Waar kan je terecht als je onverwacht zwanger bent geworden?
Gevraagd door: mr. Sem Ramlal BA | Laatste update: 21 januari 2024Score: 4.6/5 (43 stemmen)
Maak snel een afspraak met je huisarts of een andere hulpverlener. De huisarts helpt je jouw eigen keuze te maken en legt uit wat je kunt doen. Als je na je gesprek nog twijfelt kun je opnieuw een afspraak maken om te praten. Als je de zwangerschap wil houden kijkt de huisarts of je extra steun kunt gebruiken.
Waar kun je terecht als je onverwacht zwanger bent?
Contact bij een onverwachte zwangerschap
Na contact via telefoon, e-mail of Whats-app is het mogelijk om een afspraak te maken met een maatschappelijk werker bij jou in de buurt. Een afspraak voor een keuzegesprek kan binnen 48 uur plaatsvinden op een hulppost bij jou in de buurt en is altijd gratis.
Wat moet je doen als je erachter komt dat je zwanger bent?
- Maak meteen een afspraak met een verloskundige als je zwanger bent.
- Je krijgt bloedonderzoek en een echo.
- Eet gezond. Drink geen alcohol.
- Als je rookt: vraag je huisarts om hulp bij stoppen.
- Je kunt ook telefonische hulp krijgen voor stoppen met roken.
- Slik elke dag een pil foliumzuur en een pil vitamine D.
Wat kun je doen om een zwangerschap te stoppen?
Als je de zwangerschap wil stoppen: de huisarts kan je naar een kliniek doorsturen. Of je kunt daar direct een afspraak maken. De zwangerschap stoppen kan: tot 9 weken zwangerschap: met de abortuspil of met wegzuigen.
Hoe lang abortus pil?
De abortuspil is mogelijk tot een zwangerschapsduur van 9 weken, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. De abortuspil is een combinatie van 2 verschillende soorten tabletten die je op verschillende dagen inneemt, waarna je een miskraam krijgt.
Kan je een abortuspil bij de huisarts krijgen?
Op dit moment wordt de abortuspil alleen verstrekt door een arts die werkt bij een abortuskliniek of ziekenhuis met een speciale vergunning. De kwaliteit van de huidige abortuszorg is hoog. Maar medicatie en zorg bij de afbreking van een vroege zwangerschap zijn ook goed mogelijk via de huisarts.
Waar haal je de abortus pil?
Een abortuspil kun je krijgen bij het ziekenhuis of een abortuskliniek. In het ziekenhuis of in de kliniek krijg je je eerste medicijn. Dit is een medicijn dat de werking van het zwangerschapshormoon stopt, waardoor de zwangerschap zich niet verder ontwikkelt. Na het innemen van je eerste medicijn, mag je naar huis.
Wat moet je doen als je zwanger bent en niet wil?
Maak snel een afspraak met je huisarts of een andere hulpverlener. De huisarts helpt je jouw eigen keuze te maken en legt uit wat je kunt doen. Als je na je gesprek nog twijfelt kun je opnieuw een afspraak maken om te praten. Als je de zwangerschap wil houden kijkt de huisarts of je extra steun kunt gebruiken.
Hoeveel pijn doet abortus?
Doet de abortuspil pijn? De behandeling met de abortuspil kan pijn doen en krampen veroorzaken. Dit is per persoon verschillend. Soms valt de pijn erg tegen, soms erg mee.
Hoe snel kan je terecht bij een abortuskliniek?
Als je 6 weken en 2 dagen of korter zwanger bent, kun je voor een overtijdbehandeling terecht bij een abortuskliniek.
Hoe snel kan de dokter zien of je zwanger bent?
Na 24u kan de dokter vertellen of je zwanger bent of niet. Een dokter heeft beroepsgeheim. Die mag dus aan niemand vertellen dat je een zwangerschapstest hebt gedaan, ook niet aan je ouders.
Welke week vertellen dat je zwanger bent?
De meeste stellen kiezen ervoor om de zwangerschap nog even geheim te houden tot na de twaalfde week zwangerschap. Na het eerste trimester is namelijk het grootste gevaar op een miskraam geweken, want 80% van de miskramen vindt plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap.
Hoeveel weken zwanger eerste echo?
