Waarom ik geen 'goed zo' zeg tegen mijn kind (en wat dan wel) | Natuurlijk ouderschap

Waarom geeft mijn kind zo vaak over?

Gevraagd door: Sophie van der Meer MA  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (8 stemmen)

Bij frequent spugen dient differentiaal diagnostisch gedacht te worden aan metabole ziekten, chronische invaginatie, eosinofiele gastrointestinale ziekte, voedselallergie, functionele dyspepsie, obstructieve afwijkingen van het maagdarmkanaal, syndromale aandoeningen, anorexia nervosa, hersentumor of hydrocephalus.

Wat te doen als je kind veel overgeeft?

Bel uw huisarts als uw kind steeds overgeeft en veel minder drinkt dan normaal. Of als het veel minder plast, een droge mond heeft of zonder tranen huilt. Bel direct de huisarts als uw kind suf is of niet goed wakker te krijgen. En ook als het verward is of anders reageert dan normaal.

Wat betekent het als je vaak moet overgeven?

Overgeven kan verschillende oorzaken hebben, zoals een voedselvergiftiging, een infectie of te veel eten. Soms moet je veel achter elkaar braken en kan het gepaard gaan met diarree. Hierdoor kun je uitdrogen en je erg slap voelen. Blijf voldoende drinken om uitdroging te voorkomen.

Is veel overgeven gevaarlijk?

Overgeven komt meestal door buikgriep (door een virus of bacterie). Blijf genoeg drinken: vaak en kleine beetjes per keer. Is het overgeven na een dag niet minder, overleg dan met uw huisarts.

Waarom geeft kind over?

Zijn er geen andere ziekteverschijnselen en lijkt het kind gezond, is te veel snoep of 'iets verkeerd gegeten' vaak de oorzaak. Als het overgeven eenmalig is, hoef je je geen zorgen te maken en kun je het kind laten eten en drinken wat het wil. Ook de meeste kinderziekten en infecties gaan gepaard met braken.

33 gerelateerde vragen gevonden

Kan een kind overgeven van stress?

Ook bij het slapen kan je signalen van stress en vermoeidheid herkennen, doordat je kind nachtmerries krijgt of in zijn bed plast. Zelfs lichamelijke klachten als buikpijn, overgeven en hoofdpijn kunnen optreden. Ieder kind reageert anders op spanning.

Hoe lang mag overgeven duren kind?

Het spugen duurt meestal 1-2 dagen. De diarree duurt 5-7 dagen, in ieder geval minder dan 2 weken. Er zijn veel andere ziektebeelden die vergelijkbare symptomen kunnen geven, dus overleg bij twijfel met een arts.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van braken?

Meestal is braken het gevolg van een maag- of darminfectie. Hoewel deze meestal wordt veroorzaakt door een virus, kan ook een bacterie of parasiet (bv. door inname van besmet water of bedorven voedsel) aan de basis liggen.

Wat zegt de kleur van braaksel?

De kleur, geur, smaak en samenstelling van het braaksel kunnen aanwijzingen geven voor de diagnose. Een rode kleur kan wijzen op een bloeding uit het gebied tussen mond en ligament van Treitz. Koffiebruin braaksel kan ontstaan als bloed door maagzuur is verkleurd.

Wat geef je een kind te eten na overgeven?

Zorg ervoor dat je kind altijd iets in zijn of haar maag heeft. Een lege maag kan namelijk ook een misselijk gevoel geven. Vooral 's morgens vroeg kan het helpen om bijvoorbeeld toastjes, crackertjes of een soepstengel te eten. Laat je kind op een ijsklontje, kauwgom, waterijsje of zachte stukjes fruit zuigen.

Wat is projectiel spugen?

Projectielbraken, ook wel explosief braken genoemd, is plotseling heftig braken. Zonder voorafgaand gevoel van misselijkheid wordt maaginhoud met grote kracht via de slokdarm naar buiten geperst. Deze vorm van braken kan onder andere veroorzaakt worden door buikgriep als gevolg van besmetting met het norovirus.

Welk fruit helpt tegen misselijkheid?

Vermijd sterk gekruide of vette voeding. Een wat minder gekruid, flauwer dieet met voedingsmiddelen zoals bananen, rijst, appelsap, crackers of aardappelen kan de kans dat je last krijgt van je maag en dat je misselijk wordt verkleinen.

