Dr Rhona Mahony - Is it too late to take folic acid when you find out you are pregnant?

Waarom foliumzuur maar tot 10 weken?

Gevraagd door: bc. Arthur van Egisheim  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (65 stemmen)

Blijf foliumzuur slikken tot je 10 weken zwanger bent, nadien kan je ook overwegen om foliumzuur te blijven innemen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat veel vrouwen onvoldoende foliumzuur binnenkrijgen via hun voeding tijdens de zwangerschap. Zo kan je je voorraad op peil houden.

Waarom foliumzuur tot 10 weken?

In Nederland wordt geadviseerd om vier weken voor het zwanger worden foliumzuur te slikken, en tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Dit verkleint de kans op geboorteafwijkingen als een open ruggetje, hazenlip en open gehemelte.

Kan het kwaad als je foliumzuur vergeet?

Als je foliumzuur bent vergeten, kun je de tabletten alsnog innemen. Is het bijna tijd voor de volgende dosis? Sla dan de vergeten dosis over. Slik de volgende dag de normale dosering foliumzuurtabletten.

Wat is de beste tijd om foliumzuur in te nemen?

Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen. Zwangerschap en kinderwens. Om een foliumzuurtekort te voorkomen, moet u minstens 4 weken vóór de bevruchting al foliumzuur gebruiken.

Kun je te lang foliumzuur slikken?

"Er is geen reden om foliumzuur door te blijven slikken, dus stop gewoon na twaalf weken", zegt ze tegen RTL Nieuws. Ook is het volgens de onderzoekster niet nodig om zonder medische indicatie een multivitamine te slikken. "Dat hoeft alleen als er tekorten zijn.

42 gerelateerde vragen gevonden

Is het erg als je geen foliumzuur slikt?

Als je niet op tijd bent begonnen met foliumzuur slikken, hoef je niet direct ongerust te zijn. De kans op een baby met een open ruggetje of open schedel is erg klein, ook als je geen extra foliumzuur slikt. Maar begin wel zo snel mogelijk met het nemen van foliumzuur, want alle beetjes helpen.

Hoeveel weken foliumzuur slikken?

Slik elke dag foliumzuur tot je 10 weken zwanger bent. Op de website van het Voedingscentrum vind je de aanbevolen hoeveelheid per dag. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is.

Kan je teveel foliumzuur slikken tijdens zwangerschap?

Wat voeding betreft kan een 'overdosis' foliumzuur voor zover bekend geen kwaad. Maar de vorm van foliumzuur die in tabletten zit, heeft bij hoge inname wel een vervelende bijwerking: die kan een vitamine B12-tekort maskeren.

Kan je zwanger worden zonder foliumzuur?

Foliumzuur is dé belangrijkste vitamine die je moet nemen als je zwanger wenst te worden en pas zwanger bent. Het is heel belangrijk voor de ontwikkeling van je baby.

Welk fruit is rijk aan foliumzuur?

Foliumzuur komt in de vorm van folaat voor in heel wat groenten. Het zit vooral in groene (blad)groenten zoals andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli. Ook sommige fruitsoorten bevatten foliumzuur bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken. Varieer met veel soorten groenten en fruit, iedere soort bevat weer net even andere stoffen die goed voor je zijn.

Kun je moe worden van foliumzuur?

Een van de beruchtste tekenen van een foliumzuurtekort is vermoeidheid. Dit komt doordat foliumzuur nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Bij een tekort aan deze vitamine kan je bloed minder zuurstof transporteren.

Welke foliumzuur is het beste voor zwangerschap?

Welk merk Foliumzuur is het beste tijdens de zwangerschap? Het maakt niet uit welk merk je koopt. Belangrijk is om te kijken hoeveel Foliumzuur er in iedere tablet zit. Je hebt dagelijks tussen de 0,4 en 0,5 mg nodig.

Kan foliumzuur miskraam voorkomen?

