel voedingsvezels binnenkrijgt. Bijna elke Nederlander heeft hier een tekort aan, terwijl deze vezels juist zo belangrijk zijn voor een goede darmflora. Havermout en je zwangerschap gaan dus perfect samen!

Kun je mozzarella eten als je zwanger bent?

Ja, je mag mozzarella eten tijdens de zwangerschap. Voor het maken van mozzarella wordt zowel koeienmelk als buffelmelk gebruikt. Allebei worden ze gemaakt van verhitte melk. De kaas wordt tijdens het bereiden verhit met water met een temperatuur van tenminste 95 graden zodat het de juiste structuur krijgt.

Welke yoghurt mag je eten als je zwanger bent?

Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig. Deze yoghurt moet namelijk voldoen aan bepaalde eisen vooraleer ze verkocht wordt. Zachte kazen worden vaak gemaakt van rauwe melk en zijn daarom af te raden tijdens de (beginnende) zwangerschap.

Hoe oud is de oudste vrouw die zwanger was?

Tineke Geessink werd in 2011 moeder op 63-jarige leeftijd. Haar moederschap op 63-jarige leeftijd deed veel stof opwaaien. Maar Tineke Geesink vond jonge moeders niet per se betere moeders. Tineke Geessink, de vrouw die op 63-jarige leeftijd moeder werd, is op 25 juni overleden, 72 jaar oud.

Is mozzarella altijd gepasteuriseerd?

Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt.

Hoe slecht is ongezond eten tijdens zwangerschap?

Bevindingen. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen van moeders met een zeer ongezond eetpatroon tijdens de zwangerschap – zoals weinig groenten, fruit, granen en te veel vette producten, suikers, rood vlees en zout – een 1,5 tot 3 procent verhoogde kans op astma of een lagere longfunctie hebben.

Vorige artikel
Wat eten in de nacht zwanger?