Wat niet eten na overgeven?

Vermijd producten die misselijkheid kunnen veroorzaken, zoals vet eten en sterk gekruid en geurig eten. Zorg voor frisse lucht en voorkom dat je sterke etensgeuren ruikt. Haal eten en drinken dat je niet meer gaat eten of drinken uit het zicht.

Wat is cyclisch braken?

Wat is cyclisch braken? Cyclisch braken is een aandoening waarbij kinderen of volwassenen om een bepaalde min of meer vaststaande tijdseenheid aanhoudend moeten braken zonder dat er sprake is van een ziekte van de maag of darmen die dit braken veroorzaakt.

Hoe vaak kan je overgeven?

Als u maar één of twee keer heeft overgegeven, kunt u rustig even afwachten. Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.

Hoe snel moet je overgeven na eten?

De misselijkheid treedt meestal 2 tot 4 uur op nadat je iets verkeerds gegeten hebt. Braken is een manier om de maag weer te legen en begint vaak 6 uur na de consumptie van bedorven voedsel.

Waarvan kan misselijkheid een symptoom zijn?

Mogelijke oorzaken van misselijkheid zijn:
  • Het zien, horen, ruiken of proeven van iets waar je misselijk van wordt.
  • Te veel of te vet eten.
  • Voedselvergiftiging (iets verkeerds eten of drinken).
  • Reisziekte.
  • Alcoholgebruik (dan spreken we ook wel van een kater).
  • Buikgriep.

Is misselijkheid ernstig?

Misselijkheid is vaak niet ernstig, maar wel erg vervelend. Misselijkheid en overgeven kunnen het gevolg zijn van: Prikkeling van het evenwichtsorgaan (reisziekte / wagenziekte) Nervositeit of stress.

Wat is geel braaksel?

In sommige gevallen geven mensen gal over. Gal is een geelgroene vloeistof die aangemaakt wordt in de lever en opgeslagen in de galblaas. Gal speelt een rol in het voedselverteringsproces door vooral vetten af te breken en deze om te zetten in vetzuren. Gal overgeven kan zowel milde als ernstige oorzaken hebben.

Welk virus veroorzaakt braken?

Buikgriep (een maag-darminfectie) komt vaak door het norovirus. Veelvoorkomende klachten zijn: heftig braken, diarree, krampende buikpijn, misselijkheid, koorts en hoofdpijn. Na 2 dagen zijn de klachten meestal al veel minder. Als de klachten weg zijn, bent u nog 3 dagen besmettelijk.

Wat veroorzaakt misselijkheid en overgeven?

De meest voorkomende oorzaak van misselijkheid en braken is een banale maag-darmontsteking. Hoe langer de klachten bestaan, hoe groter de kans dat er wel een ernstige aandoening aan de oorsprong ligt.

Hoe herken je rotavirus?

Rotavirusinfecties worden gekenmerkt door een trias van plotseling opkomende diarree, koorts en braken. In een minderheid van de gevallen zijn er slechts één of twee van deze symptomen (Staat 2002). Het ziektebeeld begint met een acuut begin met koorts en braken.

Hoe weet je of je het norovirus hebt?

Ziekteverschijnselen. Misselijkheid, braken, hoofdpijn, buikpijn, diarree en milde koorts zijn de meest voorkomende klinische symptomen. Er is meestal geen bloed- of slijmbijmenging in de feces. De symptomen verdwijnen na 2 tot 3 dagen bij volwassenen en na ongeveer 1 week bij kinderen.

Hoe merk je dat een kind oververmoeid is?

Als kinderen oververmoeid zijn, kan het lijken alsof ze een chronische ziekte zoals Pfeiffer, kinderreuma of kanker hebben. Ze hebben vaak dezelfde klachten en een lage pijngrens. Veel kinderen zijn doodmoe en 's ochtends bijna niet wakker te krijgen aan het eind van het schooljaar.

Heeft mijn kind een burnout?

Een burn-out bij kinderen en jongeren heeft dezelfde symptomen als een burn-out bij volwassenen. Symptomen van een burn-out bij kinderen en jongeren zijn onder meer chronische uitputting, geen zin meer in hobby's en school, slaapproblemen, en snel prikkelbaar zijn.

Vorige artikel
Wat voel je bij een harde buik?
Volgende artikel
Hoe snel groeit een baby vis?