Foliumzuur vermindert niet de kans op een miskraam, maar wel de kans op een kind met een open ruggetje. Een volgende zwangerschap verloopt in de meeste gevallen goed, ook bij vrouwen die meer dan een miskraam hebben doorgemaakt.

Hoeveel foliumzuur maximaal zwangerschap?

Vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken. Dit geldt voor de periode van 4 weken voor conceptie (bevruchting) tot week tien van de zwangerschap. Zwangere vrouwen wordt aangeraden elke dag 10 microgram vitamine D extra in te nemen.

Waarom wordt er extra foliumzuur geadviseerd in de eerste drie maanden van de zwangerschap?

Vrouwen met een zwangerschapswens wordt geadviseerd om 400 µg synthetische foliumzuur per dag extra te gebruiken om het risico op een open ruggetje bij het kind te verlagen. De aanbevolen periode van gebruik is minimaal 4 weken voor, tot 8 weken na de conceptie.

Hoeveel foliumzuur begin zwangerschap?

Als u gezond en afwisselend eet, krijgt u normaal voldoende foliumzuur binnen. Maar wanneer u zwanger wilt worden, heeft u in het begin van uw zwangerschap er wat extra van nodig. U moet er dan op letten dat u elke dag 0,4 tot 0,5 milligram foliumzuur gebruikt.

Wat voel je bij tekort aan foliumzuur?

Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressie en geboorteafwijkingen veroorzaken. Te weinig foliumzuur kan ook leiden tot een te hoog homocysteïnegehalte in het bloed. Dit geeft mogelijk een hoger risico voor hart- en vaatziekten.

Wat zijn de klachten bij foliumzuur tekort?

Een tekort aan foliumzuur kan de volgende klachten veroorzaken:
  • vermoeidheid.
  • darmstoornissen.
  • bloedarmoede.
  • verminderde eetlust.
  • gewichtsverlies.
  • verhoogde gevoeligheid voor infecties.

Welke vitamine na 10 weken zwanger?

Als je zwanger bent krijg je het advies foliumzuur (400 microgram per dag) en vitamine D (10 microgram per dag) te slikken. Daarnaast is gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf belangrijk. Een multivitamine-supplement is dan niet nodig.

Waar zit de meeste foliumzuur in?

Bronnen van foliumzuur

Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.

Wat voel je als je 12 weken zwanger bent?

Jouw lichaam bij 12 weken zwangerschap

Als zwangere vrouw kun je last hebben van ochtendmisselijkheid, maar geen zorgen: die kwaal verdwijnt meestal wanneer het tweede trimester begint, omdat dan het gehalte HCG-hormoon afneemt. Je kunt ook merken dat je gevoeliger bent voor bepaalde luchtjes, omdat je reuk sterker is.

Heb je voor foliumzuur een voorschrift nodig?

Neen. Tabletten die 0,4 mg foliumzuur bevatten vallen onder de categorie voedingssupplementen en zijn zonder voorschrift verkrijgbaar in de apotheek. Het is echter altijd raadzaam om met je arts te praten als je zwanger wilt worden.

Wat doet foliumzuur voor je huid?

WAT IS FOLIUMZUUR EN IS HET GOED VOOR DE HUID? Foliumzuur ondersteunt de algemene celfunctie, celgroei en de ontwikkeling van nieuwe cellen en helpt tekenen van veroudering te verminderen. Foliumzuur hydrateert ook de huid, beschermt haar tegen de zon en kan helpen voorkomen dat acne ontstaat.

Is vitamine B12 hetzelfde als foliumzuur?

Vitamine B12 is, samen met vitamine B11 (Foliumzuur), nodig voor de vorming van rode bloedcellen en de synthese van het DNA. Vitamine B12 ondersteunt ook het functioneren van het centrale en perifere zenuwstelsel. Het is interessant te onderzoeken hoe vitamine B12 precies werkt in het lichaam.