Pap Smear Results | Explained by an OBGYN

Waarom duurt uitslag uitstrijkje langer?

Gevraagd door: Evy Timmermans LLM  |  Laatste update: 7 november 2023
Score: 4.7/5 (32 stemmen)

Bij een uitstrijkje wordt in toenemende mate ook beoordeeld of er sprake is van een virus infectie (hr-HPV). Voor deze test wordt het potje opgestuurd naar een extern laboratorium en de uitslag kan daarom wat langer duren.

Hoe lang duurt het voordat je de uitslag van een uitstrijkje krijgt?

Hoe krijg ik de uitslag? We versturen de uitslag binnen 10 werkdagen per brief.

Hoe snel word je gebeld na uitstrijkje?

2 weken na het onderzoek krijg je een brief met de uitslag. Binnen één week werd ik gebeld. Er waren onrustige cellen gevonden. Maar, ik hoefde me geen zorgen te maken, dit gebeurt vaker.

Wat zijn de symptomen van baarmoederkanker?

Wat zijn de symptomen van baarmoederkanker?
  • Bloedverlies (na de overgang)
  • Afscheiding die bruin van kleur is (na de overgang)
  • Bloedverlies tussen de menstruaties (voor de overgang)
  • Pijn en/of bloedverlies bij plassen.
  • Afvallen en vermoeidheid.

Hoe vaak slechte uitslag uitstrijkje?

Hoe veel vrouwen krijgen een afwijkende uitslag na een uitstrijkje? Zo'n 75 procent van de vrouwen krijgt in haar leven te maken met een afwijkende uitslag. en dat is best veel.

26 gerelateerde vragen gevonden

Kun je baarmoederhalskanker voelen?

Afwijkingen aan de cellen van de baarmoederhals geven in het begin geen klachten. Het eerste verschijnsel dat u zelf kunt opmerken is een bloederige of bruinige, riekende afscheiding, buiten de gewone menstruatiecyclus, of bloedverlies tijdens of vlak na geslachtsgemeenschap. Dit noemen we ook wel een contactbloeding.

Hoe begint baarmoederkanker?

Baarmoederkanker komt meestal voor wanneer de overgang voorbij is. De symptomen zijn dan meestal bloedverlies uit de vagina of bruinige afscheiding. Heel soms komt baarmoederkanker vóór de overgang voor. Onregelmatig en hevig bloedverlies tussen de menstruaties door kan dan een symptoom zijn van baarmoederkanker.

Is baarmoederkanker te zien op echo?

Op de vaginale echo kan de arts zien of het baarmoederslijmvlies verdikt is. Is dat het geval, dan neemt de arts met een soort lepeltje wat baarmoederslijmvlies weg. Dit heet een micro-curettage. Een patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop om te zien of er kankercellen in zitten.

Wat is het Alarmsymptoom dat mogelijk wijst op baarmoederhalskanker?

De volgende tekenen kunnen wijzen op baarmoederhalskanker: Onregelmatig bloedverlies buiten de normale menstruatiecyclus die op onverwachte momenten optreedt. Bloedverlies na menopauze, zoals bloedingen terwijl u al een lange tijd niet menstrueert of in de overgang bent.

Hoe weet je of je baarmoederhals kanker hebt?

Bij baarmoederhalskanker groeien er kankercellen in uw baarmoederhals. Er kan donkerrood of bruin slijm uit uw vagina komen. Ook kan er bloed uit uw vagina komen, terwijl u niet ongesteld bent. U krijgt onderzoeken, zoals een MRI en onderzoek van een stukje baarmoederhals.

Hoe snel kan baarmoederhalskanker zich ontwikkelen?

Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar. Daarom komt baarmoederhalskanker vooral voor bij vrouwen vanaf 30 jaar.

Wat betekent het als je onrustige cellen hebt?