Termijn bij de eerste echo
Vanaf 7-8 weken is de beste termijn om een eerste echo te maken. Bij deze vroege echo meten we het kindje op om te kijken of de groei past bij hoever je bent in de zwangerschap. We kijken of het hartje klopt en we kijken of het kindje in de baarmoeder zit.
Wat is beter abortuspil of curettage?
Wat werkt beter: een abortuspil of zuigcurettage? Een abortuspil en een zuigcurettage werken allebei even goed om een zwangerschap af te breken en zijn allebei veilig. Bij beide behandelingen is er een kleine kans dat je toch zwanger blijft.
Hoe lang duurt afspraak abortuskliniek?
Alleen de eerste dag moet je naar de kliniek komen voor een intakegesprek en de eerste tablet. Dat gesprek duurt ongeveer 1 uur. Kies je voor curettage met een plaatselijke verdoving, dan duurt de totale behandeling ongeveer 3 uur.
Wat zijn de nadelen van abortus?
- Mogelijke complicaties zijn zeer hevig bloedverlies. Consulteer dan zeker een arts.
- Een nieuwe curettage kan nodig zijn om eventueel achtergebleven weefsel te verwijderen.
- In uitzonderlijke gevallen kan de baarmoeder beschadigd zijn. ...
- Verminderde vruchtbaarheid na een abortus is een mythe.
Hoe werkt abortuspil huisarts?
Wanneer je kiest voor het afbreken van de zwangerschap via een abortuspil, ontvang je een eerste tablet die je in het bijzijn van de arts inneemt. Dit tablet zorgt ervoor dat de zwangerschap stopt. Daarnaast krijg je een aantal tabletten mee naar huis die je een aantal dagen later vaginaal moet inbrengen.
Hoe heftig is de abortuspil?
Het gebruik van de abortuspil kan voor sommige vrouwen een heftige ervaring zijn. De abortuspil veroorzaakt buikkrampen die een aantal uren kunnen aanhouden.
Hoe vaak mislukt abortuspil?
Na een behandeling met de abortuspil is er altijd een nacontrole mogelijk bij de abortuskliniek. Dit kan telefonisch of door de kliniek te bezoeken. Bij 1% tot 4% van de abortuspilbehandelingen is het niet gelukt de zwangerschap te beëindigen. De kans is dus klein dat de abortus niet gelukt is.
Hoe weet je of de abortuspil heeft gewerkt?
Ongeveer 4 weken nadat je de tabletten hebt genomen, doe je ter nacontrole een zwangerschapstest. Die heb je op de eerste dag van ons meegekregen. Deze test is belangrijk om zeker te weten dat de ingreep helemaal is gelukt. Heb je na deze 4 weken klachten of problemen, neem dan contact op met de kliniek of je huisarts.
Wat voel je bij 3 weken zwangerschap?
Een van de meest voorkomende symptomen van de zwangerschap is braken en misselijkheid. Bij de meeste zwangeren ontstaan deze klachten wat later in de zwangerschap, maar het kan ook zijn dat je in week 3 al misselijk bent.
Wat gebeurt er met je lichaam na een abortus?
De bloedingen kunnen langer aanhouden dan een normale menstruatie. Na gebruik van een abortuspil kun je last krijgen van misselijkheid, buikpijn en diarree. Bij een late abortus is er kans op langdurig bloedverlies of heftig navloeien. Heel zelden komt er een infectie voor na een abortus.
Hoe lang mag je geen seks hebben na abortus?
Om infecties te voorkomen, mag je de eerste twee weken na de behandeling geen vaginale seks hebben. In deze weken mag je ook geen tampons gebruiken, niet zwemmen en geen bad nemen.
Kan abortus in ziekenhuis?
Alleen een abortuskliniek of ziekenhuis met een vergunning van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) mag een abortus uitvoeren. Afhankelijk van de duur van een zwangerschap kunt u gebruik maken van medicatie (de abortuspil) of een ingreep.
Hoe lang duurt pijn abortuspil?
Na de abortuspil behandeling. Na de abortuspil behandeling zul je last hebben van buikpijn en bloedverlies. De klachten kunnen enkele dagen tot weken aanhouden en nemen geleidelijk aan af.
Wat is je nationaliteit als je in Suriname geboren bent?
Hoe lang duurt het voordat magnesium pillen werken?