Onrustige cellen zijn cellen die er anders uitzien dan normale cellen. Ze kunnen ontstaan door een infectie, bijvoorbeeld met HPV. Vaak ruimt het lichaam onrustige cellen vanzelf weer op. Onrustige cellen kunnen steeds meer gaan afwijken van normale cellen.

Hoe betrouwbaar is het uitstrijkje?

"Een uitstrijkje bij de huisarts is een twee-in-één", legt Bekkers uit. "Je wordt getest op HPV en cellen, maar dat is maar voor 10 procent van de vrouwen nodig. 90 procent hoeft niet naar de huisarts voor een uitstrijkje."

Wat als je baarmoederhalskanker hebt?

De meeste vrouwen met baarmoederhalskanker in een vroeg stadium kiezen voor een operatie. Een operatie heeft op de lange termijn namelijk minder bijwerkingen dan een behandeling met bestraling. Na de operatie is soms toch nog een aanvullende behandeling nodig met bestraling of met chemoradiatie.

Wat als er HPV is gevonden?

De huisarts stuurt u door naar de gynaecoloog omdat er HPV (humaan papillomavirus) in het uitstrijkje zit, en omdat de cellen in het uitstrijkje er afwijkend uit zagen. De gynaecoloog kijkt met de microscoop naar de baarmoederhals. Dit onderzoek heet colposcopie.

Wat kan er mis zijn met uitstrijkje?

Zo kun je van HPV kanker krijgen. Bijvoorbeeld baarmoederhalskanker of kanker in je vagina, schaamlippen, anus (poepgat), penis, mond of keel. Met een zelftest kun je weten of je HPV hebt. Met een uitstrijkje kun je weten of er cellen in de baarmoederhals zitten die veranderd zijn door HPV.

Kan een gynaecoloog baarmoederhalskanker zien?

Er kunnen in het uitstrijkje zodanig afwijkende cellen worden geconstateerd, dat nader onderzoek nodig is. Met behulp van een colposcoop (een sterk vergrotende loep) kan de gynaecoloog de baarmoedermond nauwkeurig bekijken.

Is baarmoederhalskanker te genezen?

Over het algemeen is baarmoederhals-kanker goed te behandelen.

Is baarmoederkanker goed te behandelen?

Baarmoederkanker wordt meestal in een vroeg stadium ontdekt, en is daardoor bijna altijd goed te genezen.

Hoelang leef je met baarmoederhalskanker?

Totaaloverzicht cijfers baarmoederhalskanker

Van alle vrouwen die tussen 2001 en 2010 de diagnose baarmoederhalskanker kregen, was 66% na vijf jaar nog in leven. Van de groep vrouwen die tussen 2011 en 2018 de diagnose baarmoederhalskanker kreeg, is nog niet iedereen de vijf jaar sinds de diagnose gepasseerd.

Hoe groot is de kans op baarmoederkanker?

Hoe groot is de kans op baarmoederhalskanker? Baarmoederkanker komt niet heel erg veel voor, maar toch bij ongeveer 950 vrouwen per jaar.

Wat zijn de symptomen van poliepen in de baarmoeder?

De meeste vrouwen hebben geen last van klachten en weten vaak niet dat ze poliepen in de baarmoeder hebben. Als er wel klachten aanwezig zijn, zijn veel voorkomende symptomen: hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, onregelmatige menstruaties, tussentijdse bloedingen en vaginaal bloedverlies na de menopauze.

Wat is O9 bij uitstrijkje?

O9 - er wordt een niet-specifieke ontsteking gezien (deze zie ik vaker, wat kan dit zijn?) C2 - geen endocervicale cylindercellen aangetroffen (wat betekent dit?) Hoe kan het uitstrijkje goed beoordeelbaar zijn, als er maar één soort cellen is aangetroffen?

Hoe lang duurt een Kweekuitslag?

Banale kweek

Voor het aantonen van pathogene micro-organismen in de uitstrijk vanuit het oor. Uitstrijk. 2-5 dagen. Indien ook een schimmelkweek is aangevraagd, volgt de uitslag hiervan na 14 dagen.